Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Præmatur adoptivbarn 31-08-2009 12:46
By adminadmin Reply

Hej,
 

Vores søn fik konstateret nedsat syn ved 5-års undersøgelsen hos egen læge. Øjenlægen har bedt os om at komme til åben børnekonsultation, hvorefter vi gerne skulle få en tid til en grundig undersøgelse af problemet.

Jeg kunne i et andet indlæg se, at præmature børn herhjemme bliver undersøgt for øjenproblemer direkte efter fødslen.

Vores søn er adopteret. Han er født ca 10 uger præmatur, var 30 cm lang og vejede 1500 gr. Han var i kuvøse de første 2 måneder, inden han kom på børnehjem. Men om man har været opmærksom på evt. øjenproblemer, kan jeg være i tvivl om. Derfor mit spørgsmål: Hvad skal vi spørge øjenlæge om, når vi kommer til undersøgelsen? Er der noget, han skal være opmærksom på, eller noget, vi skal være opmærksomme på? Hvem kan vi henvende os til, hvis ikke øjenlæge finder ud af det?

På forhånd mange tak for svaret.
 

Med venlig hilsen
Martina
 

 
Re: Præmatur adoptivbarn 31-08-2009 12:47
By adminadmin Reply

Kære Martina,

I skal bare sige det som I har skrevet til mig.

Tidligt fødte børn kan få en nethindesygdom (retinopathy of prematurity - ROP) som i værste fald kan føre til blindhed. Alle børn i Danmark med gestationsalder under 32 uger bliver undersøgt at øjenlæge, første gang ca 5 uger efter fødslen. Hvis det viser sig at barnet udvikler ROP i udtalt grad kan man laserbehandle. Det nedsætter risikoen for blindhed. I Danmark bliver nu kun ca 2 børn om året blinde af ROP.

Tidligt fødte børn kan også få andre problemer med synet. De skal ofte have briller, f.eks. for nærsynethed. Der kan også være nedset synsevne - se små detaljer skarpt - eller synsfeltet, som skyldes problemer med nethinden, f.eks. en lettere grad af ROP. Der kan være problemer med at 'forstå' det som øjet ser. Det skyldes en form for hjerneskade. Når Jeres dreng nu er 5 år er der god chance for at han kan være med til en detaljeret synsprøve, som er den vigtigste del af undersøgelsen.


De fleste øjenlæger har erfaring med børn. Men hvis I ikke føler Jer trygge ved det kan i bede om en henvisning til øjenafdelingen. På alle landets øjenafdelinger er der læger som her særlig interesse for børn. I særlige tilfælde kan der blive tale om henvisning til en universtitetsafdeling.

En kommende øjenlæge, Camilla Slidsborg, er ved at lave en stor undersøgelse af meget tidligt fødte børns syn. Hun bliver vejledt at de læger på Rigshospitalet og Glostrup sygehus som tager sig af behandlingen af ROP. Hun skal se på børn fra hele landet. Når den undersøgelse er gennemført vil vi vide mere om hvor stor risikoen er for de forskellige former for synsproblemer.

Mange hilsner
Gorm