Tak for din mail. Det lyder som et hårdt sidste halvår i jeres familieliv. I har kontakt til flere instanser i forhold til at få afklaring og hjælp, men I står endnu med en dreng, I ikke helt ved, hvad I skal gøre for at hjælpe i hans hverdag. Hans reaktioner kan umiddelbart synes uforståelige, og som forældre kan man føle sig afmægtig og usikker på hvad man skal gøre for at bedre situationen.
Når jeg læser det du skriver, hæfter jeg mig ved at din søn havde en god periode efter jul, hvor jeg formoder I har holdt fri, og hverdagen har været mindre travl. At han har haft gavn af den tryghed, omsorg og ro han får hjemme, og at hans trivsel er afhængig af det han får hjemme, når der netop er ro og tryghed.
Det I kan tænke på i jeres hverdag er at skabe forudsigelighed og genkendelighed for at han bedre kan få overblik over sin hverdag. Det forudsigelige og genkendelige skaber tryghed. I kan både i vuggestuen og hjemme bruge billeder /piktogrammer og anvende de samme ord om de aktiviteter og ting der sker for og omkring ham (som en form for gentagelse), så han kan få opbygget en mere klar fornemmelse af hvad der skal ske i de forskellige situationer, han befinder sig i løbet af hans dag. I kan også bruge det til at skabe overgang mellem vuggestue og hjemmelivet ved at bruge de samme ord eller billeder. Det lyder også som en god idé, at du er på nedsat tid så hans dage i institution bliver kortere og dermed mere overskuelige.
I kan derudover selv registrere hvad der fungerer for jeres dreng, skriv det eventuelt ned og gå i tæt dialog med vuggestuen om det, I oplever. Det er godt at holde fokus på det gode, dér hvor I ser, han trives og byg videre på det. I begyndelsen vil det måske synes at være små ting, I ser er godt for ham, men det kan udvides og vokse sig stort, så I kan stille og roligt kan få bygget en hverdag op, der passer til jeres dreng.
Hold fast i det der fungerer, også selvom der en gang imellem vil være tidspunkter, hvor I oplever, han kan have en mindre god dag. Vær så nærværende og omsorgsfuld som mulig, når han er sammen med jer – det giver ham at trygt udgangspunkt i forhold til at møde verden. Send positive signaler til ham, når I ser han klarer noget godt , vær opmærksom på at rose ham og dermed fremme det, der fungerer.
Du nævner Marte Meo-metoden som en mulig hjælp, og jeg får fornemmelsen af du ikke har fået forklaret hvad det egentlig er /indebærer. Hvis I har brug for at læse mere om Marte Meo, som er en metode hvor man arbejder med at styrke kommunikationen mellem forældre og barn og har fokus på de ressourcer der er i familien, kan I finde en god beskrivelse på Servicestyrelsens hjemmeside.
Mange hilsener fra
Lisbeth Gath
Cand.psych. , aut. psykolog, specialist i sundhedspsykologi
|