Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Problemer med at sove 08-04-2008 10:18
By adminadmin Reply

Hej Majbrit Bennedsen,


Vores søn, August, på 6 mdr. (korrigeret fire en halv) har store problemer med at sove. Vi ved det er et typisk problem for præmaturbørn, og vi har læst flere indlæg om emnet. Vi har dog ikke fundet noget om problemer med at sove om dagen, hvilket er vores største problem.


Hen er født 34+5, og var indlagt 14 dage på OUH, hvor han klarede sig rigtig fint, og kom hurtigt af med varmemadras og apnøalarm. Lige fra fødslen har han sovet uroligt, og har været meget lydfølsom - han sover nu i sin egen seng og vågner når vi vender os i vores seng, som står en meter fra hans. Han har altid vågnet mange gange i løbet af natten.


Han bliver puttet kl syv (der er han træt) i sin egen seng, og "står op" kl ca. 4. Det er ikke noget problem at putte ham om aftenen, og han virker som om han er tryg ved at komme i seng. I løbet af natten vågner han ml. 5 og 15 gange - ikke altid for at spise, men bare for at få sutten, eller få hjælp til at sove videre (vi tager ham på arm og giver ham sutten, hvorefter han bliver lagt i sin egen seng igen. Hvis han ikke falder til ro på armen tager vi ham med over i vores seng). Enkelte gange vågner han og skriger utrøsteligt, og vi kan ikke komme i kontakt med ham. Vi tager ham op og går med ham og tænder lys til han igen er rolig.

Da vi er i tvivl om, hvorvidt han har brug for mere tryghed, har vi forsøgt at lade ham sove i vores seng det meste af natten, men han vågner lige så ofte, og sover uroligt - han vågner ved den mindste bevægelse.


Vores største problem er dog, at få dagene til at hænge sammen! Her er han meget svær at putte, og han vågner næsten altid efter 40 min. - og er bestemt ikke frisk, men vi kan ikke få ham til at sove igen. Han sover i barnevognen om dagen, da han slet ikke kan finde ud af at sove i sin seng om dagen. Vi har prøvet at sove med ham på sofaen, men det virkede kun et par gange. I en periode kunne vi få ham til at sove mere end 40 min ad gangen ved at gå med ham i barnevognen, men det virker heller ikke rigtig mere. Vi går dog stadig byen tynd med ham - i alt ml. 1½ og 3 timer dagligt. Når han skal sove om dagen skriger/græder han voldsomt, og bare det at få ham til at ligge roligt i barnevognen er ind imellem en prøvelse. Vi lader ham aldrig ligge selv og græde, og kommer altid med det samme, når han "kalder". Når han vågner græder han atid med det samme uden varsel.

August får hurtigt for mange indtryk, hvilket kommer til udtryk ved en meget urolig søvn når vi fx har haft besøg eller været ude, hvorfor vi forsøger at være meget opmærksomme på ikke at overstimulere ham. Vi har enormt svært ved at vurderer hvornår det er det rigtige tidspunkt at putte ham om dagen, da han ingen rytme har, og er meget svær at læse - vi aner simpelthen ikke hvornår han er træt (hvis vi er heldige begynder han at klø øjnene og næsen, men sommetider virker det som om det først er når han er for træt). Han er vågen ml 1½ og 2 timer, og sover 40 min hele dagen igennem. Vi forsøger at give ham mindst en lang lur (1½ time) om dagen ved at gå med ham.


Det er vigtigt for os at han får alt den nærhed og tryghed han har brug for, men vi ved ikke helt hvordan vi giver ham det længere (han ammer stadig, men vi er så småt ved at gå over til fast føde, og da han var yngre sov han ofte på arm, men det kan han jo ikke så godt mere).


Det virker som om han har uro i kroppen, hvorfor vi går til kranio sakral terapi en gang ugentligt. Vi synes det hjælper ham, men ikke nok til at han kan sove... Da han var yngre gik vi til kiropraktor med ham, da han havde problemer med nakken. I det hele taget er han meget anspændt, og har svært ved at slappe af.

Vores spørgsmål er således: Hvordan hjælper vi ham til at sove bedre om natten? Hvordan får vi ham til at sove om dagen, og hvornår kan vi forvente at han er træt? Giver vi ham trykhed nok, og kan det være fordi han er bange han ikke kan sove (han er en temmelig genert og forsigtig fyr)?


Håber du kan hjælpe med er par fif, da vi efterhånden er ved at være temmelig udkørte, da vi aldrig får nogle "pauser" nu han heller ikke sover om dagen. (August kan endnu ikke passes, da han ikke er glad for andre mennesker, og de bestemt ikke kan trøste ham - det kniber ind imellem for os også... Vi øver dog med bedsteforældrene)


På forhånd tak!

Lasse og Stine
 

 
Re: Problemer med at sove 08-04-2008 10:20
By adminadmin Reply

Hej med Her trætte forældre - der er så hårdt på arbejde..

Ja August har brug for al den tryghed I giver ham, MEN han har også brug for, at I laver en rytme for ham, det kan han ikke selv finde ud af. En rytme, vil sige samme plan hver dag - nogle gange vil det godt og andre ikke - men bliv ved alligevel.

Dernæst: Han kan være sulten - jeg vil anbefale mere mad

Dernæst: Prøv en kugledyne hos Protac - det kan I gøre gratis i 14 dage mener jeg, Hvis I ikke vil købe den skal I bare betale portoen tilbage til dem - 40 minutters søvn er for lidt på en dag - jo mindre søvn han får, jo mere stress får han. Kan I ikke få ham til at sove selv må I køre med ham eller han må sove hos Jer og så må I se TV eller læse imens - han SKAL sove. I kan jo selv mærke, hvordan vi bliver når vi ikke får søvn nok. Cranio-sacral-terapi en gang om ugen er efter min mening alt for meget-- er det en ordenlig en I har?

Dernæst: Det lyder for mig at I trods han urolige søvn både har gæster og er i byen - TRAP ned på det og koncentrer Jer om at give August en fast og forudsigelig hverdag - desuden han skal ikke øve at være ved bedsteforældrene - det er han tydeligvis ikke klar til og modsat børn født til tiden - lærer han det ikke på den her måde - det stresser ham og I aktiverer han seperationsangst hver gang I forsøger - VENT, han skal nok lære det

Dernæst: Kan han være syg - dårlig ører - atsmatisk bronchitis?

Dernæst: Når han er så lydfølsom kan det være han skal sove på sit eget værelse? Jeg tror det nu ikke, men kender ham bedst og det gælder jo om at skrærme ham for lyde

Og så til noget meget vigtig - nemlig det med at læse ham og hans signaler . Det er jo netop det, der er så svært med præmature fordi deres signaler er så svage OG fordi de mangler de små grænseovergange, der gør, at vi som de voksne kan få et lille hint om, at de er påvej over i noget andet. Som de voksne skal I ligesom hele tiden være 10 sekunder foran... I lærer det med tiden, men jeg ved godt at der er svære perioder ind i mellem.

Håber det kan hjælpe Jer på vej ...
VH Majbrit