Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

14 mdr. motorisk forsinket 15-04-2010 08:01
By adminadmin Reply

Jeg har en søn på snart 14 mdr, som er født 34+5.Vi var indlagt i 3 uger efter fødslen, mest pga gulsot, han har ikke været særligt meget præget af at være født for tidligt, da han var mindre. Har dog aldrig haft en fast søvnrytme, har nogle dage sovet meget og andre dage ganske lidt, det har vi lidt tilskrevet, hans start i livet, hvor vi også gik til kontroller på sygehuset, til kiropraktiker osv, hvilket gjorde det svært at få en fast rytme.

August har også haft en del sygdom siden han blev 8-9 mdr, 5-6 mellemørebetændelser, astmatisk bronchitis, hvilket han får Spirocort for, lungebetændelse og RS-virus, som krævede indlæggelse. Derudover har han flere gange haft sygdom med opkastninger, når der har været andre i familien, som har haft det samme. Alle disse ting har været medvirkende til at der har været flere perioder ,hvor han ikke har haft overskud til at udvikle sig, specielt motorisk.

August har aldrig været meget glad for at ligge på sin mave, vi fik først lov af børnelægen til at ligge ham på maven, da han var 3 ½ mdr og det har krævet meget at få ham til at ligge bare korte perioder på maven. Derfor synes både han og os forældre at det var dejligt, da han i stedet omkring 7 mdrs alderen, kunne begynde at sidde op, men problemet er at han faktisk ikke rigtig er kommet videre siden da. DVS han hverken skubber sig frem, kravler eller rejser sig ved ting, hvilket gør ham frustreret, da han gerne vil.

Da han var 9 mdr havde vi besøg af børne ergoterapeuten fra vores kommune, fordi han på det tidspunkt ikke ville støtte på sine ben, hun mente at han nok skulle lære at kravle osv og at vi skulle prøve at ligge ham hen over vores ben på alle 4. Men det var ikke rigtig nogen succes, det gav i hvert fald ikke rigtig August nogen ansporelse til at komme komme videre. Og vi som forældre oplevede nok også besøget, som ikke særligt fagligt og professionelt, vi havde forventet at få en række brugbare øvelser, vi kunne komme i gang med og det har nok også gjort at vi efterfølgende ikke har kontaktet ergoterapeuten igen.

August er nu startet i vuggestue og her kan pædagogerne ikke rigtig forstå, at vi ikke har fået mere hjælp og er lidt bekymrede over at han ikke rigtig kan mere, ligesom vi som forældre også har været i et længere stykke tid. De vil kontakte en fysioterapeut de har tilknyttet til vuggestuen, for at få hendes vurdering. Vi er selv begyndt at træne hans balancesystem med svingture, rulninger på gulvet, og ligge meget og lege med ham på gulvet, hvilket også har hjulpet lidt, nu vil han gerne ligge i kortere perioder og lege og kan på glatte gulve skubbe sig selv baglæns, hvad han ikke kunne for et par uger siden.
 

Mit spørgsmål er hvordan vi skal gribe denne situation an? Er det børneergoterapeuten vi skal have kontakt til igen, selvom vi ikke rigtig har tiltro til hende? Kan der være noget fysisk i vejen, som hypermobile led, spasticitet eller andet, som kan være årsagen? Og hvad vi kan selv gøre som forældre for at hjælpe ham på vej?
 

 

Mvh

Moren

 
Re: 14 mdr. motorisk forsinket 15-04-2010 08:02
By adminadmin Reply

Hej,

 

Når man som August har haft en hård start og med meget sygdom har der ikke været mange ressourcer til udvikling og kan tyde på det er derfor han motorisk er bagud.

 

Umiddelbart tror jeg ikke der er tale om spasticitet. Burde være opdaget eller mistænkt tidligere ved div. kontakter til sygehus m.m. Ang. Hypermobilitet eller ”bløde led” kan vurderes af ergo- eller fysioterapeut. Men anbefaler et kontrol hos en børnelæge for at få et generelt tjek af, om der skulle være en fysisk årsag såsom fx hypermobilitet.

 

Desuden vil jeg anbefale at I kontakter børneergoterapeuten eller fysioterapeuten for at få nogle redskaber til støtte Augustus motorisk udvikling (god ide også at få inddraget vuggestuen så indsatsen bliver intensiv). Kan læse I er godt på vej, i og med at han bl.a. nu kortvarigt vil ligge på maven. :0). Fortsæt med at ligge han på maven(mange gange i løbet af dagen og kortvarigt). Som variation kan I evt. ligge han på maven af en stor gymnastikbold. (politikkens bog ”Leg med din baby” indeholder mange gode enkelte leg som inspiration).

 

Venlig hilsen

Maria Danielsson