Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Maveproblemer 13-01-2008 15:18
By adminadmin Reply
Hej Fagpanel

Vi er så heldige at have fået en lille dreng, men desværre besluttede han sig til at ville ud til os i uge 33. Han vejede ved fødslen 2062 g, og var ca. 49 cm lang.
Han er nu 8 mdr. og vejer godt 8000 g. Alt i alt følger han vægt- og højdekurven meget fint. Rent udviklingsmæssigt følger han også godt med, og har det generelt godt.

MEN siden fødsel har han haft maveproblemer, dvs. i starten havde han meget svært ved at bøvse/prutte og komme af med afføring.  Dette er blevet meget bedre, men han har dog fortsat ofte meget ondt i maven. Det er faktisk hver dag, at han bliver vækket i sin søvn (både dag og nat) og vågner med et skrig.

Nogle gange er det lettere at afbryde gråden end andre gange. Men de allerfleste gange skal han ammes (det er det eneste, vi kan få til at hjælpe), hvorefter han prutter voldsomt. Derefter vil han gerne sove videre, hvilket vi mener kan tyde på, at han er blevet vækket og egentlig gerne vil sove videre.

Vi tror også, det er pga. luften i maven, at han kun kan sove 2 timer ad gangen om natten – så bliver han vækket igen og kan kun falde til ro efter amning.

I dagtimerne er han også meget svær at få til at sove. Efter amning, som er den eneste måde at få ham til at falde til ro på, kan han ligge på ammepuden og være faldet i dyb søvn og så alligevel vågne med et skrig efter et kvarter (uden at vi har forsøgt at flytte ham). Hvis/når vi forsøger at flytte ham, er det ofte meget svært at undgå, at han vågner og er generet af noget i maven. Når han endelig sover i dagtimerne er det max. én time, og han vågner oftest som ovenfor beskrevet.

Indtil for ca. 3 mdr. siden havde han stort set hver aften 3 timer med MEGET ondt i maven, hvor han var stort set utrøstelig. Intet hjalp, før han dejsede omkuld af træthed. Det er heldigvis næsten overstået nu, så lidt fremgang er der da.

Vi har givet ham grød i ca. 2-2½ mdr., og er for ca. 14 dage siden begyndt at give ham lidt kogt fisk og kylling. I den forbindelse får han også grød med lidt ”flager” i. Som regel vil han gerne spise det og ser ud til at kunne lide det – men når han har ondt i maven, er det eneste han vil at blive ammet. Vi tror, at når han bliver ammet, er det hans eneste mulighed for at slappe af i maven og få luften ud.
Efter vi er begyndt med grød, er vores aftener blevet meget fredeligere, men grøden har ikke rigtig revolutioneret hans mavefunktion.

Vi har selv en klar fornemmelse af, at problemet er for meget luft i maven/ondt ved at komme af med det. Vi kan høre, at når han vågner, sker det ofte ”med en prut” - eller han prutter voldsomt, når han er vågnet. Det er som regel ikke et problem med afføringen.

Vi vil gerne høre, om I har hørt om lignende problemer og dertil hørende eventuelle løsninger. Vi har fået at vide fra forskellige sider (sundhedsplejerske, læge, kloge bedstemødre mv.), at grød og tiden er løsningen. Men vi trænger meget til at gøre noget aktivt for at ændre det, og ikke bare lade tiden gå. Vi sover sjældent mere end 2 timer ad gangen.

Med venlig hilsen
Lars og Pia Vendelboe
 
Re: Maveproblemer 13-01-2008 15:22
By adminadmin Reply
Til Lars og Pia

I trænger vist snart til at få noget nattesøvn! Det kan jeg nu ikke lige trylle ud af ærmet, men når I mener, at det er luft i maven, der plager ham, ville jeg vælge at give ham Mylecon dråber fra apotekets håndkøb - gives før hvert måltid og hjælper rigtig mange børn, IKKE alle. Men I vil kunne mærke det i løbet af et par døgn. Hjælper det ikke, så hold bare op igen.

Dernæst synes jeg, det lyder, som om han får mad efter sin fødselsdato og ikke efter sin korrigerede alder?

Korrigeret er han nu 6 måneder - og dvs. han kan tåle glutenprodukter nu - øllebrød og/eller havregrød, som er god til maven. Men jeg tænker, I har været i gang i lang tid, og måske også lidt før hans tarm egentlig var klar.

Mad er ikke løsningen på alt, ej heller skrigeture og urolig søvn.

Prøv at tænke alternativt og dæmp hans stress gennem dagligdagen – prøv evt. en kugledyne - eller svøb ham og vis ham, der er andre måder at falde til ro på end ved at spise.

Prøv også meget gerne noget alternativt - det hjælper ofte på sarte maver ...
Håber dette kan hjælpe jer lidt på vej til en bedre søvn.

KH Majbrit