Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Ammestop og søvn 17-06-2009 20:53
By adminadmin Reply

Tak for svaret vedr. min datters spiseproblemer. Det vil jeg gå videre med. Men jeg oplever også manglende appetit som problemet, det fik jeg måske ikke beskrevet???

Som jeg beskrev i min sidste mail er min datter født i uge 30+1. Hun er lige begyndt i specialdagpleje (hos en dagplejemor uden tidligere erfaring med præmature). Det betyder at jeg snart skal på arbejde igen og har svært ved at trives med det søvnmønster jeg/vi har nu.

Jeg vil lige nævne at jeg har haft en sundhedsplejerske uden kendskab til præmature, og at der ingen mødregruppe var som jeg kunne passe ind i, jeg har derfor ikke haft nogen at tale med om den måde jeg har grebet tingene an på.

Som tidl. nævnt ammer jeg fortsat min datter, det er hun meget glad for og det er den eneste måde jeg kan ligge hende til at sove på, foruden at gå tur. Min mor, svigermor går aldtid tur med barnevogn når de ligger. Min mand har ikke lagt hende da hun har været meget morglad. Så nu er der et problem for en dagplejemor det også skal passe et andet barn.

Hun vågner endvidere to tre gange inden jeg går i seng, og vil kun vide af mig. Hun sover i dobbeltsengen med mig. Det har hun altid gjort, og vil helst røre ved mig i søvnen. Om natten vågner hun til tider op med 5-6 gange, af kortere eller længere tid. Det er næsten blevet være siden hun begynde i dagpleje. Hun er der 1-2 timer.

Mit spørgsmål er hvordan jeg/vi mest hensynsfuldt for trappet hende ud af amningen. Og hvordan vi på et lidt senere tidspunkt får hende til at sove i egen seng. Gerne i soveværelset. Men uden de mange opvågninger.

På forhånd tak.
MVH.
Agnete

 
Re: Ammestop og søvn 17-06-2009 20:54
By adminadmin Reply

Kære Agnete 


Du skal hele tiden huske på, at det er den samlede mængde stimuli på en dag, der gør, hvordan din datter har det. Når hun ikke spiser, er det ”den samlede pakke” der for meget. Det vil du typisk opleve, når der kommer noget nyt ind i hendes dagligdag – hun har ganske enkelt ikke overskud til både at lære: spise sig mæt, at gå i dagpleje, og sove igennem om natten og ikke mindst det der er det vigtigste: at hun udvikler sig som hun skal.

 


Hun sover dårlige om natten lige nu – det er fordi hun er ved at lære at gå i dagpleje. Utrygheden gør at hun om natten har meget mere brug for at mærke dig – fysisk. Det bliver bedre igen, når hun er kørt helt ind.


Projektet med at få hende til at sove bedre om natten – er dit. Forståeligt nok, for jeg tænker, du er træt. Meget træt. Men der kan ikke blive til det hele lige nu. Så, hvad er det vigtigste nu? – det er, at hun lærer at komme i dagplejen, så du kan komme på arbejde igen – dernæst kommer søvnen og det, at hun kan spise. At dagplejemoderen skal køre hende i søvn er ikke dit problem – det er hendes og det er derfor hun er specialdagplejer. Til at have tid, til dette bla.


Det er efter min mening ikke tid til at trappe amningen ned nu – det vil der ikke komme noget godt ud af. Det er fint at du kan få hende til ro ved det og så er det sådan det er lige nu. Men selvfølgelig skal hun på den samlede dag have en fuldgyldig kost og suppleret med amning til at falde til ro på.

Hold ud – der kommer ro på, men det kan også tage noget tid. Og så kommer der tid til aftrapning af amningen. I mellemtiden kan I jo øve på, at din mand kan putte hende – når din mor og svigermor kan, så kan han også – på sigt.


Det er ikke sikkert det lige er det her svar du ønsker dig! Men jeg har ikke trylleformularen til at hun bare spiser perfekt og sover igennem –desværre for jeg ved godt, at det er uendelig hård for dig. MEN jeg ved også at det bedrer sig – så hold ud, det letter.


Så pøj, pøj med det

VH Majbrit