Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 


 

 

 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

3 år og vanskeligheder 09-07-2010 05:48
By adminadmin Reply

Vi har en dreng på 3 (født 32+2) og en pige på 10 mdr. For ca. 8 mdr. siden begyndte vores søn er rive andre børn. Nogen gange når der var konflikt og andre gange umotiveret.


Vi havde møde et par gange med vuggestuen, som var bekymret over hans adfærd og synes ikke han udviste empati og angre når han havde revet. Nu er han startet i børnehave (for ca. 3 uger siden), hvor han også et par gange har haft revet.
 

Det fylder rigtig meget i vores hverdag og vi som forældre er meget frustreret over det. Han er rigtig meget efter sin lillesøster, som altid lige skal presses, prikkes ellers skubbes 100 gange om dagen. Heldigvis er hun en meget lille robust pige, som ikke ved bedre endnu og synes han er sjov, men vi kan godt se at han prøver at være lidt "ond". Hvis vi er sammen med venner og deres børn som han kender rigtigt godt, sker det også at han river dem. Vi har ikke mere overskud til social samvær med venner, fordi vi altid skal vogte og skælde vores søn ud.


Det går også ud over vores forhold at vi skændes over ingenting, fordi han fylder så meget i hverdagen. Vi har snart prøvet alt med han, konsekvenser, straf, time out, stille og rolig tale med han, men han virker ikke til at kunne forstå at det gør ondt på de andre eller at han er ked af at han har gjort det, kun ked af det over straffen. Han ved udemærket godt han ikke må slå, rive og sparke, spillereglerne har han helt styr på.


Han er en meget kærlig, sjov og fremmelig dygtig dreng (Han har fx. selv smidt bleen da han var 2 år og 8 mdr. og det har været 3 uheld den første uge) Han er et barn der altid længe observerer de andre og når de så forlader fx. legetøjet går han hen og prøver. Han er ikke så god til at finde på noget selv, men hvis vi giver ham ideérne og sætter ham igang kan han godt lege lidt alene.
 

Vi tænker at det måske er en senfølge som først viser sig nu, men hvordan kan vi hjælpe han og vores familie? Vi tænker at alt dette her måske er udløst af at han blev storebror og vores datter skreg i 2½ mdr fra kl 16 til 22. Det tog hårdt på os alle. Han sad bare og holdte sig for ørerne. Når folk sprugte til hans lillesøster, sagde han bare at hun græd meget.


Den vuggestue han gik i, var der kun piger på hans stue, hvilken vi synes var et problem, da han er en fysisk aktiv dreng, der ikke vil sidde og tegne, lege med dukker osv.Vi fik hver dag en overaktiv dreng hjem som klatrede på væggen (vi tror det var fordi han ikke blev stimuleret nok i forhold til hans drengeleg. Kan det have en betydning nu, at det er derfor han ikke kan begå sig så godt med andre drenge, da han ikke er vant til det. 

 

Vi håber i kan hjælpe lidt :-)

 

Mia

 
Re: 3 år og vanskeligheder 09-07-2010 05:51
By adminadmin Reply

Hej Mia

 

Der er den sidste tid sket rigtig meget for jeres søn. Han er blevet storebror, renlig og har skiftet institution. Tillige kan børn i 3 års alderen huske og anvende de erfaringer, som de gør sig bl.a. sammen med andre børn og kan handle derefter.

 

Han er født ca. 8 uger før termin, og en af de ting, der kan være svært for præmature er omstillinger/forandringer. Han kender spillereglerne, skriver du, men forstår ikke at handle efter dem. Det kan hænge sammen med, at han har behov for mere tid, at tingene bliver serveret enkelt, og når der er mange børn at forholde sig til, eller mange beskeder på en gang, bliver det kaos for ham, og han ”siger fra” ved at rive (nogle børn bider).

 

Han er fremmelig og dygtig, men har han svært ved at formulere sig sprogligt? Nogle gange vil børn fortælle os mere, end de formår, og påkalder sig i stedet for opmærksomheden på andre (uheldige) måder.

 

Han er en glad og fysisk aktiv dreng, måske så aktiv, at han bliver overstimuleret, ikke kan overskue situationerne?

 

Det er svært for jer, når I føler, at I skal skælde ud og skal være på vagt i hans omgang med søsteren. Hun synes, at han er sjov, så fortæl ham det ”se Nova griner når du siger ….”, ” se hun synes, at det er spændende, det du leger med ”, ” hun lytter, når du synger…”, således at I ikke (kun) skal påpege det negative i hans måde at lege med søsteren på. Ved at blive anerkendt positivt styrkes hans selvværd. Han vil mærke sig selv som en vigtig del af familien.

 

Selvfølgelig skal I stoppe ham i at rive, ved at tage ham fra legen, vise også med jeres kropssprog, at det ikke er acceptabel at rive.

 

Det sammen vil jeg anbefale til børnehaven. De kan hjælpe, ved at han leger sammen med andre i mindre grupper, gerne de samme børn i et stykke tid.

 

Jeg tror ikke, at hans store aktivitetsniveau skyldes mangel på drenge-lege, jeg tror mere, at han har brug for udfordringer, både i leg og i samvær med jer, han kan overskue og derved selv udvikle nye færdighederne.

 

Venlig hilsen

Grethe Wolf