Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register


Spørgsmål: Tegn på spasticitet 23-03-2002 12:40
By Helle KHelle K Reply
Hej Hanne, Jeg har født 2 drenge i uge 28+2, de har haft et godt forløb uden de store komplikationer. Vi har lige været til 5 måneders undersøgelse, lægen var meget tilfreds med dem, men den ene havde nogle symptomer på spastisk lammelse. Vores dreng har altid ydet modstand, når vi har bevæget armene og benene. Og han har været meget "stiv" i benene. Den sidste måned er han begyndt at bevæge sig noget mere. Mit spørgsmål: Hvad er det for nogle symptomer, barnet viser i 5 måneders alderen og fremover, der fortæller dig, at der er mulighed for, at barnet kan udvikle spastisk lammelse ? Med venlig hilsen Helle K.
 
Re: Spørgsmål: Tegn på spasticitet 23-03-2002 12:42
By Hanne AgerholmHanne Agerholm Reply
Kære Helle. 5 måneder er en dejlig alder med kontakt, snak, smil og bevægelse, og med 2 børn har I jo dobbelt af det hele. I den alder kan det somme tider være svært at se forskel på umodne bevægelser og spastisk lammelse. Et af tegnene kan være "stivhed" i bevægelserne, som du beskriver. Tegn på spastisk lammelse kan være meget forskellige fra barn til barn men prøv at holde øje med følgende: Kan jeres dreng gribe ud efter legetøj foran ansigtet, skifte det fra hånd til hånd og putte det i munden? Kan han sparke med benene i luften fri fra underlaget? Kan han, når han er 6 måneder (korrigeret alder), begynde at lege med sine tæer, eller er der modstand, når I hjælper ham med at få tæerne i munden? Kan han begynde at sidde, når han er 7 måneder? Når I støtter ham i siddende stilling med strakte ben, kan han da sidde med ret ryg eller virker hasemusklerne (musklerne på bagsiden af benene) stramme, så han er nødt til at sidde med krum ryg? Står han på tæer, når han støttes i stående stilling? Er du i tvivl om din drengs udvikling, så tag kontakt til din læge på sygehuset. Stil spørgsmål og få svar. Er der tvivl om hans udvikling, har du brug for hjælp, så du kan støtte din drengs udvikling. Du er velkommen til at kontakte mig igen, hvis der er noget du vil have uddybet. Kan I have det godt. Venlig hilsen Hanne Agerholm