Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Højde og væksthormoner 24-01-2008 16:19
By adminadmin Reply

Hej! 

Vores søn er tviling og vejede 1340 g. og var 38 "lang", da han blev født (i uge 32). 
Han er nu ca 82 cm. og vejer knap 10 kg. (Han er 2,5 år..) 
 
Vi har fået at vide at man vil se på hans højde, når han er omkring  fire år. Og derefter bedømme om der er grundlag for at gi ham væksthormon. 
 
Jeg har nogle spørgsmål: 

Er der mon en chance for at han vil indhente nogle cm. i  højden, når han ikke har gjort det indtil videre..? 

Er der nogle bivirkninger ved en evt. behandling med  væksthormon..? Udover at barnet skal ha daglige  indsprøjtninger i flere år. 

 Hvor meget ekstra kan man vokse, ved at få hormoner..? 

 Vores søns tvillinsøster er lidt højere end ham og vejer noget mere,  skønt hun var den mindste ved fødslen (1190 g. og 36 cm.). 
 
Med venlig hilsen

Mette

 
Svar: Højde og væksthormoner 24-01-2008 16:22
By adminadmin Reply
Kære Mette, 

Jeg kan se af dine oplysninger at Jeres søn var for lille i forhold til sin  alder ved fødslen. Du skriver 32. uge og hvis jeg regner på 31 uger + 0 dage  og bruger Marsals kurver bliver det -30% og hvis jeg regner på 32 uger + 0  dage bliver det -25%. Grænsen for 'small-for-gestational age' i denne sammenhæng er -24%, dvs. at barnet vejer mindre end 76% af det gennemsnitlge for alderen. 
 
Det er rigtigt at det er muligt at behandle børn med væksthormon som er født 'small-for-gestational age' og som fortsat er for små (dvs. for lille højde for alderen) når de er 4 år. Det sker først efter en nøjere vurdering. Og det er rigtigt at det drejer sig om daglige indsprøjtninger. 

Behandlingen skal fortsætte til ind i puberteten. Man kan forvente en voksenhøjde som er 10 cm mere end den ellers ville have været. Der er beskrevet gavnlig effekt på barnets selvfølelse og øvrige udvikling. Man har ikke konstateret alvorlige bivirkninger. Teoretisk set kan der tænkes store fordele mht. stofskifte og hormonstatus, men også væsentlige risici. 
 
Derfor vil behandling i Danmark af børn som var 'small-for-gestational age' altid blive foreslået som del af et forskningsprojekt. På den måde bliver opfølgningen af det enkelte barn så god som muligt og man kan opdage uventede fordele og ulemper ved behandlingen så tidligt som muligt. 
 
mange hilsner 
Gorm