Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Amningsvanskeligheder 12-10-2008 12:43
By adminadmin Reply

Vores præmature søn er født i uge 33+6. Han vejede 2100 g ved fødslen og var fin - han klarede det hele fint, men skulle selvfølgelig have sonde i starten, da han var lille og uden kræfter til at spise. Han kom dog hurtigt efter det, og efter 14 dages indlæggelse kunne vi omsider drage hjem.

 

Siden er det gået fint med amningen og med at tage på og det hele, men på det sidste har han ikke taget helt så meget på, men dog så meget, at vores sundhedsplejerske ikke er bekymret - hun har dog absolut ikke speciale i præmature børn - hun regner blot hele tiden med korrigeret alder. Han er nu godt og vel 5 måneder - korrigeret dog kun knap 4 måneder.

 

Problemet er nu, at han er meget urolig omkring amningen - han virker meget sulten, men spiser kun lidt for derefter at slippe og brokke sig - det kan så gentage sig så længe, jeg nu orker at kæmpe med ham, hvilket er meget frustrerende. Jeg har stadig masser af mælk - det er intet problem, men det er som om, han brokker sig mere og mere, efterhånden som han spiser mere og mere - og selvfølgelig også bliver træt, og så har han sværere ved at spise, og så bider det hele sig i halen.....

 

Det er værst om aftenen, hvor han også er træt, men om natten går det fint - han vågner også ofte mange gange om natten og er meget sulten - op til 5-6 gange fra kl. 20 til kl 7. Det svinger dog meget, og i følge sundhedsplejersken, er det blot pga. hans alder, hvor det er normalt at være meget urolig.

 

Nu har han de sidste to aftener meget helt ustyrlig og utrøstelig - han er skiftevis meget lagt til og taget op og beroliget, men intet hjælper - både ham og jeg blvier meget frustrerede. Han er meget sulten, og det virker som om, han bliver frustreret over ikke at blive ordentlig mæt af mælken, så en enkelt gang har vi prøvet med grød. Det var dog ikke den store succes, men han var heller ikke helt veloplagt - han tog to skefulde, men virkede slet ikke klar og kunne ikke rigtig finde ud af at åbne munden rigtigt.

 

Jeg vil gerne blive ved med at amme ham, så derfor var det meget mod min vilje, men vi var simplethen nødt til at prøve et eller andet. Derfor har jeg heller ikke villet prøve med vælling på flaske for ikke at vænne ham til flaske - det har han også kun prøvet få gange og kan ikke rigtig finde ud af det. Han bruger heller ikke sut, men er begyndt at sutte ivrigt på sine fingre og alle mulige andre ting.

 

Har du en ide til, hvad vi kan stille op? Det er meget frustrerende, og hverken ham eller os kan holde til det. Han virker meget sulten, men det er en kamp at få ham til at spise, og hvis ikke han vil have grød, hvad stiller vi så op? Han skal jo spise, og jeg er lidt bekymret for, om han nu tager på, som han skal. Han har også lige været til 5 måneders udnersøgelse ved lægen, som også var helt tilfreds med ham. Det virker derfor lidt som om, jeg taler for døve øren - både sundhedsplejerske og læge mener, at alt er ok.

 

Vi har ham desuden i behandling ved kiropraktor, da han har haft problemer med nakken, og kiropraktoren mener, at det kan skyldes dette. Han er dog i bedring, men det virker derimod som om, problemerne med amningen blot tiltager, så måske har det noget at gøre med hans for tidlige fødsel. Jeg har på forskellige arrangementer i kraft af mit job hørt meget om præmature børn - også af dig, men ikke lige noget, som minder om dette - har dog hørt, at præmature børn, som har fået sonde fra fødslen kan være svære at mætte???

 

 

Trine

 
Re: Amningsvanskeligheder 12-10-2008 12:46
By adminadmin Reply

Hej Trine –

 

Ja det her, kan da ingen af Jer holde til. Og da du skriver at jeres søn er sulten, ja så skal han have noget mere at spise. Dog vil jeg nævne, at det jo også kan være at han er forkølet og ikke kan die ordentlig og derfor slipper eller at I er ved at være så trætte, at I vækker hinanden om natten og at han måske får mere ro for sig selv

eller at han har noget astmatisk bronchitis, der gør at han ikke så godt kan få luft… men det har lægen nok fanget hvis det var det?

 

Jeg vil også nævne at der skal god og LANG tid til, at få ham til ro ovenpå at han har afvist at spise FØR du lægger ham til igen. Bare til overvejelse til Jer og ellers holder jeg mig til at I siger, han er sulten.

 

 

– Der er intet der viser, at præmature børn der har fået sonde, er svære at mætte sådan permanent, men ammebørn kan have det, vi kalder ”appetitspring” og dvs at de spiser ofte gennem døgnet i 2 til 7 dage for at oparbejde mælkeproduktionen og så kører det igen i det gamle. For at kunne holde til det, er det bare om at komme under dynen med mad og drikke indenfor rækkevidde og så amme og hvile til sønnen er mæt! – Jeg tror dog ikke det handler om det hos Jer, men derimod at han simpelthen er blevet ældre og trænger til mere mættende mad.

 

og Det er ALT for mange gange at vågne og die om natten, som du beskriver.

– MEN spiser han et ordentlig måltid hver gang om natten eller er I kommet i en dårlig rytme og han bruger dig som sut? Det kan ofte ske og kan let vendes igen.

 

Du vil gerne holde ved din amning og det er også godt for ham. Du kan sagtens amme ved siden af han får noget andet mad. Ved sultne præmature børn kan man starte med mad midt mellem terminstidspunktet og det faktiske fødselstidspunkt – så dvs I kan sagtens give ham noget nu, der mætter.

 

Da du ikke er så meget for at give vælling osv kan du give ham udmalket modermælk på flaske (ud fra at du skriver, du har nok mælk). Han tager ingen skade af flasken nu han er så stor – men det kan være, at han slet ikke vil have den nu han heller ikke bruger narresut – så kan I give ham mælken af kop. Det handler jo bare om, at han bliver mæt og I får ro. Du skriver at I har prøvet at give ham grød og at han ikke kunne finde af det – det fortæller mig, at hans mundmotorik ikke er moden nok til skemad – måske 14 dage vil hjælpe på det.

 

Begynd så at give ham grød FAST hver dag og trap op til en god portion(1½ til 2 dl) – det skal være på et tidspunkt hvor han er glad og tilpas og vil være med til noget nyt – det skal være en god oplevelse. Forvent at det tager tid, at få ham det lært (8 til 10 dage). Indtil 6 mdr må han spise 2 portioner grød og 1 portion kartofler og så ammer du ved siden af. Grøden skal være uden gluten, så det vil sige: ris-maj-hirsegrød. Til kartoflerne skal der fedtstof i og hvis du laver grøden selv skal der også deri.

 

 

Jeg håber dette hjælper Jer – ellers skriv igen.

 

VH Majbrit