Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 


 

 

 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Spørgsmål: Senfølger 25-09-2005 02:10
By Didde Kjær VaabenDidde Kjær Vaaben Reply
Hej Gorm Jeg er et ret nyt medlem af Dansk Præmatur Forening, så jeg har en masse ting/spørgsmål, der tumler rundt oppe i hovedet - nogle har jeg fået svar på ved at læse foreningens materiale, og andre er netop opstået ved at læse dette. Min søn er født den 20. april 2005 ved akut planlagt kejsersnit (sådan kaldte de det altså på Skejby Sygehus) (34). Da jeg var ca. 32 uger henne, opdagede vi/de, at han var ca. 30% for lille, og man ville så se, om han evt. bare fulgte sin egen kurve. Det gjorde han imidlertid ikke - han tog slet ikke noget på i de næsten to uger, der gik. Han vejede 1.375 gr. ved fødslen og tabte sig så til 1.270 gr. Han klarede sig fint - og har ikke fået nogen som helst form for hjælp andet end varmen fra kuvøsen og så Enfamil i sonden sammen med min mælk. Mit spørgsmål går på, om de senfølger (evt. usynlige) der evt. kan komme (altså psykiske og sociale) "typisk" kommer til børn, der er født tidligere end vores Jacob, eller om de også kan "skyldes" en meget lav fødselsvægt (i forhold til hvad han skulle have vejet på det tidspunkt). På forhånd mange tak. Med venlig hilsen Didde Kjær Vaaben
 
Re: Spørgsmål: Senfølger 25-09-2005 02:12
By Gorm GreisenGorm Greisen Reply
Kære Didde Din dreng er, så vidt jeg kan regne ud, født 6 uger for tidligt og vejede kun 60% af det normale for sin alder ved fødslen. Du skriver, at der i øvrigt ikke var nogle særlige problemer efter fødslen. I denne situation mener jeg ikke, at den for tidlige fødsel i sig selv giver nogen reel mer-risiko for udviklingsmæssige problemer. Men den lave fødselsvægt (eller rettere at vægten var betydeligt mindre end normalt) er et problem. For lav vægt ved fødslen (small-for-gestational age eller SGA) kan have flere årsager. Det mest almindelige er dårlig funktion af moderkagen. I disse tilfælde bliver det værre i løbet af graviditeten og kan altså blive så alvorligt, at fostret slet ikke vokser. Denne situation er livstruende, og fødelægerne anbefaler kejsersnit. Når fostret ikke vokser, vokser hjernen (næsten) heller ikke. Heldigvis kan både kroppen og hjernen indhente meget af væksten, og udviklingen kan blive helt normal. Hvis man senere måler IQ hos en gruppe af børn, som er født SGA, og sammenligner med en gruppe, som er født med samme gestationsalder, er der en lille forskel i gennemsnit. Forskellen er måske 5 points i forhold til et gennemsnit på 100 points. Til sammenligning er normalområdet for IQ mellem 70 og 130. Børn, som er født SGA, har også en lidt øget risiko for usynlige senfølger som f.eks. dårlig koncentrationsevne. Det er usikkert, om risikoen er mere, end hvad man kan forvente ud fra den lidt lavere intelligens. Psykiske og sociale senfølger kan igen følge efter de andre problemer, men her kan meget forebygges ved gode vilkår hjemme og i daginstitution. Der er i dag forskning, som tyder på, at børn født SGA, har større risiko for at få sukkersyge, højt blodtryk og blodprop som voksne. Man kan ikke sige, at det er sikkert. Men det er sikkert, at overvægt og fedme øger risikoen for netop disse problemer. Overvægt og fedme er et stigende problem hos børn allerede fra 5-6 års alderen, så det skal man prøve at undgå. Det er mere alvorligt, hvis SGA skyldes sygdom, misdannelse eller gen-fejl hos fostret. Det er heldigvis sjældnere, og der er som regel tegn på det efter fødslen. I de værste tilfælde kan der vise sig mange problemer efter fødslen, og der kan komme svære senfølger. Alt i alt er det mest sandsynlige, at din dreng vil udvikle sig helt normalt, men jeg har skrevet nogle detaljer om de risici, som er. Jeg håber, at det kan være til hjælp for dig. Mange hilsner Gorm