Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

7 år og komplikationer 22-03-2009 11:05
By adminadmin Reply

Jeg fødte en dreng i 2001 han skulle have været født omkring den 16 januar 2002 men jeg blev sat i gang med piller og drop pga vanskeligheder i graviditeten den 21 december og han kom til verden den 22 december 2001!

 


Man så på en gennemscanning at jeg havde for meget fostervand og Rigshospitalet valgte at sende mig tilbage til Roskilde hospital for at få sat fødsel i gang.

 

Der var en del komplikationer under fødslen, han var svær at presse ud idet jeg havde en 8 cm i dm muskelknude i underlivet som tog plads for ham i fødselskanalen og han blev tilsidst forløst i dyb tværstilling altså det man kalder stjernekigger. Jeg fødte ham selv da jeg havde født 3 gang før! Han er sidste mand i en søskendeflok på 4 i alt.

 


Han var en del besværet ved fødslen, iltede ikke blodet selv godt nok, fik start hjælp med ilt, han blev indefor få timer ramt af en særdeles voldsom gulsot som udviklede sig pænt meget over de næste par dage. Pga jul blev vi sendt hjem med ham den 24 december men jeg gjorde opmærksom på hans meget gule udseende. Den 27 december blev vi så ringet op af hospitalet at vi straks skulle komme ind med ham da hans tal lå tæt på 400 altså meget forhøjet. Han lå i lys kasse i 3 døgn hvor hans tal pænt gik ned af samtidig med jeg gav ham masser af modermælk samt ekstra via modermælkserstatning.

 


3 uger efter fødslen blev vi indlagt akut da han fik det de kaldte en bøvs på tværs, min datter på knap dengang 4 år opdagede i det hun kigger ned til ham at han lå i sin baby lift og så mærkelig ud og råbte på mig, jeg sad i stuen nogle meter fra liften og læste og havde ikke lige kigget i liften i en tid. Vi fandt ham liggende på ryggen med fråde om munden, blå og med frygtelig opspilet øjene. Jeg får ham hevet op min mand overtager ham får vendt ham med hovedet ned af hvor han så indenfor sekunder retter sig og får mere normal udseende vi styrter op til lægen som indlægger os på Roskilde sygehus til observation for abnøl de udskriver os dagen efter og mener det har været en såkaldt bøvs på tværs, altså gylp der sad og forhindrede ham i at række vejret ordentligt.

Efter der havde vi ikke flere oplevelser og vi oplever hans udvikling normal. Da han bliver 3 år og kommer i børnehave går det galt. Han bliver indelukket, svært ved at have relationer med voksne og børn, indgår ikke i leg og flavre meget rundt.

 


Han er lille af vækst, er 7 år i dag og måler 108 cm og vejer omkring 18 kg. Han er vurderet igennem hospitalet til at være tilbage rent biologisk altså i hans knogle alder blev han vurderet til at være 3 år for 1 år siden altså da han var 6 år gammel. Hans mentale udvikling er også tilbage, i børnehaven regner de ham for at være omkring mellem 4 og 5 år nu. Han er ikke startet i skole endnu men vi håber på at få ham i en lille klasse til sommer med børn der også har særlige behov for en mere rolig indlæring ! Også fordi han er på vej mod sit 8’ende år og han skal afsted nu.

 


Mit spørgsmål går på om hvor tidligt regner man med man skal føde for at der kan være komplikationer senere i livet. For jeg læser jo i jeres pjæcer mange af de samme ting som vores søn har, men typisk er det børn der er født meget for tidligt altså meget før end de ca 4 næsten 5 uger for tidligt han kom. Jeg søger en viden om at også børn der er født tætter på termin også kan have komplikationer? Kan det skyldes han er kommet for tidligt nogle af de problemer vi oplever?

 


Han er slet ikke alderstilsvarende, og hans sind er meget følsom og separationsangst er især udtalt, han vil ikke væk fra os og meget sjældent passes af andre. Han er super mild og sød dreng også fræk på den god måde med et dejligt glimt i øjet. Han vil gerne have legekamarater med hjem, men han vil ikke ud til dem og lege, han er vellidt i børnehaven og børnene er glade for Frederik, han er en god kammerat får vi af vide af de voksne i børnehaven.

 


Han vasker ofte finger for han kan bare ikke klare han har noget på fingerne, de må slet ikke være fedtet eller lign. Han kan ikke udtrykke sig så godt, verbal er han særdels dårlig, mangler ord for at kunne føre en samtale, han svarer sjældent på spørgsmål eller når man vil i kontakt med ham, man skal afkræve ham svar før der sker noget. Han er meget konkret og slet ikke abstrakt. Kan ikke forestille sig noget,skal se tingene før han kan forstå. Han er visuel super stærk, men kan feks. Ikke fortælle hvad et æble er..altså overbegrebet frugt. Eller ved hvad dag det er i dag han kan slet ikke forholde sig til noget han ikke kan se samtidig med han lærer.

Hvis han skal fortælle feks hvad en vase er siger han ikke det er en vase, men ”noget til at have blomster i”. Motorisk er han super god, han kan alt motorisk, løbe på ski, svømme, være under vand, hoppe i vand, løbe klatre træer ja alt hvad drenge bare elsker…nemlig at røre sig, en rigtig dreng med krudt i hvad angår det motoriske. Fin motorisk er han ikke så god der halter han en del. Gider ikke spille spil, og hader regler i spil. Vi kan ikke forklare ham regler i et spil han kan ikke forholde sig til det.
Han gider ikke vi læser for ham. Men han er super dygtig til at spille på PC, gameboy og alle mindre spille maskiner der overgår han sin bror på 14 til tider. Der kan han holde koncentrationen fint og sidde stille og spille. Han kan også sidde stort set stille og se film i biografen eller hjemme!

 


Et eksempel på han har svært ved nye ting eller noget der ikke er her hjemme i hans hjem er at vi i morgen skal til jylland i sommerhus med et vennepar, han vil ikke med han vil hellere blive hjemme for pludselig ryger han ud af hans trygge sted og det har han svært ved at tackle også selvom vi er med!

 


Håber i kan hjælpe mig lidt med mine spørgsmål om for tidligt fødsel og sådan som Frederik har det og om det kan have en sammenhæng med hans for tidlige ankomst selvom det ikke er meget for tidligt! Jeg søger rigtig mange svar på det der sker med vores søn, men det er svært at forstå hvad der er galt og finde en forklaring så vi bedst kan hjælpe ham som forældre, skole og pædagoger! Så jeg håber i kan give mig lidt mere klarhed over for tidligt fødsel og hans udvikling eller mangel på samme.

 

 


Med venlig hilsen

 

 

Susan
 

 
Re: 7 år og komplikationer 22-03-2009 11:07
By adminadmin Reply

Kære Susan!

Ved en almindelig beregning af fødselstidspunkt regner man med, at det er indenfor normen at føde enten 14 dage før eller 14 dage efter beregnet termin, så din søns fødsel set i det lys ikke så meget for tidlig.

Vedrørende de vanskeligheder, du beskriver, kan man ikke finde en forklaring i selve fødselstidspunktet, din søn ville formentlig have de samme vanskeligheder, hvis han havde været født til termin.

Men- jeg mener bestemt, at din søn bør udredes psykologisk i forbindelse med skolestart, også selv om I finder en lille skole. I skal kontakte pædagogisk- psykologisk rådgivning i kommunen. Faktisk forstår jeg ikke, at pædagogerne i børnehaven ikke allerede har bedt om hjælp derfra. Pædagogerne kan hjælpe jer med at få kontakt, men I kan også selv tage initiativ.

Det er muligt at søge støttetimer i forbindelse med skolestart, også selv om i eventuelt har valgt en mindre privat skole. Så kan man hen ad vejen se, hvad jeres søn har behov for.

Held og lykke med det!
De venligste hilsner
Anette Albeck, psykolog