Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 


 

 

 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Stærke reaktioner hos 3-årige 12-10-2008 12:35
By adminadmin Reply

Jeg har en søn på snart 3 år, der blev født 7 uger før termin. Han har fra starten været meget sensitiv overfor indtryk, især lyde. Jeg valgte derfor at han skulle i dagpleje, da jeg startede på arbejde da han var 11 måneder, for at undgå for meget larm og for mange indtryk i en vuggestue og for at han havde én voksen at knytte sig til.

 

Det har fungeret ok vil jeg sige og han har trives ok, men der er et problem. Hver dag jeg fik ham hjem, ja mange gange i bilen eller endda på vej ud af døren i dagplejen flippede han helt ud. Han var meget aggressiv og utrøstelig og dette kunne fortsætte helt op til en time, hvor jeg intet kunne stille op, han blev bare ved med at skrige.

 

Det resulterede i at jeg gik ned på deltid i februar i år og havde fri hver fredag, så han kun skulle i dagpleje 4 dage om ugen. Det hjalp en hel del, men har ikke løst problemet desværre. Han får stadig flip, han finder gerne noget han ved han ikke må og bliver ved selvom vi siger han skal stoppe, indtil vi tager tingen fra ham eller flytter ham væk og så flipper han, som om han har noget han skal have ud af systemet, men ikke ved hvordan han skal gøre det, så nu gør han sådan og det er blevet et mønster. Han flipper kun når jeg er i nærheden, når han har savnet mig og så alligevel ikke, for når jeg har været væk en sjælden gang på konference i 5 dage var der intet.

 

Jeg ved ikke hvad jeg skal stille op med det, eller hvad jeg kan gøre for at hjælpe ham, andet end at være tålmodig, give ham faste trygge rammer og fortsætte med at holde en ugentlig fridag, så han kan slappe af derhjemme en dag mere om ugen. Jeg har snakket med dagplejemoderen om det og hun har ingen løsning til mig og nu er det snart tid til børnehave og det kan jeg ikke rigtig overskue for han skyld - det må bare være så hårdt for ham. Jeg håber virkelig at du kan hjælpe mig og så håber ikke du går helt død i det her forfærdelig lange brev :-).

 

På forhånd tak.

Maria

 
Re: Stærke reaktioner hos 3-årige 12-10-2008 12:38
By adminadmin Reply

Hej Maria –

 

Som jeg umiddelbart læser det, er Jeres søn ikke klar til børnehave, så
få det udsat i et halvt års tid. Det gør du i samarbejde med sundhedsplejersken,
dagplejepædagogen og dagplejemoderen. Der skal jo så selvfølgelig arbejdes med hans besværligheder så han bliver klar til en lille/mindre/skovbørnehave?. Meget
fint også, at du har taget et valg mht til dit job, så han får tid til at komme
efter det hele.

 

Du skriver, det er som om, han har noget der skal ud og ikke kan få det. Så tænker
jeg om han har ord til at beskrive hvordan han har det. Altså er hans sprog
alderssvarende og kan han sætte ord på sine følelser. Hvis han ikke kan det skal
I gøre det for ham i de situationer han ”flipper”. Når i gør det, vil han vide, at I har forstået, hvordan han har det og kan så falde til ro. Husk også at det er overgangene, der er svære. Altså skift fra en situation til en anden.

 

Jeg kunne feks tænke mig, at det er vigtigt at få sagt godt farvel til dagplejemoderen og få ham gjort klar på at skulle hjem. Det kan hun hjælpe med at fortælle ham – så han er lidt forberedt på at du kommer. Du skal så også give dig god tid til at få ham med hjem. Husk også altid og sætte ord på, at det gode han gør gennem dagen – så han ikke kun får opmærksomhed på det negative ”flippen” ud. Og han er også stor nok, til at I lader ham forstå at den opførsel vil I ikke tolerere. I kan tale sammen igen, når han er færdig.

 

Det er her nemlig vigtig at skelne det der er en opførsel for hans alder eller det der skyldes hans for tidlige fødsel. Og vær så altid meget konkret i jeres snak og vejledning til ham – at tale i store begreber er ofte for meget for et barn i hans alder. Så i stedet for feks at sige: Nu skal vi hjem – kan du sørge for først at gøre en god slutning på det han er ved og så guide ham ud først til at få tøj på, så sige farvel, så ud til bilen osv osv. MEGET konkret. Enhver lille handling, snak eller følelse skal du
benævne – altså sige.

 

Hvis han har mere der ”skal ud” kan det være han kan have gavn af en kugledyne/pude til at få det uro væk? Og han kan nok også have gavn af at få Eye-Q olie kapsler. Det kan også være at et 2½ års besøg af sundhedsplejersken vil være godt – til at skille ad – hvad er hvad? Held med det og ellers må du skrive igen

 

VH
Majbrit