Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Spørgsmål: Problemer med sanserne? 16-01-2003 11:27
By Jeanett andersenJeanett andersen Reply
Hej Hanne Jeg har et spørgsmål omkring balancesansen. Da jeg læste Livsbladet denne gang, lagde jeg mærke til en pige, der kunne minde om min datter, Charlotte, født 12 uger for tidligt. Vi prøvede at snurre hende rundt på en kontorstol, samtidig med at jeg og min yngste pige (født til normal tid) også fik en tur. Både jeg og min yngste bliver så rundtossede, at vi skvatter, men Charlotte er fuldstændig upåvirket af det. Min mand sagde også, at han havde lagt mærke til, at når han ude på græsplænen om sommeren giver pigerne en svingtur, bliver den yngste rundtosset, mens Charlotte ingenting mærker. Charlotte har ind imellem svært ved at sidde stille. Når vi spiser, rokker hun frem og tilbage og rejser sig op. Hun tumler en del rundt på gulvet herhjemme, og så kan hun sidde stille et stykke tid. Så er det galt igen, og hun farer rundt. Laver mange "gymnastikøvelser" på gulvet. Er vi ude og handle, kan hun også finde på at pille ved alt og hoppe rundt. Værst er det de dage, hvor hun er i børnehave ca. 6½ time pr. dag. Jeg må lige nævne, at jeg (moderen) er meget hypermobil, men jeg er næsten sikker på, at det ikke kan være det. Tror du, at det kan være balancesansen, det kan være galt med? Er det sanserne, det kan være galt med? Venlige hilsner Jeanett Andersen
 
Re: Spørgsmål: Problemer med sanserne? 16-01-2003 11:31
By Hanne AgerholmHanne Agerholm Reply
Kære Jeanett Sådan som du beskriver jeres lille pige, tror jeg, hun har nogle særlige behov i forhold til den sansemæssige udvikling. Børn opsøger ofte det, de mangler i forhold til stimulation, men de undgår også tit det, de har svært ved eller ikke kan. Nu ved jeg ikke, hvordan Charlotte klarer sig motorisk, men ud fra den aktivitet, du beskriver, har hun måske sine ressourcer her, og dem søger hun så, når noget bliver for svært. At sidde stille og spise samt at være i børnehave kan kræve megen koncentration, og en måde at genfinde koncentrationen på kan være den fysiske aktivitet. Den kan også være en afløber for frustration. Det kan være svært at skille sanserne ad, specielt er balancesansen, stillingssansen og følesansen tæt forbundet, og alle 3 har betydning for barnets opfattelse af sin egen krop i forhold til omgivelserne - at kende sin egen krop, hvile i den og være kropsbevidst. Jeg vil foreslå, at du får Charlotte undersøgt af en ergoterapeut eller fysioterapeut, der kender til børn og deres udvikling, med henblik på at finde både Charlottes stærke og svage sider, så I kan få hjælp til at styrke hende i den videre udvikling. Da problemet er stort de dage, Charlotte er i børnehave, kunne det også være en god idé at se på, om hun eventuelt har behov for støtte i en periode i forhold til at støtte op om udviklingen. Ergo- og/eller fysioterapeuter er ofte ansat i kommunens Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. I kan ringe til jeres kommune og forhøre jer der, evt. ved jeres egen læge det. Held og lykke med det. Du er velkommen til at kontakte mig igen, hvis du har brug for yderligere uddybning. Venlig hilsen Hanne Agerholm.