Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Risici for senfølger? 15-12-2008 21:30
By adminadmin Reply

Jeg skriver til dig fordi, at jeg har født en datter for tidligt på 1894 gr, som nu er 3 mdr. Hun blev født i uge 32+6 og var indlagt på Neonatal i 15 dage hvorefter vi var på THO [tidlig hjemmeophold] i knap 5 uger.. 


Min datter trives, er glad, og græder sjældent. Eneste problem er, at hun har lidt maveproblemer.

I dag vejer hun 3930 gr. Hun havde i starten "kun" brug for c-pap (5 dage), ilt (1 dag) og selvfølgelig sonde til hun selv kunne spise.. Min spørgsmål går nu på, hvornår jeg kan se -mærke på mit barn, hvis der vil komme senfølger, og hvad er ricisi for, at man får senfølger når man er født 7 uger for tidligt? Hvor mange børn får det og hvilke osv?


Jeg mangler lidt info vedr. dette, og har forgæves søgt rundt omkring! Det er stadig hårdt at have født "kun" 7 uger for tidligt, og man er angst for om ens barn skal døje med det ene eller det andet.

 

Mvh
Kathrine
 

 
Re: Risici for senfølger? 15-12-2008 21:37
By adminadmin Reply

Kære Kathrine,


Der er jo rigtigt gode chancer for at Maude vil udvikle sig helt normalt. Det er rigtigt at man ikke kan læse så meget om det. Fokus er mest på de tidligst fødte børn. Fokus er også på de problemer som mange småbørn har og den usikkerhedsfølelse som mange forældre oplever, og som er givetvis er mere almindelige når barnet er født tidligt. Men fokus har ikke været på senfølger hos børn som er moderat tidligt fødte, i hvertfald ikke senfølger på længere sigt.


Man ved at risikoen for spastisk lammelse er forøget. Men man skal tænke på at tallene er små. For børn som er født til tiden er risikoen ca. 1 per 1000. For børn som er født med gestationsalder 31-36 uger er risikoen ca. 10 per 1000. Det er på den ene side 10 gange forøget, men samtidigt betyder det af 99 af 100 børn ikke får spastisk lammelse. Risikoen for forsinket udvikling / lav scoring på en udviklingstest eller en IQ test i førskole alderen er også forøget - men ikke 10 gange, men måske 2 gange, dvs. fra 2-3% til 5%. Her spiller det også ind om barnet er normalt stort for sin
alder ved fødslen. Og det var Maude.


Vi (Rene Mathiasen, Bo Mølholm Hansen og jeg) arbejder for tiden med de danske registre og er ved at se på risikoen for ikke at få 9-klasses afgang. Vi har fokus på de moderat tidligt fødte som man ikke ved så meget om. Resultaterne er desværre ikke klar endnu.

 

Mange hilsner
Gorm