Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Spørgsmål: Finmotorik 31-03-2002 07:03
By Annie LarsenAnnie Larsen Reply
Hej Hanne Vores datter, som nu er på vej til sit 12. leveår har stadig store problemer med at snøre sine sko, knappe sine bukser (bluser). Det er på ingen måde lykkedes os at motivere/lære hende denne proces, som hun til dato bevidst undgår at komme ud i. Hurtigt opridset er vores barn taget ved kejsersnit i 34. uge grundet dårlig vækst - vejede 1240 g - som 1-årig 5,5 kg, som 4-årig 10 kg, nu 11,6 år ca. 22 kg. Hendes 3 første år var meget præget af dårlig trivsel pga. manglende sultfølelse og gentagne infektioner. Som 3-årig blev vi tilknyttet PPR grundet stagnerende (langsom)udvikling (samtidig sat i astmabehandling, som løb frem til hendes 7. år), og hun er fulgt tæt lige siden. Diverse test taget gennem årene viser en pige med specifikke indlæringsvanskeligheder, hukommelses- og indprentningsproblemer, men hun har dog klaret sig fint trods sine vanskeligheder. Mit spørgsmål til dig er: Hvor meget skal vi slås med barnet for, at hun nu lærer at binde snørebånd og knappe knapper? Hvordan kan vi motivere hende til at lære selv at klare disse opgaver? Hvorfor vil hun ikke lære disse ting? Hun er ellers en pige, som godt kan lide at være kreativ med saks og papir, ler osv. Med venlig hilsen Annie Larsen, Jægerspris.
 
Re: Spørgsmål: Finmotorik 31-03-2002 07:04
By Hanne AgerholmHanne Agerholm Reply
Kære Annie Børn deltager gerne og arbejder gerne med det, de kan, mens de undgår det, de ikke kan. Jeg tror, det er tilfældet med jeres pige. Hun undgår snørebånd og knapper, ikke fordi hun ikke vil, men fordi hun ikke kan magte det. For dem, der kan, virker det som nemme opgaver, men det er faktisk ret komplicerede opgaver, som kræver en god motorik. Du skriver, at jeres pige har indlæringsvanskeligheder, hukommelses- og indprentningsproblemer, men du nævner ikke noget om hendes motorik. Er hun undersøgt for motoriske problemer? Jeg synes, det kunne være godt at få det afklaret. Det kan en ergoterapeut eller fysioterapeut hjælpe jer med. Spørg hos PPR. Jeg tror ikke, I skal slås mere med jeres pige, for det giver bare nederlag både til jer og hende. Jeg tror, I skal prøve at tænke i andre baner, så opgaverne måske kan løses af jeres pige selv. Der findes f.eks. selvsnørende snørebånd og sikkert også andre muligheder/hjælp i forhold til knapper. Jeg vil foreslå jer at søge hjælp hos en ergoterapeut. Findes der ikke en ergoterapeut tilknyttet PPR, som I kan benytte jer af? Ellers kan de måske henvise til en ergoterapeut et andet sted. Det er for mig at se vigtigt, at jeres pige lærer nogle strategier, så hun bliver selvhjulpen og får succes med det. Held og lykke. Venlig hilsen Hanne Agerholm