Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Spørgsmål: Senfølger 20-11-2005 09:26
By Kristina2Kristina2 Reply
Kære Gorm Greisen Jeg skriver til dig, måske i virkeligheden for at få et råd eller bare en forvisning om, at alt er, som det skal være. Min datter Filippa er født i uge 27+1 28. marts 2004, så hun er i dag lidt over 18 måneder. Hun er født på Rigshospitalet, men blev efter 5 uger flyttet til Hvidovre hospital. Efter i alt 10 ugers indlæggelse blev vi endeligt udskrevet. Vi skulle så komme til kontrol i børneambulatoriet, dette har vi kun været to gange, hvorefter de har afsluttet os, da de ikke mener, der er behov for, at vi kommer mere. Filippa var ca. 46% væksthæmmet ved fødslen: 530 g og 29 cm lang. I dag 18 måneder gammel vejer hun 9,8 kg og er 79 cm lang, er det meget under, hvad der er normalt for en pige på 18 måneder? Hun kunne soldater-møve sig rundt, fra hun var ni måneder, kunne sidde selv, da hun var 10 måneder, og kravle da hun var 12 måneder, hun gik, da hun var 16 måneder. Jeg tænker, om hun udvikler sig, som hun skal? Hun har stadig ikke det store forståelige sprog, kan dog sige enkelte ord som mammam, det, ja, tak. Burde hun kunne sige mere, eller er det et tegn på hendes for tidlige fødsel? Filippa lå kun med c-pap i tre dage efter fødslen, derefter fik hun en iltbrille, som hun faktisk pauserede med flere gange dagligt, og lå hun med den, var det med 0,01% ilt, hvilket vist ikke er så meget. I juni 2005 begyndte hun i en helt almindelig vuggestue. Hun er utrolig glad for stedet og har aldrig givet udtryk for, at hun var utryg der. Generelt er hun ikke bange for fremmede mennesker, dog er hun nu meget selektiv med, hvem hun gider og ikke gider. Er dette ikke et godt tegn på, at hun er ved at komme sig efter sin tidlige fødsel? På hospitalet blev hun scannet ca. fire gange i hjernen, og der fandt de ingen synlige skader. Hvor længe skal man blive ved med at korrigere hendes alder? Vil der umiddelbart være noget, vi skal være opmærksomme på senere? Det skal siges, at efter Filippa er kommet i vuggestue, er hun meget ofte syg med feber og forkølelse og har også haft mellemørebetændelse nogle gange. I starten var hun næsten syg et par dage hver uge, men nu er det ca. hver 2.-3. uge, dette er vel noget, hun vokser sig fra, ikke? I al den tid, vi var indlagt, fejlede Filippa intet på noget tidspunkt - ikke en gang en infektion fik hun, i al den tid vi var hjemme, inden hun kom i vuggestue (12 måneder), har hun også kun været småsyg to gange en gang med tredags-feber og en gang med feber og forkølelse. Er det hendes for tidlige fødsel, der gør, at hun er så ofte syg, efter hun er kommet i vuggestue? Er det generelt, at børn født for tidligt har en lavere IQ? Dette er nok det, der bekymrer mig mest, der er vel nogle for tidligt fødte børn, der klarer sig godt og går i en helt almindelig skole, ikke? Det blev til et langt indlæg, men jeg håber at høre fra dig. Mange hilsner Kristina Det skal lige siges, at jeg fødte for tidligt pga. svær svangerskabsforgiftning, så Filippa er taget ved akut kejsersnit.
 
Re: Spørgsmål: Senfølger 20-11-2005 09:29
By Gorm GreisenGorm Greisen Reply
Kære Kristina Vi diskuterer jævnligt, hvor længe børneafdelingerne skal følge børn, som er født ekstremt for tidligt (før uge 28+0). Det mest almindelige er 18 måneder, korrigeret for den for tidlige fødsel. Filippa er født 28/3/04 og var 27+1, det betyder, at hun skulle have været født i slutningen af juni, og det er den dag, man skal regne fra. På mange børneafdelinger ville Filippa altså være blevet fulgt dette år ud. Hvis der findes noget unormalt, følges børnene længere, og enkelte afdelinger følger alle børn helt op til 5 år. Jeg synes, det lyder, som om Filippa er godt udviklet i forhold til sin korrigerede alder = 15-16 måneder. Hun er lille, men må være vokset rimeligt godt, når man tænker på, at hun næsten kun var halv størrelse i forhold til alderen ved fødslen. Men det lyder da også, som om I er løbet ind i mange infektioner, og alt i alt synes jeg, det ville være rimeligt, om du ringede til børneafdelingen i Hvidovre og bad om et kontrolbesøg. Mht. til IQ er det rigtigt, at for tidligt fødte børn oftere har IQ under det normale område, sammenlignet med børn født til tiden. Men det er alligevel 80% af de ekstremt for tidligt fødte, som har IQ inden for normalområdet, og 25% har IQ over gennemsnittet. Hvis du gerne vil kende Filippas IQ, er det for tidligt at teste den nu. Det kan gøres fra 3 års alder, men det er lettere og mere præcist i 5-6 års alderen. Det er tidligt nok for til at bruge resultatet til valg af skolestart og måske valg af skole. Det er kommunens pædagogisk-psykologiske rådgivning (PPR), som bedst kan hjælpe Jer med dette (se reglerne på http://pub.uvm.dk/2001/ppr/5.htm) Mange hilsner Gorm