Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

8 mdr. og vil ikke sove 14-09-2008 20:46
By adminadmin Reply

Min datter er nu 8 måneder - født 4,5 uger for tidligt, men fin vægt. Hun har siden hun var 3 måneder ikke villet sove ret meget.


Før skulle hun puttes hver 2 til 2,5 time og så sov hun sharp 30 min sådan intervaller hele dagen i gennem.


Nu de sidste mange måneder vil hun stort set ikke sove, hun vil være med i det hele og skriger og kæmper imod når jeg vil have hende til at sove.

 

Hun er startet i dagpleje her pr 1/9 ca 3 timer men det ændre ikke noget og hun kan heller ikke få hende til at sove. Fx. dagen i går sover ca 19. Første gang jeg hører hende er halv 4 hvor hun er helt vågen og snakker og lidt over i gråd og så snak igen, sådan kan det vare en time eller 2, så tager jeg hende over omkring kl 6 hvor jeg ammer hende og "tvinger " hende så til at sove og det bliver så ca fra 6.30 til 7 eller 7 til 8.
 

 

Til middag kan jeg få gange få hende til at sove når vi kommer hjem og så tager hun max en time og sover ikke før til natten igen, eller jeg har tit kæmpet med hende i flere timer og så tager hun sharp en halv time og ikke mere den dag.

 


Vi er ved at være desperate og kan slet ikke forstå hvorfor hun ikke er træt og vil sove. Vi har prøvet alt gået ture med barnevogne men så ligger hun bare og er vågen og det kan hun være hele turen uden at falde i søvn eller hvis vi fx er ude at køre så falder hun lige i søvn inden hjemme og så vågner hun efter 10 min og tror hun har sovet længe og så sover hun ikke mere.

 


Er det ok at hun ikke skal sove mere og hvad kan vi gøre jeg kan ikke forstå at det er ok en pige nu på 8 måneder ikke skal sove mere. Læge og sundhedsplejerske siger ja hun er jo en glad og dejlig pige så hun har nok ikke brug for mere søvn, men det kan jeg bare ikke forstå og er meget bange for om det har betydning for hende.

 


Jeg har brug for vejledning til hvad og hvordan vi skal få hende til at sove eller hvordan vi skal tackle situationen.

 

 

Håber på hjælp hurtigt, da jeg snart er grædefærdig på hendes vegne da jeg er så bange for at det får betydning for hende senere.

 

Kh Susanne
 

 
Svar: 8 mdr. og vil ikke sove 14-09-2008 20:47
By adminadmin Reply

Hej Susanne – du skal jeg prøve om jeg kan hjælpe lidt.


I har et barn der den beskrevne dag sov til nat fra 19 om aftenen til kl 3.30 om natten – det er helt utrolig flot, og når et barn sover så god en nattesøvn bliver der ikke mange timers søvn tilbage til om dagen.


Jeg vil foreslå at du straks hun vågner kl 3.30 tager du hende over til dig og ammer hende hvis hun er sulten – så kan I nok trække søvnen til sådan et rimelig humant tidspunkt at stå op på. MEN hun er jo tydeligvis et barn der går tidligt i seng og står tidligt op, det kan du ikke lave om på – du må bare sørge for at gå i seng og få en lang sammenhængende når hun sover. Jeg bliver helt bekymret for DIG, fordi du i den grad trænger til at få sovet.


Når du også har fået din søvn kan du bedre overskue hende om dagen og at bruge tid på at få hende kørt i en rytme med gerne to søvne – feks en lidt lang søvn (1 til 1½ time) godt over middag – og måske har hun så bare brug for en lille halv time sidst på eftermiddagen – bare for at klare at holde sig vågen til aftensmaden.


Til middag bliver du nødt til at prioritere at få hende ”ned i tempo” før du kan lægge hende ud at sove – nyd hende og år der er ro på hende kan du lægge hende – og tydelig signalere at det er nu hun skal sove. Hvis hun ikke sover, men bare ligger og hygger sig er det også ok – hun får sig en lille slapper og ro i kroppen – lad hende så være til hun beder om at komme op. Det er også vigtigt at du skærmer hende i dagen så hun ikke suger så mange indtryk til sig – det kan hun tydeligvis ikke kapere. Det samme gælder i dagplejen.


I kan også udlåne hende til bedsteforældre hen over en weekend og så få dem til at køre hende i rytme OG SÅ kan i få sovet ud


Eller I kan få sundhedsplejersken til/eller selv sørge for at låne en kugledyne til hende – det kan give ro og så kan du evt også putte dig under den og få sovet ud. DET hjælper.


Dernæst er det også en tanke om hun er mæt? – Det skal man være for at sove. MEN hendes hjerne tager ikke skade – for hun får søvn – bare ikke så meget, som I kunne tænke Jer.


Prøv at se på hende med det hun kan og IKKE på at hun ikke sover, når i synes.


Med gode ønsker om en god søvn for jer alle fra Majbrit