Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 


 

 

 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Gylpe/opkastning af mad ved større børn 31-07-2014 09:39
By adminadmin Reply
Hej

Skriver da jeg i flere omgange oplever, at nogle børn (både præmature/mature) er meget sensitive overfor mad med grovere struktur, klumper…(8-16 mdr.) De gylper, kaster op, når de får grød/mos med klumper eller tyggemad som rugbrød. Forældrene bliver ofte meget frustrerede og fortsætter med at give meget findelt/siet grød/mos til børnene for at modvirke opkastning. Jeg tænker at det på sigt giver problemer i fht. udvikling af tyggemuskulaturen og senere sprogudvikling.

Min anbefaling er at lade barnet selv deltage i spisningen med fingrene, smage på forskellige ting, fortsat stimulering - tålmodighed - ro til barnet udvikler sig. Har spurgt kommunens ergoterapeut, hvorvidt oral stimulering i form af massage af kinder, gummer/gane kunne have en gavnlig effekt.

Hvad er jeres oplevelse/anbefalinger?

Venlig hilsen
Anne, sundhedsplejerske 
 
Re: Gylpe/opkastning af mad ved større børn 31-07-2014 09:49
By adminadmin Reply
Kære Anne
 
Jeg har fået til opgave at svare - som paneldeltager og specialist i spiseproblemer:-)
 
Din anbefaling til forældrene er generelt god - og den rigtige - i langt de fleste tilfælde:-) Barnets deltagelse i måltidet er vigtig for udviklingen. At smage med fingrene er en rigtig god øvelse. Kroppen får viden om madens beskaffenhed, konsistens, temperatur, struktur og meget mere (Ved at røre ved, trykke på, klappe i, nulre)

Det vil hjælpe langt de fleste børn. Der er så bare nogle få børn, hvor det ikke er nok. De børn er så sarte inden i munden, at de reagerer negativt på almindelig madudvikling. For disse børn er det vigtigt at forandringer i maden gøres så små, at det ikke udløser ubehag, brækrefleks eller opkast. Disse børn vil som regel ikke acceptere, at man nærmer sig deres mund og dermed er mundstimulation ikke en mulighed (for det vil bare gøre dem endnu mere forbeholdne eller utilpas) I de tilfælde, hvor de accepterer det og gør man samtidig stimulationen på den rigtige måde, så har det skam en gavnlig virkning.
 
Mundstimulation hjælper typisk de børn, der har fysiske problemer, men som ikke er meget sarte omkring og i munden.
Det er faktisk ikke nok at kigge på barnet selv når, det har svært ved at lære at spise. Det er vigtigt også at kigge samspillet i måltidet, på måden maden præsenteres på og gives, fordi deri kan der også ligge en årsag til at barnet vægrer sig ved at spise ny mad/grovere strukturer osv. Der sker nemlig ofte det efter kort tid med spiseproblemer, at forældrene kommer til at presse, nøde, lokke osv. Det kan få barnet til at trække sig endnu mere fra maden.
 
Jeg har skrevet en artikel om sansemotoriske spiseproblemer. Den kan læses her: "sansemotoriske spiseproblemer"
 
Har du flere eller uddybende spørgsmål, er du velkommen til at henvende dig igen.



Venlig hilsen



Ulla Lebahn

ergoterapeut