Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register


Voksen præmatur 26-10-2008 22:01
By adminadmin Reply

Jeg er 30 år og har haft svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet efter jeg har taget en kortere videregående uddannelse som økonom. Jeg er født i 1978 og har aldrig tænkt over hvad min for tidlige fødsel har betydet for mig. Men efter at have undersøgt emnet nærmere, og fordi jeg nu løber ind i den ene nedtur efter den anden, kan en af grundene være at jeg er for tidligt født, da mange af følgerne som for tidligt fødte har har jeg selv oplevet i en tidlig alder: Bange for at møde nye mennesker/ socialisering,

Jeg er mine forældres guldklump. Mine forældre har sagt at jeg som barn altid var aktiv, legede og hoppede rundt, men at problemerne kom i 1 klasse: Når min lærer skældte ud på en anden elev, blev jeg meget forskrækket og indesluttet. Når jeg skulle have opgaver var det enten med at "skrive af" ellers rettede mine forældre stilene og opgaverne for mig.

Jeg er en person som altid har været meget stille, indadvendt og har "fulgt med folk" uden selv at tage stilling. I folkeskolen tog jeg aldrig selvstændig stilling og fik hjælp til mine lektier af både lærer og forældre.

I mine ungdomsår betragtede folkeskolelærerne mig som sød, flink, men meget stille. Jeg gik i 10. klasse hvor jeg klarede mig ok dog uden at skeje ud som andre elever.

Jeg klarede mig gennem gymnasiet på en minimumkarakter ved hårdt flid, ved at skrive alt ned (ikke ved huske det), og havde det ikke godt til fester og lignende, da jeg aldrig slappede af, socialiserede såsom drikkede øl eller dansede med piger (Jeg lider af nældefeber, overfølsom overfor kulde/varme ved fysisk aktivitet, med mindre jeg tager sløvende piller). Efter gymnasiet og en 1årig HH, som jeg også fik slidt mig igennem, arbejdede jeg som kontorvikar hos nogle småfirmaer men vikariaterne varende kun i højest 2-3 måneder.

Jeg startede desuden på at læse tysk men måtte droppe det pga. "at jeg selvstændigt skulle tage stilling til tingene", og det er et af mine problemer. Jeg har aldrig sagt min mening og taget stilling til de ting jeg vil.

Jeg har gennem længere tid haft svært ved at finde mig tilrette i et job. Jeg er meget præsentabel/positiv og smilende til jobsamtaler og "taler folk efter munden" , hvilket gør at jeg relativt hutigt bliver tilbudt et job, men kan så se at det piner arbejdsgiverne at sige mig op efter 2-3 måneder, da jeg er for lang tid om at komme ind i rytmen, og bliver hurtigt forvirret. Når de afskediger mig fortæller de ofte at jeg er, sød/ flink, og at jeg kæmper for at lave arbejdet, men at det går for langsomt.

Jeg har været til samtale hos en psykolog, hvor jeg fortæller om mine erfaringer med arbejdslivet, men han kan ikke se hvilke problemer jeg lider under.

Mit problem er, at jeg lider af "korttidshukommelse" og har faktisk gjort det hele mit liv og hurtigt bliver "bange" for ikke at gøre tingene godt nok og ikke turde spørge da der altid er taget hånd om mig..

Jeg har gennem mit liv haft svært ved at være social sammen med andre mennesker. Både på uddannelsesinstitutioner og privat føler jeg som en "Zombie". Jeg møder op men deltager ikke i samværd og stiller spørgsmål til folk, og meget af dette kan være at jeg er født 3 mdr. for tidligt.

Mine spørgsmål er der findes mange muligheder for hjælp til mødre/børn der er fortidligt fødte i dag, men findes der nogen form for støtte til for tidligt fødte voksne som har svært ved at finde sig tilrette i livet??

Med venlig hilsen

Peter

 
Re: Voksen præmatur 26-10-2008 22:03
By adminadmin Reply

Kære Peter!

 

Det er svært at sige, om dine problemer stammer fra, at du er for tidligt født eller om det er en del af dig, som ville have været der alligevel.

Selve det at have kort hukommelse kan godt være et problem, der hænger sammen med din fødsel efter 6 måneder som foster og den usikkerhed, du oplever kan muligvis hænge sammen med det faktum, at dine forældre i deres kærlighed til deres "Guldklump" og deres ængstelse for, om du nu klarede livets krav ,er kommet til at beskytte dig for meget.

Men du har jo livet foran dig og kan sagtens nå at komme videre!

Jeg synes, du skulle prøve at gå til psykolog igen og arbejde med dit ønske om større selvværd. Jeg synes også, du skulle prøve at tale med dine forældre om, hvordan de havde det i forhold til dig og hvordan de har det nu.

Jeg synes også, at du skulle prøve at efterlyse andre unge, der er født for tidligt og se, om I har noget til fælles- hvad med at melde dig ind i "Facebook" og efterlyse andre unge der? Det kan være et velegnet forum til den slags og til at møde gamle og nye bekendte i øvrigt.Det forum, du nævner, kender jeg ikke, men alt skal da prøves!
 

Held og lykke!
De bedste hilsner Anette Albeck, psykolog