Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Spørgsmål: Fysiske senfølger? 15-05-2006 06:35
By Jeanne DautonJeanne Dauton Reply
Tak for et fantastisk Fagpanel, som er meget givende. Jeg har født en dejlig dreng i uge 26. Alt går godt, det er dejligt. Han er nu 17 mdr. Jeg vil spørge om, hvornår man evt. opdager fysiske senfølger? Han udvikler sig normalt indtil videre, fortæller fysioterapeuten mig. Med venlig hilsen Jeanne Dauton Larsen.
 
Re: Spørgsmål: Fysiske senfølger? 15-05-2006 06:37
By Hanne AgerholmHanne Agerholm Reply
Kære Jeanne Dauton Larsen Det er dejligt at høre, at det går godt med din lille dreng. Han har en herlig alder lige nu, hvor der sker en masse både fysisk og psykisk… På dit spørgsmål om fysiske senfølger vil jeg allerførst sige, at han ikke nødvendigvis får fysiske senfølger, fordi han er født for tidligt. Der er en større del af de for tidligt fødte børn, der har senskader, end de børn, der er født til tiden, men det er bestemt ikke dem alle. Eventuelle fysiske senskader opdages undervejs i barnets udvikling ved, at barnet ikke får de udviklingsfærdigheder indenfor grov- og finmotorik, som vi ville forvente for alderen. Færdighederne opnås ikke altid i den samme rækkefølge og det samme tempo hos børnene, så man kan egentlig ikke sammenligne børnene, men se på det enkelte barns udvikling og på kvaliteten af bevægelserne. Det er bl.a. det, fysioterapeuten vurderer din dreng ud fra. Det gør ikke så meget, at et barn f.eks. først går, når det er 18 måneder, hvis bare kvaliteten af bevægelserne er i orden. Børn i udvikling lærer hele tiden nye fysiske færdigheder, og jo ældre de bliver, jo flere færdigheder skal de kunne, så i princippet kan vi opdage fysiske senfølger op til ca. 8-års alderen. Det er vigtigt at korrigere rent udvikingsmæssigt for den for tidlige fødsel, så din dreng på 17 måneder skal vurderes ud fra en alder på 13½ måned. Man korrigerer alderen, op til barnet er 4 år. Til slut vil jeg sige, at fysiske senfølger ikke er noget, man som forældre skal forvente, fordi man har et barn, der er født for tidligt, men det er godt at have kendskab til problemstillingerne, så man kan være på forkant, hvis der skulle blive noget. Jeg håber, du kan bruge mit svar, og ønsker dig held og lykke i fremtiden. Venlig hilsen Hanne Agerholm, fysioterapeut