Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 


 

 

 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register


Søvnproblemer 07-03-2007 15:45
By adminadmin Reply
Hej
Jeg er fuldstændig i vildrede omkring, hvordan vi skal håndtere vores søns søvnproblemer.

Mathias er født den 17. januar 2006 i uge 29+2 - han er altså nu 11 1/2 måned gammel (9 mdr. korrigeret alder). Han har hele tiden haft rigtig svært ved at falde til ro og sove. Det er meget forskelligt, hvor meget han sover i løbet af et døgn - men nogle dage er det virkelig ikke mange timer, han får sovet. Der er dage, hvor han stort set ikke sover i løbet af dagen, og hvor han vågner rigtig mange gange i løbet af natten ... og er vågen i mange timer.

Vi er kommet frem til, at det hænger meget sammen med, hvad han oplever i løbet af dagen - og har taget konsekvensen deraf. Vi er stort set kun herhjemme og har ganske få gæster ... og det er tydeligt, at det har en god effekt på Mathias. Han er betydelig mere rolig og afbalanceret, når han er i sine vante rammer og rutiner.
Vi har haft perioder, hvor det er gået nogenlunde med søvnen ... men kun et par dage ad gangen. Vi har prøvet mange ting - kugledyne, kranio sakral terapi, zoneterapi, Eye-q ... men uden den store effekt. Han sover i sin egen seng i sit eget værelse ... da han også er ekstremt lydfølsom og bare ville blive vækket hele tiden, hvis han sov hos os (det har vi prøvet). Det skal også lige nævnes at han kun sover indenfor i sin seng - barnevognen blev hurtigt kasseret, fordi det larmer for meget udenfor.

Han også en dreng, der ikke bryder sig meget om kropskontakt. Vi kan ikke sidde og hygge med ham og nusse-pusse. Højst et par sekunder - så vrider han sig løs. Han er utrolig aktiv og i konstant bevægelse. Og det er jo måske nok der, hans problem ligger ... han formår ikke selv at geare ned og slappe af. Derfor prøver vi på at give ham pauser ind imellem - ved at sætte ham i højstolen, gynge ham i en babygynge eller gå en tur i klapvogn.

De sidste 3 ugers tid har han haft rigtig svært ved at falde til ro, og vi er nu kommet så vidt, at den eneste måde vi kan få ham til at sove på, er enten at han falder i søvn i vores arme (efter timers vandren frem og tilbage), eller at han falder i søvn i sin gynge. Og det er jo en rigtig skidt udvikling! Han bliver fuldstændig hyper og græder, hvis vi lægger ham i sin seng, mens han er vågen.

Vi har snakket meget om, hvad vi skal gøre og kan slet ikke finde en løsning. Vi vil jo gerne have, at han selv kan falde i søvn og snakker så om at lade ham ligge, selvom han græder ... og så lade ham "græde sig i søvn". Men det bryder vi os ikke om - og desuden kan jeg jo læse alle steder, at det skal man netop IKKE gøre ved præmature. Men hvad skal vi så gøre? Vi føler jo, at vi på en måde "belønner" ham ved at komme og tage ham op, når han græder.

Vores sundhedsplejerske har flere gange nævnt, at hun kender andre, der har haft succes med at "fiksere" barnet i sengen. Altså en sele barnet bliver "spændt fast" i – ligesom i barnevognen. Umiddelbart synes jeg, det lyder meget voldsomt ... men ved nærmere eftertanke kan der måske alligevel være noget rigtigt i det. Det er som om, at Mathias kun kan falde til ro, når han ikke kan bevæge sig fuldt ud. De steder han falder i søvn - i vores arme, i gyngen, i autostolen, i klapvognen - er han jo "spændt fast". Så måske det kunne hjælpe ham? Har I nogen erfaringer med sådan en sele til sengen?

Håber I kan hjælpe os! Vi er efterhånden MEGET trætte! Det er ikke sundt med så lidt søvn - hverken for Mathias eller os forældre.

Mvh.
Ina Johnsen
 
Re: Søvnproblemer 07-03-2007 15:46
By adminadmin Reply
Hej Ina

Ja, jeg kan da høre, at I har fået en dreng med god energi og gå-på-mod; vel også lige lidt rigeligt til, at I alle kan holde til det.

Når vi har med præmature at gøre, at det nødvendigt at have MEGET god tålmodighed, før der ses en effekt af det, I har bestemt jer for, at han skal lære. I dette tilfælde at Mathias skal sove.

Det lyder som om, I ikke har haft lang nok tålmodighed. I hans korte levetid har I allerede prøvet meget. Jeg synes, I skal blive ved med kugledynen - både når han skal sove, men også i dagens løb, når han er vågen - dette for hurtigere at få ro på ham. Jeg mener også, at kranio-sakral terapi med jævne mellemrum vil være godt - hvis det er en ordentlig og godkendt én, I bruger. Og så synes jeg, at I skal få en henvisning til jeres kommunale ergoterapeut for at hjælpe jer - de er fantastisk uundværlige til præmature og til at støtte deres udvikling på alle områder. Findes der ikke en kommunal, kan I måske blive henvist fra sygehuset, hvor I jo nok snart skal til 1 års kontrol?

Indtil det kommer i værk, skal I blive ved at vise Mathias, hvordan I vil have det. Han må meget gerne falde i søvn hos jer - gå i seng med ham alle sammen og sov. Han skal nok engang få lært at falde i søvn af sig selv, men lige nu er I alle trætte, og søvnen er vigtigere end det med at kunne falde i søvn for sig selv. Han er bange for det, det er derfor han skriger sådan på jer - put kugledynen over jer alle og SOV: I voksne er nemlig også blevet lydfølsomme og alt for trætte, og her er kugledynen skam også god.

I skal forvente, at det kommer til at vare meget længe, før I bare kan putte ham og forvente, at han sover, og så vil der endda med jævne mellemrum dukke perioder som denne her op, og I vil være lige vidt igen - nu har det jo lige været jul og nytår, og tingene har været anderledes, end de plejer.

En sele i sengen har jeg da hørt om, og det ville jeg aldrig byde et barn, hverken mit eget ellers jeres. Men det er faktisk kommet på mode igen at svøbe spædbørn (se på biblioteket - en helt ny bog), og det kunne være, at det hjalp. Det kan han i hvert fald bedre tåle, vil jeg mene. I kan svøbe ham og så sidde med ham, og I skal regne med, at det sagtens tage 3/4 time eller mere, før der er ro på ham - nyd så denne ro sammen med ham - sov i sofaen, eller hvor I er, det er bedst for jer alle, i stedet for at det hele starter forfra, når I lægger ham fra jer. I kan ikke lære ham at sove, når han reagerer som nu - der skal først ro på, og så starter I forfra.

Held og lykke med det – og med henvisningen til ergoterapeuten.

Gode hilsener fra Majbrit