Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Tvangshandlinger, 4 år 20-11-2009 15:35
By adminadmin Reply

Kære Maria.
 

Vi er forældre til en dreng på snart 4 år. Han er som sin tvillingesøster født 11 uger for tidligt (29+5). Vi oplever, at han i dagligdagen går og piller sig meget i skridtet.

Her er vores opservationer og lidt 'fakta':
Han er født med lyskebrok.
Han havde sanseintegrationsproblemer i sine første år - svært ved at finde ro, sove, magte tur i barnevognen i parken osv.
Siden han var 1 år har han gået og taget sig til pungen.
Han er blevet undersøgt af mavelæge uden resultat.
Han er blevet opereret for brok - derefter aftog det lidt, men kom igen, da såret begyndte at hele.
Han er blevet undersøgt af fysioterapeut, om der er spændinger i benene, uden resultat.

Vi oplever, at han gør det, når han bliver ivrig, og når der kræves noget af ham. Samtidigt kommer han let til at stamme - ikke rigtig stammen, men ivrigheden får ham til at have svært ved at koncentrere sig om at sige ordene. Det irriterer ham tydeligvis.

Nogle få gange giver det ham erektion, men det giver ham ikke en behagelig følelse, det hjælper ham ikke. Som oftest er det noget, der forhindrer ham i sin leg eller samtale, fordi han forstyrres af det. Han forsvinder ikke ind i sig selv, og han går heller ikke væk, når han gør det - det er noget, der sker i en situation, hvor han gør noget andet, f.eks. når han står og tænker over, hvad han skal lege med; når han skal til at sige farvel i børnehaven; når han vil fortælle noget; når han leger rigtig godt; når han spiser; når vi siger, han skal gøre et eller andet, f.eks. bruge sin gaffel i stedet for fingrene osv. Kort sag: når der kræves noget af ham, enten fra andres side eller af ham selv.

I den senere tid er han begyndt at blive mere aggressiv, når vi siger det til ham eller 'kræver' noget af ham, altså f.eks. når vi skal hjem fra børnehaven, spise osv.

I sommerferien gjorde han det ikke så meget, og generelt gør han det mindre i rolige perioder, men det kan forekomme på både korte og lange dage i børnehaven, i rolige weekender og mere hektiske dage.

Vi oplever det som en tvangshandling, som han - måske - har fået pga. noget konkret, nemlig brokken. Men nu er der ikke noget konkret mere.

Børnehaven, han går i, er han meget tryg ved. Han har gode kammerater, går på stue med sin søster, og har et godt forhold til sin primærpædagog, der har meget stor forståelse for hans situation samt kendskab til præmatur-problemer. Hun vurderer, præcis ligesom vi, at han er en rigtig glad og velfungerende dreng, der er helt alderssvarende med motorik, tale, udvikling osv. Han er god til at give udtryk for følelser både hjemme og i børnehaven.

 

Børnehaven har talt med de fagpersoner, de har kontakt til, bl.a. en psykolog, der foreslog at aflede hans hænder med en nøglering i bukserne. Som vi ser det, er der dog behov for noget, der går dybere ind og tager fat i nogle grundlæggende problemer for ham. Børnehaven og sundhedsplejersken, der også har tilknytning til børnehaven, foreslog at kontakte dig, da hun ser det som et udslag af sanseintegrationsproblemer.

Vi håber meget, du kan hjælpe os med nogle konkrete ting, vi kan gøre for at hjælpe ham, for det er ved at være et stort problem og kan snart blive noget, de andre kan drille ham med.

Venlig hilsen
Forældrene

 
Re: Tvangshandlinger, 4 år 20-11-2009 15:38
By adminadmin Reply

Kære forældre,

 

 

Ud fra jeres beskrivelse kan det tyde på at han tager sig i skridtet, fordi det giver ham ro og øger koncentration(sansemæssigt). Idet I også kan se at det aftager i rolige perioder så som sommerferien. Kan stadig være sanseintegrationsproblemer som I så, i de første leveår bl.a. magte tur i barnevognen og sove. Kan være at han har svært ved at sortere alle sanseindtrykne (fx det han hører eller/og ser) og derved bruger meget energi på at være i omgivelserne. Ellers lyder det til at han er en velfungerende dreng, der klarer sig rigtig godt på trods af at han er et præmaturbarn.

 

 

Ud fra jeres beskrivelse er mine anbefalinger;

 • Kontakt kommunens ergoterapeut/fysioterapeut(hvis I har sådan én i jeres kommune), og få lavet en undersøgelse af sansesystemet(vil anbefale en undersøgelse der hedder en Sensorisk Profil). Vil give en mere tydelig beskrivelse om og hvordan jeres søn reagerer på omgivelserne.

 

 • Struktur og faste rammer i dagligdagen. Prøv visuelstruktur og tydelig start og stop for aktiviteten. Fx om 5 min skal du….evt. bruge et stopur.
   
 • Pause i løbet af dagen, hvor han kan slappe af og lade op til resten af dagen. Fx hvor ham kan få massage med en massagebold(ball stick).

 

 • Forsat give ham en genstand der kan aflede ham og give ro. Fx en lille blød bold.
   
 • Faste dybe tryk. Øger kropsbevidstheden. Fx rulle ham ind i tæpper, give et fast knus.
   
 • Gennemfør et 14 dags intensivt børsteprogram – kan afhjælpe hvis der er sansesystemet. (spørg evt. jeres sundhedsplejerske eller børnehavens pædagoger hvor I kan anskaffe en børste og et program.
   
 • Undgå for mange verbale irettesættelser, guid ham fysisk i stedet.
   
 • Hvis ham forsat sover dårligt, kan en kugledyne afhjælpe. Kan afprøves gratis i 14 dage via firmaet Protac. Desuden er det meget vigtigt, med en god nattesøvn.
   
 • Hvis han har svært ved at koncentrere sig i stillesiddende aktiviteter. Afprøv en kuglepude kan ligeledes afprøves gratis i 14 dage.

 • Afprøv belønningssystemet, hvis I oplever at det fx er svært at få ham til at spise med gaffel. Øger motivationen og undgår for mange konflikter. Fx i 14 dage skal han spise med gaffel, efter aftensmaden gives et klistermærke som så sættes på et skema. Efter 14 dage kan der være en lidt større gevinst(fx en tur i svømmehallen). Husk kun et mål af gangen.

Håber I kan bruge anbefalingerne.

 

 

Venlig hilsen

 

Maria Danielsson