Hej moren,
De problemer du beskriver hos din søn kan i hvert fald delvist være senfølger af en for tidlig fødsel.
Præmature børn er ofte mere sårbare såvel følelsesmæssigt som sensorisk. Udfra din beskrivelse kunne det lyde som om han bl.a. har svært ved at håndtere og integrere flere indtryk på en gang. Dette kan føre til utryghed og forvirring i situationer hvor der er mange og/eller nye indtryk man skal forholde sig til. At trække sig fra disse situationer kan være et forsøg på at beskytte sig selv for det som er svært.
Du skriver, at han ikke reagerer med hidsighed og vrede i skolen. Dette er for så vidt en ressource hos ham, fordi det kunne tyde på, at han fungerer rimeligt i selve skolesituationen, hvilket kan gøre ham bedre i stand til at indlære. Oftest er det således at et barns problemer kommer til udtryk i både skolen og derhjemme. Men hos nogle børn ses det, at de bruger meget energi på at ”fungere godt” i skolen, men at der så kommer en reaktion derhjemme på de krav de møder i skolen og i andre sammenhænge.
Det vil være meget vigtigt at få en dialog med din søns lærere om hvordan de oplever ham i skolesituationen mht. til styrker og svagheder, men også fortælle om hvilke reaktioner I ser derhjemme og hvordan dette eventuelt kunne være relateret til de krav han møder i skolen. Hvis han ikke er typen der gør så meget opmærksom på sig selv i skolen, kan nogle af hans problemer muligvis overses.
Du beskriver ikke, hvordan og hvornår han reagerer aggressivt og vredt derhjemme. Er det f.eks. i kravsituationer? At forsøge at finde ud af, i hvilke situationer han reagerer kan være med til at gøre problemet nemmere at håndtere og rumme. Det er i den forbindelse vigtigt at huske på, at noget som ikke opfattes som et krav af de voksne, fra barnets side måske kan opfattes som et krav – i særlig grad hvis barnets belastningstærskel er lav. Du skriver at din søn godt selv kan beskrive nogle af de problemer han oplever. Det er en vigtig ressource, som i kan udnytte positivt, ved at forsøge at tale med ham om, hvad han oplever i situationerne. Ikke så meget når han er i den frustrerende situation, hvor både han og i er forvir¬rede, frustrerede og ikke kan samle tankerne, men bagefter, når der er mere ro på igen.
Som du også selv er inde på har jeres søn brug for megen forberedelse inden han introduceres til nye ting. samtidig vil han sandsynligvis have gavn af at være i/indgå i mindre, mere overskuelige grupper – både i skole sammenhæng og i andre sociale situationer. Det er sandsynligt, at han vil have gavn af at beskeder gives mere direkte til ham, med øjenkontakt, at de eventuelt skrives ned, samt at have fokus på at give så få beskeder af gangen som muligt.
Endvidere tror jeg, at jeres søn vil have gavn af såkaldt sanseintegrationstræning, hvilket har til formål at hjælpe ham til bedre at kunne bearbejde og integrere sanseindtryk. Behandlingen gives så vidt jeg er oplyst om, af ergoterapeuter eller fysioterapeuter. Det kunne også være hensigtsmæssigt at han blev psykologisk undersøgt for mere specifikt at kunne belyse hans ressourcer og vanskeligheder. En sådan undersøgelse foretages dog oftest på skolens foranledning fordi der er problemer i skolesammenhæng. Som nævnt tidlig¬ere er det derfor vigtigt at i indgår i dialog med skolen om hans problemer og i hvilken grad de opleves her.
Som du selv nævner vil det være en god ide, at i tager kontakt til en børnepsykolog med henblik komme hele vejen rundt om problemstillingerne og få nogle psykologiske redskaber til både jer selv og jeres søn.
I er sandsynligvis selv opmærksomme på dette, men jeg vil alligevel lige nævne, at når man har et barn, hvis problemer optager megen plads og energi i familien, sker der nogle gange det, at søskende og deres behov godt kan komme til a træde for meget i baggrunden. Det er vigtigt, at man som forældre er bevidste om denne risiko og forsøger at modvirke denne.
Med venlig hilsen
Christina Jørck
autoriseret psykolog
|