Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

10 mdr. søvnproblemer 09-04-2010 15:54
By adminadmin Reply

Hej Grethe

Nu må jeg ty til dig, for at se om du kan hjælpe mig. Jeg har 2 problemer som begge vedr. søvn - det ene problem er søvn i løbet af dagen, og det andet problem er søvn om natten. Jeg vil gerne dele problemet op - både for overskuelighedens skyld, og så er det også nemmere at forklare.
 

Jeg er mor til tvillinger - en dreng og en pige - som er knap 10 måneder nu. De er født 10 uger for tidligt. De har aldrig sovet ret lang tid ad gangen - og jeg har fået at vide at søvn - eller manglende søvn - er et problem for for tidligt fødte børn - men jeg synes nu mine tvillinger er ekstremt dårlige til at sove. Og jeg vil derfor høre, om du har nogle råd til mig.
 

På nuværende tidspunkt, og sådan har det været de sidste mange måneder - så sover de 3 x 1/2 time om dagen - kan nogen gange komme op på at den ene lur kan have en varighed af en lille time, hvis de bliver kørt rundt i barnevognen. De kan ikke finde ud af at sove i barnevognen, hvis den står stille. Jeg kan køre en tur med dem - og når vi kommer hjem og barnevognen stopper med at være i bevægelse, så vågner de. Jeg ville jo rigtig gerne, hvis jeg kan få dem til at sove noget længere - så jeg kan få lidt tid til alt det andet der skal ordnes når man har tvillinger, og evt. en lille lur til mig selv.
 

Til at starte med, da vi kom hjem fra sygehuset ville de ikke være i barnevognen, så den første tid sov de i deres lifte indenfor med vinduet åbnet - da de blev lidt ældre blev synes jeg, at nu skulle det altså være - så jeg begyndte at gå nogle små ture med dem i vognen. Og efterhånden så vænnede de sig til den - og så blev turene lidt længere - både så de fik noget luft og jeg fik rørt mig lidt. Men jeg har ikke indtil nu været i stand til at lære dem at sove i vognen når den står stille. De kan ligges til at sove i den og falder i søvn ved at blive rokket/kørt frem og tilbage - men der går kun 1/2 time så vågner de - og jeg kan ikke få dem til at sove igen.

Deres dag ser nogenlunde således ud:

Vågner ca. 6.30/7.00
kl. 8.00 morgenmad
kl. ca 9.30 formiddagslur
kl. 11.30 frokost
kl. 12 middagslur
kl. 14.30 flaske
kl. ca 15.30 eftermiddagslur
kl. 17.30 aftensmad
kl. 19.15 flaske
kl. 19.30 Godnat og sov godt

Mit andet problem er min datter, som sover rigtig dårligt om natten. Hun sover et par timer, men så starter balladen - så vågner hun 1-2 gange i timen og skriger - hun er ikke rigtig vågen - men skal tages op og trøstes et par minutter, for derefterat kunne blive lagt og sover videre. Dette gentager sig så hele natten - på nær når hun får sin nat-flaske, så kan hun godt sove ca 1 1/2 time uden problemer. Dette har stået på i ca. 6 måneder nu - de første par måneder sov hun godt (vågnede ca. hver 4. time får at få mad), men så begyndte balladen og det er ligesom det er blevet værre og værre. Vi har prøvet at lade hende græde - men det eskalerer bare og hun bliver meget sværere at få til at falde til ro. I første omgang troede jeg måske hun havde mareridt - men så mange kan hun jo ikke have i løbet af en nat.

Vi mangler så meget søvn i familien - så vi er snart meget desperate ,og har allerede fået tjekket hendes øre, været til zoneterapi, kranio sakral, kiropraktor, afprøvet kugledyne mv. uden det har hjulpet. Har du nogen idé om, hvad der kan være galt med hende - eller er det en følge af hun er født 10 uger for tidligt? Det skal lige siges at hende bror sover super godt om natten - bliver puttet der kl. 19.30 og sover som regel til kl 6.30 uden vi hører ret meget til ham i løbet af natten. Han sover på sit eget værelse hvorimod hun sover inde hos os - så vi kan være nær hende (vi har prøvet at hun også sover for sig selv, men det hjalp hellere ikke).

Ellers er det nogle rigtig dejlige og skønne børn - de vokser og trives - kan dog godt være lidt trætte og sure sidst på dagen, når de ikke har sovet så meget i løbet af dagen.

Ved ikke om du mangler flere oplysninger om dem - men så siger du bare til. Håber sådan at du kan hjælpe mig eller komme med nogle muligheder, som ikke er blevet afprøvet endnu.

Med venlig hilsen
Charlotte

 
Re: 10 mdr. søvnproblemer 09-04-2010 15:56
By adminadmin Reply

Kære Charlotte

 

Dejlige og skønne børn, heldigvis, men at I er ved at være i søvnmangel, forstår jeg godt.

 

Du deler dit spørgsmål op i 2 dele. Det første omhandler begge børns søvnmønster om dagen. Jeg tænker, at hvis det løses, kan det også få effekt på den meget afbrudte søvn, jeres pige har om natten.

 

I har, som jeg sagtens kan forstå, prøvet rigtig mange ting for at hjælpe jeres børn til en bedre søvn. Måske har deres afbrudte søvn noget at gøre med at være for tidligt fødte, men problemet støder jeg ret ofte på også ved børn fødte til tiden.

 

 

Korrigeret alder er de knap 8 mdr., og da skulle børn kunne nøjes med 2 lure om dagen. Måske et lille power nap sidst på eftermiddagen.

 

Så mht. søvnrytmen om dagen er mit råd:

 

- At de nøjes med en formiddags- og en eftermiddagslur, der så gerne skulle blive af længere varighed, i hvert fald den ene af dem.

 

- At børnene lægges i barnevognen uden at køre dem i søvne. Men gå hen til dem, hvis de (og det vil de angiveligt gøre mange gange i de første dage ) begynder at græde, lige nusse/trøste dem MEGET kort og derefter igen gå lidt væk. Det vil du skulle gøre måske i 5- 7 dage. Tanken er, at de lærer at falde i søvn under de omstændigheder de også vågner op på, altså at barnevognen ikke kører. Det er forudsigeligt og giver tryghed.

 

 

Jeg vil give dig ret i, at jeres datter har en meget dårlig nattesøvn. Jeg tænkte straks, om hun skulle have væske på ørerne, fordi hun falder til ro, når hun kommer på højkant, men det har I fået undersøgt, skriver du. Kunne I hæve hendes hovedgærde?

 

Du skriver, at det hjælper med en flaske, er hun sulten eller tørstig? Måske kan vand være lige så effektiv, og det sætter ikke gang i fordøjelsen.

 

Nu er det sådan, at jeres dreng sover godt om natten, og heldigvis for det.

Jeg bliver nysgerrig på, hvor meget I laver i løbet af dagen? Kunne jeres datter være mere følsom over for stimuli og at hun reagerer med søvnbesvær? Vi ved, at præmature kan blive urolige, eller det modsatte at trække sig, når de får (for) mange oplevelser serveret, men ikke når at forholde sig til, f.eks. gå til svømning, være i legestue, på besøg/have besøg.

 

 

Jeg håber, at I kan komme lidt videre, og skulle du få lyst til at skrive igen, er du velkommen til det. Måske for at fortælle, når det er lykkedes !

 

Mvh

Grethe