Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 


 

 

 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Urolig tvilling 10-02-2008 20:51
By adminadmin Reply

Kære Majbrit

Vi har tvillinger - drenge - født 33+4 den 3. august 2007. De er 1/2 år nu.

De har ikke "fejlet" noget - og har egentlig opført sig som jeg husker vores 5 årige datter gjorde dengang. De sover og spiser rigtig fint. Faktisk har de sovet igennem siden de var 2 mdr. så jeg tror ikke vi må klage :-) 

Men - de sidste 3 uger har tvilling A simpelthen være så urolig. Han kan ikke finde ro og hvis jeg eks. putter ham i vuggen ligger han og  "basker" med armene som om han var en flyvemaskine. Han bliver ved og ved og vi kan ikke stille ham, selvom han er rigtig træt og ikke kan holde øjnene åbne. Han græder ikke. Han holder lidt op med at baske hvis vi sidder fuldstændigt stille med ham - men falder ikke i søvn.

 

Så mens Tvilling B pænt ligger sig til at sove og snorker derud af - basker Tvilling A med armene og har det der flakkende, vilde blik i øjnene. Når han så er helt vild træt og slet ikke kan hænge sammen så falder han i søvn og sover så hele natten. 

Jeg har prøvet at svøbe ham osv. Men har ikke fundet på noget som hjælper endnu.  Jeg har tænkt over hvad der kunne være galt. Vi har ikke lavet noget om i vores eller deres rytme. Vi har ikke haft dem med ude hos andre - faktisk føler jeg lidt vi altid er hjemme. De sover ca. 8 timer om natten og 2 timer om formiddagen og 2-3 timer og eftermiddagen. Nogen gange tager de en powernap sidst på eftermiddagen, men det er sjældent efterhånden. De spiser regelmæssigt hver 4. time undtagen om natten. Det hele er faktisk som det plejer at være. 

Når vi tænker tilbage til fødslen var han også den der havde allerflest af de der "spjæt" og det forskrækkede blik i øjnene mens vi var indlagt på neonatal. Men det holdt hurtigt op i takt med at de voksede. Vi har altid "samlet ham", svøbt ham når det var galt og ellers gjort hvad vi kunne for at have så megen ro og regelmæssighed som vi nu kan. 

Jeg har spurgt vores sundhedsplejerske som ikke har så meget forstand på hverken tvillinger eller for tidligt fødte børn og hun kan ikke give mig et råd/svar.

Vi syntes bare det virker så underligt - og det er rigtig synd for ham at han ikke kan finde ro.

Håber du kan hjælpe os. 
 
Med venlig hilsen 
Heidi 

 
Re: Urolig tvilling 10-02-2008 20:53
By adminadmin Reply

Kære Heidi,

 

Det er sandelig en meget god hverdag I har givet Jeres drenge, så jeg kan godt forstå, at du nu er bekymret over tvilling A's adfærd.

Umiddelbart tænker jeg, at han er den, der mest skrøbelig, idet du også fortæller, at han på sygehuset var påvirket på samme måde.

SÅ, det kan være, at han bare ikke kan klare samme hverdag som sin broder og dermed altså er blevet mere stresset? En kugledyne kan måske hjælpe eller at I simpelthen bliver ved at svøbe ham, til det hjælper - samtidig skal han skærmes for synsindtryk, så han kan finde ro.

MEN, jeg tænker også, at vi må være opmærksomme på, om der kan være noget fysisk, der generer ham.

Hvis ikke overstående råd hjælper, vil jeg gå til lægen med ham - gerne lægen på neonatal-afdelingen - han vil være god til at vurderer, den måde han bevæger sig på - eller evt. en ergoterapeut enten fra sygehuset eller kommunen (du kan selv ringe til kommunens PPR ergoterapeut).

Med venlig hilsen 
Majbrit