Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Tryghedskrævende 07-03-2009 16:25
By adminadmin Reply

Hej Majbrit.

 

Vi har en søn på 21 mdr, han er født uge 28. Han var en stor dreng 1415g, og han har altid været stædig og en spralle-basse. Selv i kuvøsen lå han og fægtede med armene og tog sine briller af, fordi han lå i lys i 3 uger i træk og 4 uger sammenlagt. Vi hare indlagt i 6 uger.

 

Jeg har nogle spørgsmål til dig ang. vores søn er meget trygheds-krævende og kontakt-søgende. Han er altid i samme rum som os. Han kan ikke lege selv og vil i kontakt med os hele tiden. Han kalder på os for at vide hvor vi er hvis han ikke lige kan se os. Han går i vuggestue og fra starten var han også meget afhænig af den samme pædagog. hvor han helst skulle være i fysisk kontakt med hende hele tiden.

 

Er det noget der er naturligt for fortidligt fødte? hvad kan jeg gøre for at få ham til at være lidt mere uafhænig af os?( Få ham til at være i et andet rum)

 

Et andet problem er søvn. Han sover ikke mere end 8-10 timer om natten og afbrudt af 30 min til 1 time vågen tid ved 1:00 om natten. Han er meget nem at lægge. Han vinker farvel og vi siger godnat og det tager 2 min. men når han vågner om natten er der ikke noget at gøre. vi hkan ikke få ham til at falde til ro i sin egen seng igen. Vi lægger han kl 19 og han vågner kl 5:00 hver dag. Hvis han er oppe i længre tid så sover han bare det mindre. for når kl er 5 så skal han op. Han sover 2 til 3 timer i vuggestuen hver dag.

 

Er der noget vi kan gøre for at få ham til at sove igennem?

 

Med venlig hilsen

Gitte

 
Re: Tryghedskrævende 07-03-2009 16:28
By adminadmin Reply

Hej Gitte


Når man som dig har født et barn i uge 28, skal i som udgangspunkt regne med, at I mange år vil det være nødvendigt at tage særlige hensyn til ham. Det korte svar på dit spørgsmål er: Ja det er naturligt, for for tidligt fødte, at være så tryghedssøgende. OG han skal have den tryghed.

Det lyder i dit brev til, at han allerede i kuvøsen manglede den tryghed, idet han lå og fægtede med arme og ben og også lå længe derinde. Derfor er det helt naturligt at han stadig i dag har meget brug for tryghed. Han er 21 måneder og når vi regner de 12 uger fra er kan korrigeret ca 18 måneder, dvs 1½ år. Der kan man ikke forvente at børn kan lege ret meget for sig selv og slet ikke uden at kunne se en voksen.(i øvrigt kan det de komme til skade, så man skal altid holde øje med dem). MEN ind i mellem er virkeligheden, at vi voksne skal ind i et andet rum.

Så vil jeg forslå, at du først siger til ham, at du går, og dernæst at du snart kommer igen. Desuden kan du tale til ham imens, så han kan høre din stemme. Det er  meget vigtigt at han er tryg, ved at du går, for begynder han først at græde, bliver det svært at få ham til at holde op og han vil blive endnu mere utryg næste gang du går. KUN på den måde får du ham til – på sigt at kunne lege i et værelse, mens du er et andet sted.    


Jeres nætter hænger også sammen med tryghed – han har brug for Jer. Når han vågner kl 1, så tag ham over i Jeres seng med det samme. SÅ får I alle sammen søvn til at klare dagen. Han skal nok komme til at sove igennem i sin egen seng – engang – når han er helt tryg. Antallet af timer lyder ok, nogle børn sover mere end andre.


Desuden er det sådan med for tidligt fødte børn, at hvis de oplever for meget eller meget nyt om dagen – kan de ikke sove om natten. Derfor hjælper det ikke at holde ham længere vågen om aftenen, for at få ham til at sove mere om natten. Det der vil hjælpe er lidt modsat. Nemlig ro og pauser gennem dagen – netop for ikke at blive overbelastet med indtryk. I kan for eksempel give ham pause, når i kommer hjem fra vuggestuen med ham. Læs for ham, sid i ro med ham, giv ham et telt at gemme sig i og hav kun få legesager derinde.

Det vil helt sikkert hjælpe, når I gør det samme hver dag. De kan også i vuggestuen give ham pauser, det vil han have godt af – så bedres hans søvn måske også der. 
Men det er ikke de råd man kan få fra venner og familie, der kender til børn, der er født til tiden – det er lige så modsat som jeg har skrevet.


Mvh og held og lykke med det fra Majbrit