Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Nedsat syn 06-03-2009 20:06
By adminadmin Reply

Kære Gorm Greisen

Jeg har fornyligt erfaret ved synsprøven hos skolesundhedsplejersken, at min nu 6 årige datter har nedsat syn på begge øjne. Min datter er født i uge 25+6, og har ellers klaret sig rigtig godt. Hun har fået c-pap i ca. 1½ måned og derefter lidt ilt på maske som lå i den åbne kuvøse. Vi har været til øjenlæge med hende, og har fået af vide at hun kun har halvt syn på det højre øje, og lidt bedre på det venstre, men øjenlægen siger at hun hverken er nærsynet eller langsynet, og har lavet forskellige undersøgelser på hende. Men kan ikke sige hvad det er?

Jeg vil virkelig gerne vide hvad der bevirker at hun ikke har et godt syn, og om der kan gøres noget for det? Kan en øjenlæge se om det er præmatur retinopati? Hvad gør jeg? Tror du det er bedre at få hende kigget på af en øjenlæge der har speciel viden om præmature, i stedet for en øjenlæge der kigger på gamle damers øjne dagen lang? Jeg håber du kan hjælpe mig videre med dette. På forhånd tak 
 
Med venlig hilsen
Helle
 

 
Re: Nedsat syn 06-03-2009 08:27
By adminadmin Reply

Kære Helle,

Nedsat syn er desværre ikke ualmindeligt hos ekstremt tidligt fødte børn. Jeg vil tro din datter blev undersøgt flere gange af en øjenlæge da hun lå på neonatalafdelingen. Det gør man rutinemæssigt for at finde de børn som er ved at udvikle skade på nethinden og for at behandle dem i tide. Dermed kan man nedsætte risikoen for at barnet mister synet.

Så det lyder som om at din datters nedsatte syn kommer som en overraskelse. Jeg har spurgt øjenlægen her på Righospitalet, Kamilla Rothe, som arbejder særligt med tidligt fødte børn. Hun siger at synsnedsættelsen kan skyldes en "skjult skelen". Forandringer i nethinden af anden årsag end for tidlig fødsel er også en mulighed. Problemet kan også være at det er svært for hjernen at adskille det som øjet ser. Hun foreslår at du skal få din datter henvist til øjenafdelingen i din region. Her findes der med sikkerhed nogen med særlig erfaring i at undersøge børn.

Mange hilsner
Gorm