Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Søvnproblemer 9 mdr. 03-02-2009 21:48
By adminadmin Reply

Hej Majbrit

Jeg skriver til dig endnu en gang - har skrevet til dig i efteråret ang. spiseproblemer, men det har nu ordnet sig - vi nåede dog imidlertid at blive indlagt, så han kunne blive tjekket - han fejlede dog ikke noget, men var blevet noget dehydreret af ikke at ville die ordentlig i flere dage.

Vores søn er nu 9 måneder og født 6 uger for tidligt, så korrigeret er han ca. 7,5 måned. Hans søvn om natten er meget uregelmæssig - han er ellers blevet meget bedre til at sove både nat og dag, men om natten har han stadig ikke noget helt fast mønster og vågner som regel 1-3 gange - bortset fra tænder og sygdom. Vi ved aldrig hvornår - det kan være 2 timer efter, han er puttet, og alligevel vil han ikke acceptere at blive puttet uden at blive lagt til - det vil han faktisk aldrig, så jeg må amme ham ca. 2 gange hver nat, men han burde jo ikke være sulten allerede efter 1 par timer.

Han bliver ammet, når han bliver puttet og ellers spiser han godt med fast føde i løbet af dagen. Han bliver så stadig ammet om natten og tidlig morgen også, men gider ellers ikke i løbet af dagen. Jeg tror, at han spiser nok om dagen, men alligevel er det som om, han har vænnet sig til at spise sig godt mæt om natten også, men brude vi ikke kunne vænne det, så han blot spiser endnu mere om dagen og så sover igennem.

Når han er så stor nu har han vel ikke brug for at spise om natten, og det giver meget uro både for ham og os - han er aldrig helt frisk, når han vågner, og der bare skal ske noget. Men er det så tryghed eller? Og skal vi tage den fra ham, hvis han har brug for den, eller er han stor nok til, at vi prøver at vænne ham fra om natten?
Jeg ved jo ikke, om det bare kommer af sig selv på et tidspunkt - det var nemlig været bedre tidligere. Vi er vist ved at være der, hvor vi er klar til at prøve at tage kampen for alles skyld, men det skal jo ikke være, hvis ikke han er klar til det! Han trives ellers godt og har taget fint på - spiser 4 rigtige måltider om dagen og bliver ammet kort efter aftensmaden.

Vi har tænkt at prøve at tilbyde ham vand og eller mælk af en kop - han kan ikke finde ud af flaske, når han vågner, og så håber vi på, at vi kan få det vendt i løbet af en uges tid, så han sover noget bedre. Nu skal det også lige siges, at han har et voldsomt temperament, så det bliver absolut ikke nemt - han græder og skriger meget, hvis ikke han bliver lagt til med det samme, så jeg tænker, at det måske kan stå på i timevis, hvor vi selvfølgelig sidder med ham og prøver at trøste, og han vil nok afvise koppen, så den kan nok ikke få ham til at falde til ro... Er det måden at gøre det på??? Det bliver nok nogle meget voldsomme dage...

Tak og undskyld den lange smøre.

M.V.H. Trine
 

 
Re: Søvnproblemer 9 mdr. 03-02-2009 21:50
By adminadmin Reply

Hej Trine – tak for brevet – og det gør ikke noget, det er langt. Så er det lettere at finde ind til selve kernen, i det I har brug for.


Jeg kan forstå at hans søvn er blevet bedre og han er blevet bedre til at spise og at han er rask. Det er jo fint.


4 måltider om dagen er ok, men han må gerne komme op på 5 og så amning morgen eller til nat. Og portionerne skal være omkring 1½ til 2 dl pr gang. Han er ved at være lige deromkring, at han kan klare ”en kold tyrker” ,men når du fortæller, at han stadig græder meget over at blive afvist for brystet, tror jeg, det bliver alt for hårdt for både ham og jer lige nu. Det er noget, vi plejer at drøfte til Boel prøve (8-10 mdr) og så kan I tage fat derefter.


Jeg synes, I skal lægge mærke til om natten: spiser han et ordentligt måltid eller hyggesutter han kun? Hvis det bare er en dårlig vane – så er det nu I tager fat og så må der følge vrede med, over at han ikke får det som han ønsker – det bliver så ikke første gang i livet kan jeg sige!!


Hvis du synes han spiser et godt måltid om natten, så prøv at giv ham et fast måltid til at gå i seng på OG at introducerer ham for en anden vane om dagen. Som du selv skriver, I har talt om. Nemlig at der får han vand af kop og må sove på det. Når han har vænnet sig til det, kan I tage natten. Det er lidt hårdt, der om natten, at have energi til de store diskussioner.

I skriver også at han har temperament – og ja, det har de ofte. MEN det betyder ikke, at de derfor skal have deres vilje – prøv i stedet at fortælle ham, at du kan høre han er vred over, at han ikke må få brystet. Det forstår du godt, MEN det bliver ikke anderledes, for det har I bestemt. Det lyder måske mærkeligt, men det virker. Alternativt kan han også om 1½ til 2 måneder blive ”lånt” ud til bedsteforældre for at få en ”afkodning” der – det kan også hjælpe.


Håber det kan hjælpe lidt – i øvrigt kan det også være en kugledyne kan hjælpe lidt, for han trænger da til mere søvn (og det gør I også).


VH og held med det fra Majbrit