Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Spørgsmål: Gravid igen - hvad nu? 19-09-2002 02:22
By AnonymAnonym Reply
Hej Jeg har et spørgsmål, som jeg håber at kunne få hjælp til her. Jeg har 3 børn, hvoraf de sidste to er tvillinger på 2 år. De er født i uge 33+6 ved en vaginal fødsel. Tvilling B klarede ikke fødslen så godt. Kom ud blå, fik hjælp og rettede sig. Jeg var indlagt i 7 uger. De klarede sig begge godt, men havde svært med sutterefleksen. Senere hen har de været meget syge og psysisk skrøbelige (specielt tv.b). Jeg blev indlagt i uge 30 med veer, men lå så alligevel ca. 3 uger mere, før jeg fødte. Mit spørgsmål er så: Nu er jeg gravid igen, har lige opdaget det, men for at være ærlig orker jeg ikke at få et præmaturt barn igen. Det ville simpelt hen splitte hele vores familie ad. Vi bliver stadig tilset af Børneklinikken i København med tv.b. Hvor stor er risikoen for, at det skal gå sådan igen? Denne gang er der forhåbentligt kun en. Og mit andet spørgsmål er: Jeg har fået noget medicin (Losec og Efexor), da jeg ikke vidste, at jeg var gravid. Kan det skade barnet, og kan man tage blodprøver for at se, om der evt. er nogle fosterskader? Da jeg fødte sidst, sagde lægerne på hospitalet, at der skulle tages specielle hensyn, hvis jeg blev gravid igen, og at der skulle laves flere undersøgelser igennem hele graviditeten. Vil det automatisk ske, og hvad er det så for nogle undersøgelser? Jeg håber meget på et hurtigt svar, da det er altafgørende for, hvad vi vælger at gøre. På forhånd tak. Mange venlige hilsner Anonym (Fagpanelet er bekendt med navn og adresse)
 
Re: Spørgsmål: Gravid igen - hvad nu? 19-09-2002 02:23
By Gorm GreisenGorm Greisen Reply
Kære NN Først om din risiko for igen at føde for tidligt. Den må siges at være lille. Der er i gennemsnit for alle kvinder ca 5% risiko for at føde mere end 3 uger for tidligt, og ca. 1.5% risiko for at føde mere end 6 uger for tidligt. Hvis en kvinde allerede har født for tidligt en gang, er risikoen ca. fordoblet. I dit tilfælde vil jeg tro, at det spillede ind, at du ventede tvillinger, og at du derfor ikke har fordoblet risiko denne gang, hvis der kun er et barn. Om medicinen kan have skadet barnet? Der er ingen grund til at tro, at hverken Losec eller Efexor er skadeligt for fostre, men der er på den anden side så lidt erfaring med brug af disse lægemidler til gravide kvinder, at man ikke kan vide det. Der findes nogle få lægemidler, som giver stor risiko for misdannelser, hvis de bruges i de første 2-3 måneder af graviditeten. Derfor er man generelt forsigtig - måske unødvendigt forsigtig. Det er jo heller ikke godt, hvis kvinden ikke får den medicin, hun har brug for. Om man kan se om barnet er skadet ved en blodprøve? Nej, den bedste undersøgelse er ultralyd. Hvis det gøres af rutineret personale med godt apparatur, kan en lang række misdannelser udelukkes. Hvilke undersøgelser er relevante hvis man har født for tidligt før? Det er bedst, hvis man allerede har talt med sin læge og måske en gynækolog/fødelæge og fået sin situation vurderet i detaljer, før man bliver gravid. Blodprøver og ultralydsmålinger midt i graviditeten kan hjælpe med til at vurdere risikoen. Man kan også undersøge, om der er en skjult blærebetændelse. Der kan blive tale om aflastning under sygemelding. Man kan være ekstra opmærksom på tidlige tegn på fødsel. Hvis fødslen skulle gå i gang, kan den ofte udsættes med medicin. Barnets lunger kan modnes med medicin. Hvis fødslen truer med at gå i gang meget tidligt, skal det overvejes, om det er bedre, at det sker på et hospital med særlige muligheder for behandling af nyfødte børn. Jeg kan forstå på dit brev, at I overvejer abort. Det kan jeg godt forstå. Det må være svært at føle overskud til at tage imod et nyt barn, når I har to børn på 2 år, som oven i købet har særlige behov. Ud fra din medicin kan jeg også se, at du selv ikke har været rask. Er der hjælp at hente nogen steder? Tal evt. også med familiens sagsbehandler. Mange hilsner Gorm