Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Søvnproblemer 11-11-2008 16:23
By adminadmin Reply

Vi har en søn på 1 år, født 30+6, dvs korrigeret ti måneder, som vi har brug for lidt hjælp til. Hans ophold på neonatalafdelingen varede 6 uger og var i følge læger og sygeplejersker ukompliceret. Da vi kom hjem lå han meget i min arm, han var stadig meget lille og havde i lang tid brug for at have mig tæt på sig, og sådan er det til dels stadig. Han er også meget glad for sin far, men det har hele tiden kun været mig, der kan putte og trøste om aftenen, når det virkelig gælder. Han har udviklet sig fint, men han har meget svært ved at falde til ro om aftenen og natten, og sådan har det også været hele hans første leveår, så vi er desperate og trætte. Om dagen sover han godt i sin barnevogn udenfor, aldrig indenfor, da jeg kun kan få ham til at sove ved at amme, og det er han jo for stor til nu.

 


Vi har, så vidt muligt, en fast aften rutine, som vi forsøger at gennemføre: leger sammen, vaskes lidt, nattøj på, børste tænder og så slutter jeg af med at amme, hvor han oftest falder i søvn. Når han bliver lagt i sin seng vågner han og bliver ked af det, men vi er nu nået til at kunne få ham til at falde i søvn på det tidspunkt, og det er et kæmpe fremskridt fra tidligere, hvor jeg skulle amme ham i søvn. Herefter sover han kun i max en halv time, vågner og er dybt ulykkelig, og vi kan ikke få ham til at sove, før jeg lægger mig med ham og ammer igen. Ofte kan jeg efterfølgende ikke lægge ham til at sove i hans egen seng men må have ham til at sove ved siden af mig, hvor han tit kan sove igennem. Ligger han i sin egen seng vågner han med to timers mellemrum og falder kun i søvn, hvis jeg ammer. Han er altså meget afhængig af amningen, som for ham er blevet den eneste måde han rigtig kan finde ro og tryghed på. Af den grund føler jeg, det er tid til at stoppe med amningen, men også for at få far mere på banen, og så jeg ikke skal op så meget om natten, når jeg begynder på arbejde om to måneder.

 


Vi oplever ham som meget tryghedssøgende generelt, som et barn der har meget brug for at se tingene og andre mennesker an. Han har været meget bange for andre børn og reagerer ofte kraftigt ved høje lyde. Vi er lige påbegyndt et marte meo - forløb med en ny sundhedsplejerske for netop at komme søvnproblemerne til livs. Alt i alt er jeg bare meget i tvivl om hvorvidt, vi overhovedet tager nok hensyn til ham. Skal vi blive ved med at ”forlange” at han lærer at falde i søvn selv og sove i sin egen seng, når det tydeligvis er så svært for ham?

 


Beklager det lange brev.

Med venlig hilsen
Ann Kirstine

 

 

 
Re: Søvnproblemer 11-11-2008 16:24
By adminadmin Reply

Hej Ann Kirstine – lange breve til mig er ok, det letter mig at forstå problematikken. 

 


Og Jeres problematik er: I er trætte og Jeres søn har brug for tryghed og at I er oppe mod, de mantraer der altid er når man får sit første barn – feks at : Børn skal sove for sig selv!


Jeg synes, I skal lytte efter Jeres viden om Jeres søn – nemlig at han trænger til dig for at være tryg og sammen koblet med at I er trætte, så synes jeg I skal lade Jer slå til tåls med at han ligefrem ind i mellem kan sove igennem, når han ligger i jeres seng! Lad ham blive der og så får I alle 3 sovet ud! Hvis andre ikke kan forstå det – så lad være at fortælle dem det – de har nok flest selv haft et barn født til tiden og ikke en, der er født 10 uger før! Han vil i årevis fremover have brug for at søge tryghed hos jer om natten – og jo mere I giver ham det, jo nemmere bliver det på sigt at få ham til at sove i egen seng – men det vil være en langsom overgang – så mit svar på dit spørgsmål til sidst er: Nej, det skal I ikke. Han har brug for trygheden – om du så vil trappe ned på amningen, det er op til dig, men jeg synes det vil være ok at blive ved endnu, hvis du kan holde til det – og hvis han sover igennem i jeres seng, så giver det jo sig selv, at han ikke skal ammes i søvn, ikke?


Marte meo er et udmærket pædagogisk redskab og jeg er også selv uddannet Marte meo terapeut – men jeg tvivler på, at det kan løse problematikken her – MEN, det ved I og jeres nye sundhedsplejerske bedst.


Jeg bider desuden mærke i, at du skriver han er lydfølsom og bange for det – det er også meget almindeligt for ftf-børn og skyldes hans mangelfuldt udviklede sanser – det bliver bedre med tiden og ellers kan en ergoterapeut på sigt arbejde med det.

En kugledyne til nat eller gn dagen kan også være en hjælp til at få mere ro på ham – det kan lånes ved”Legeteket” eller lejes ved Protac.


Men jeg tænker også, at I derhjemme kan gøre lidt for at bedre situationen, for jeg læser at I leger med ham før han skal i seng – det er sådan noget man kan gøre ved børn født til tiden – så bliver de trætte at den ekstra motion – men ftf børn bliver i stedet hyperaktive – så her handler det om at få ro på – så det vil sige, det skal være meget stille, stille leg om aftenen – og I kan øve jer i at det feks kun er far der har aften/rutinerne – og du så ammer ham og lægger ham. Så får du lidt fri der.


Ellers synes jeg, I skal give det en overvejelse om, hvordan han skal passes når du skal på arbejde – for det lyder som om det vil blive en stor belastning for ham, at skulle ud blandt mange andre lyde og børn. Har i tænkt på ung pige i huset til han bliver mere robust? _bare til overvejelse. Han skal nok folde sig ud og blive robust med tiden. MEN han er altså født 10 uger før, så I må have tålmodighed med ham – det kommer stille og roligt.


Ja det var ordene – håber det er brugbart for Jer.

VH

Majbrit