Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Spørgsmål: Stramme 03-09-2003 01:11
By Birte KristensenBirte Kristensen Reply
Hej Hanne! Jeg har et præmaturt barn på 2 år - han blev født 6 uger før tiden med en vægt på 1515 g. Størrelsen, han havde ved fødslen, svarede til et barn født 10-12 uger for tidligt - rent udviklingsmæssigt har vi altid skullet trække 10-12 uger fra for at få det til at passe. Vi er ikke tilknyttet sygehuset, idet han vejede 15 g for meget til at skulle gå til kontrol i 5 år. Men vores problem er, at siden han var lille, har vi haft problemer med ham rent motorisk, hvilket har betydet, at vi har skullet lave øvelser med ham mange gange dagligt. Han døjer med stive hofter og knæ - når han har gået meget, nægter han at gå mere, står stille og begynder at skrige, eller benet/benene slæber på skift. På det sidste er han begyndt at blive tågænger. Han har siden 5 mdr. gået til behandling 1-2 gange om måneden ved optræningscenteret ”Solsiden”, hvor han har været tilknyttet ergo-og fysioterapeut, der har introduceret øvelser for os. Problemet er, at vi ikke længere selv tør træne ham. Lægen påstår, at vi ikke kan få vederlagsfri behandling, da der ikke er en diagnose på ham - udover stramme muskler i knæ og hofte. Er det noget, du ved noget om? Vores ergoterapeut skriver, at det er nødvendigt, at musklerne holdes smidige, for at han fortsat kan udvikle sig motorisk og for at forebygge gener som overbelastning og forkert brug af andre muskelgrupper - ligeledes skriver de, at han har brug for kontinuerlig behandling af fysioterapeut i perioder fremover. Vores økonomi er temmelig stram - men vi vil jo gerne hjælpe vores lille dreng ved at få ham til fys. Det med stramhed i musklerne -er det et fænomen, du kender til ved andre præmaturbørn? Er det noget, der går over? Da han altid har haft det, kan man så ikke sige, at det er medfødt? Ja, undskyld der kommer så mange spørgsmål - men vi er frustrerede over ikke at kunne hjælpe vores lille søn, idet vi også synes, at han har været nok igennem i sit korte liv. Jeg håber, at du kan komme med et bud på, hvad der er i vejen med ham og alle de andre ting jeg har spurgt om. Hilsen Birte Dalsgaard Kristensen PS: Han tæller også for to i dagpleje pga. musklerne, brug for tryghed og dårlig trivsel - vejer pt 8 kg og måler 77 cm.
 
Re: Spørgsmål: Stramme 03-09-2003 01:14
By Hanne AgerholmHanne Agerholm Reply
Kære Birte Tak for dit brev og dine spørgsmål, som ikke er helt lette at komme med en løsning på. Jeg kender godt til stamme muskler hos for tidligt fødte børn, og det kan hos nogle børn gå over, men hos andre børn forsvinder det ikke, så det er svært ud fra et spørgsmål på papiret at sige, hvilken type stramhed jeres dreng har. Det vil kræve en nøjere undersøgelse af jeres dreng. Det er rigtigt, at for at få vederlagsfri fysioterapi skal jeres dreng have en diagnose og et alvorligt handicap. Stramhed kan godt være medfødt, og da han har fået behandling siden 5 måneders alderen, vil jeg mene, at det er tilfældet hos jeres dreng. Har I snakket med ergoterapeuten om det? Umiddelbart synes jeg, jeres dreng har brug for yderligere undersøgelser med henblik på at finde ud af, hvorfor han har de problemer, han har. Dette kan ske ved henvisning til sygehuset eller ved henvisning til speciallæge inden for børneundersøgelse og behandling. Begge dele sker via jeres egen læge. Jeg håber, disse svar har hjulpet dig lidt. Du er velkommen til at kontakte mig igen. Venlig hilsen Hanne Agerholm