Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Spørgsmål: 6½ mdr. og kan/vil ikke sove 13-12-2002 01:41
By En meget træt morEn meget træt mor Reply
Vores datter på 6½ mdr. (født 31+6) kan/vil ikke sove. Eller det vil sige, om dagen er det ikke noget problem. Når hun bliver puttet om dagen, sker der 1 af 3 ting: 1. Hun sover i bogstaveligste forstand i det øjeblik, hovedet rammer puden 2. Hun ligger og hygger lidt, småsnakker og leger måske lidt med en rangle, hvorefter hun falder i søvn 3. Hun brokker sig lidt (men aldrig mere end 5-10 min.) og falder så i søvn. Indtil vi når til aften. Så bryder helvede løs! Når hun er blevet puttet, går der ikke mange minutter, før hun går i gang. Hun græder og skælder ud i det uendelige og vil overhovedet ikke sove, til trods for at hun tydeligvis er træt. For at give et billede af problemets omfang, kan jeg fortælle, at der i reglen går i al fald 5 timer, fra hun er blevet puttet første gang, og til hun endelig sover. Dette har stået på i ca. 2 mdr. Vi har prøvet alt: Leg før sengetid, ingen leg før sengetid, bad før sengetid, putteritual i form af faste puslerutiner, mad før, under og efter, "godnat og sov godt", vi har siddet hos hende, ladet hende sove i stuen eller i vores seng, sunget for hende, vugget hende i liften eller på armen, gået med barnevognen, lys, mørke, ro, "larm", fast føde (hvilket gav en betydelig mere veloplagt og tålmodig pige, men ikke hjalp på nattesøvnen) osv. osv. Når hun så endelig falder i søvn, vågner hun igen 2-3 gange inden for den første time. Grædende. Her er det dog nok lige at give hende sutten, lægge en hånd på hendes mave og fortælle hende, at "mor er her endnu", for at hun >sover igen. Når dette er overstået, sover hun godt resten af natten (gerne 12 timer, hvis det er muligt). Hun spiser ikke om natten og har ikke gjort det, siden hun var 4 mdr. gammel og selv besluttede, at det skulle være slut (hun begyndte pludselig at sove igennem fra den ene dag til den anden). Om dagen er hun en glad og veloplagt pige (når hun ellers er udhvilet), der trives og udvikler sig, som hun skal. Dog skal det måske bemærkes, at hun på de fleste punkter er noget "bagud" rent udviklingsmæssigt, sådan at forstå at der måske mere er tale om et barn på 4-5 mdr. end et barn på 6½ mdr. Med ønsket om et godt råd eller i det mindste en forklaring. En efterhånden MEGET træt mor!
 
Re: Spørgsmål: 6½ mdr. og kan/vil ikke sove 13-12-2002 01:45
By Majbrit BennedsenMajbrit Bennedsen Reply
Hej med Jer Først vil jeg slå fast, at det ikke har noget at gøre med ikke at VILLE sove, men ikke at KUNNE. Ikke at kunne sove handler om at være præmatur og have nogle mangler, der gør, at det hele ikke fungerer, som hos andre børn. Jeg henviser venligst til de spørgsmål, der tidligere har været om søvn. For mig lyder det, som om I skal være særligt opmærksomme på selve stress /overbelastningsområdet. Jo mere urolig og uforudsigelig en hverdag og "at der sker mange ting" barnet udsættes for, des mere urolig søvn. Prøv at tænke over det og hav så TÅLMODIGHED - det tager tid, men hun skal nok få det lært. OG så er der også det at sige, at børn, der har en rytme, meget vel kan finde på at lave om på det hele, og så må vi forældre bare følge med - prøv at overveje jeres hverdag, læs de tidligere svar om søvn, OG skriv endelig igen, hvis I ikke henter hjælp nok. Hilsen Sundhedsplejersken