Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Dagpleje, tabt arbejdsfortjeneste og psoriasis 17-03-2008 20:13
By adminadmin Reply

Kære fagpanel
 
Jeg har en præmatur (2-2½ mdr.) dreng født 31-12-06. Han blev født tidligt fordi jeg sprang blindtarmen – han fejlede intet, men havde lidt iltmangel før fødslen. Ingen regnede derfor med, at der ville komme komplikationer/senfølger. Han startede dagpleje d. 01-11-07, men blev konstant temmelig syg og fik konstateret nedsat immunforsvar/ophobing af infektioner. Han og jeg går derfor hjemme pt. (siden 02-01-08) på tabt arbejdsfortjeneste, men han starter i dagpleje igen d. 17-03-08. Dertil fik han d. 05-02-08 konstateret en svær grad af psoriasis. Det går dog rigtig godt nu, og ifølge hans hudlæge er han klar til at starte dagpleje. Hverken hans far eller jeg har psoriasis!

Jeg fik hurtigt den besked fra Kalundborg Kommune hvor vi bor, at da man ikke kunne tilbyde en beskyttet dagpleje, får jeg tilkendt periodisk tabt arbejdsfortjeneste når jeg starter arbejde 14-04-08. Min arbejdsplads har accepteret dette, bortset fra at han skal passes hjemme når der er gæstebørn – det er jo hver dag! Jeg har derfor kæmpet med kommunen, og fået dem til at lukke min søns dagpleje for tilgang af gæstebørn – men kun frem til d. 01-06-08. Det er jo vigtigt, at min søn igen kommer i kontakt med andre børn. Mine spørgsmål er nu:
 
1. Psoriasis er som regel arveligt, og udvikles i 14-15 årsalderen. Kan det, at Knud er præmatur have betydet at han har udviklet det så tidligt, og uden at hans forældre har det?

2. Jeg havde ønsket, at en løbende vurdering af min søns tilstand viste, hvorvidt der kunne komme gæstebørn i Knuds dagpleje eller ej. Især da han både har nedsat immunforsvar og psoriasis. Skal jeg fortsætte med at kæmpe for det, eller slå mig til tåls med en fastsat dato?
 
På forhånd tusind tak for hjælpen.
 
Med venlig hilsen
Anette
 

 
Re: Dagpleje, tabt arbejdsfortjeneste og psoriasis 17-03-2008 20:18
By adminadmin Reply

Kære Anette,
 
Det er rigtigt at psoriasis er hyppigere hos mennesker som har familiemedlemmer som har sygdommen. Men det er er almindelig, kronisk hudsygdom hvis årsager ikke kendes fuldt ud så det er desværre ingen garanti for Knud at hverken I eller andre i familien har psoriasis. Men det et sjældent at psoriasis starter så tidligt i livet og sygdommen kan være svær at skelne fra andre hudsygdomme, så hvis I skal se hudlægen igen er det da værd at spørge hvor sikker han er på diagnosen, og evt. diskutere om det er vigtigt evt. at blive mere sikker ved at lave flere undersøgelser.
 
Du skriver at Knud fik konstateret nedsat immunforsvar. Det er almindeligt at læger - både praktiserende læger og børnelæger - siger det når små børn har gentagne infektioner og det er sådan set også rigtigt nok, i den forstand at hver infektion på den ene side giver immunitet over for netop den virus eller bakterie, men på den anden side kan gøre hele barnet lidt svagere og dårligere til at modstå den næste infektion. Så det er logisk at prøve at nedsætte smitterisikoen, f.eks. ved at passe barnet hjemme, i dagpleje alene eller med få andre børn, eller altså at mindske kontakten med helt fremmede børn. I forsøget på et nedsætte smitteriskoen er der ikke noget som er absolut rigtigt eller absolut forkert. Men du kan glæde dig ved at foråret er på vej. Det giver mere frisk luft, mindre sygdom hos børnene og derfor meget mindre smitterisiko. Til næste efterår er Knud så blevet noget større og kan bedre stå imod.
 
De fleste af disse sygdomme smitter ved kontakt, så snot fra et barn der er syg eller ved at blive syg kommer over til næsen eller munden på det raske børn. Det kan let ske mellem små børn ved kys og kram, med hænderne, over legetøj eller kopper og skeer. Det kan også smitte hvis børnene er tæt på hinanden ved hoste eller nys. Mængden af smitte er meget forskellig, størst ved kys og mindst ved legetøj, som har ligget et stykke tid og tørret. Den allerstørste smitterisiko er nok hjemme hvis en søskende er syg og børnene er tæt på hinanden dag og nat. Mængden af smitte er vigtig fordi en stor smittedosis normalt vil give en kraftigere sygdom, mens en lille
smittedosis nogengange slet ikke gør barnet syg, men kun giver det immunitet.
 
Det betyder at der er mange små ting man kan gøre i praksis for at mindske smitterisikoen:
 
Nogle enkelte børn har medfødte sygdomme i immunforsvaret. Det kan konstateres ved en række særlige blodprøver. De børn kan have behov for en særlig behandling og det er altså vigtigt at få diagnoses stillet så tidligt og sikkert som muligt. Det er ikke mere almindeligt at fortidligt fødte børn har disse sygdomme.
 
Mange hilsner
gorm