Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Asfyksi og fremtidsprognose 07-05-2012 20:32
By adminadmin Reply

Til børnelæge Gorm:-)

Fik den 24 januar 2011 en dreng i uge 27 2. Han kom uventet til verden på Rigshospitalet. Der havde ikke været komplikationer under graviditeten og han var 965 gram og 36 cm. Desværre løsnede moderkagen under fødslen og navlesnors ph var nede på 6,79. Så han havde svær iltmangel og blev genoplivet og intuberet to minutter gammel(ved ikke hvorfor moderkagen løsnede sig). Apgar score var 0 og efter fem minutter var den vist nok 6. Han lå i respirator i ca 8 timer derefter kun c-pap uden behov for ilt. C-pap krævende i maange uger ca til uge 35. Ydereligere fik han dopram en periode samt en høj dosis koffeincitrat. Lægerne sagde han var en umoden uge 27 og det formodentlig var derfor han skulle have så meget hjælp. Nåede heller ikke at få lungemodner i andet end 12 timer inden fødslen. Vores søn blev ultralydsscannet ca fire gange, hvor alt så normalt ud. Den eeg der blev lavet lige efter fødslen var normal. Han havde ikke kramper eller såvidt vi forstod andre typiske reaktioner på iltmanglen. (hvad er det egentlig for reaktioner, der kan komme på iltmangel hos så for tidligt fødte?)

Det har fyldt meget ikke at kende hans prognose for fremtiden. Han er idag 15/12 måneder og udvikler sig alderssvarende for korrigeret alder.Er startet i dagpleje uden særlige problemer. Er der nogle områder der typisk bliver berørt af iltmangel eller kan det give diffuse skader der fx først ses, når en bestemt del af hjernen skal bruges. Vil sige vi selvfølgelig nyder vores dreng, glæder os over alt det der går som det skal. Er bare generelt nysgerrige. Ved du noget om si problemer? Kan de opstå på alle tidspunkter i barnets liv eller er de der ikke betyder det så barnets nervesystem ikke længere er umodent?

Måske kan du fortælle lidt mere om iltmangel hos for tidligt fødte. Har jo fået at vide, at hvis han havde været født til tiden var han nok blevet kølet ned.

Venlig hilsen moren

PS: Vil lige slutte af med at skrive, at vi idag er meget glade for, at vores søn trods alt valgte at komme til verden uventet i KBH, da vi var meget trygge de ni dage vi fik på Riget inden vi kunne komme til Aalborg hvor vi ellers hører til:-). Er jo klar over at havde vi ikke været i hænderne på nogen med stor rutine/erfaring i intubering, ja så kunne måske være alting havde set anderledes ud idag.

 
Re: Asfyksi og fremtidsprognose 07-05-2012 22:08
By adminadmin Reply

Kære mor,

Det var da en god historie - altså bortset fra alle bekymringerne. Jeg mener en god historie fordi det var en meget alvorlig situation med ekstremt tidlig fødsel, total løsning af livmoderen, kraftig acidose i barnets blod (som tegn på at kroppen har lavet mælkesyre pga iltmangel), og behov for fuld genoplivning (som tegn på at barnet var bevidsløst ved fødslen). Og god fordi det ser rigtigt godt ud nu. 
 
Det er også en god historie fordi den illustrerer det som vi tænker som børnelæger: at umodne børn på nogle områder kan klare mere. De er på mange måder mere sarte, men netop under en enkelt episode med svær iltmangel kan deres umodne hjerne klare mere, måske fordi den kan klare sig med mindre.
 
Det betyder selvfølgelig ikke at man kunne være sikker på at det ville gå godt fordi han var ekstremt tidligt født. Men nu da han er udviklet svt til sin alder, og næsten bedre end man kunne forvente udfra hans tidlige fødsel, synes jeg godt I kan prøve at slippe bekymringerne. Følgerne efter iltmangel er de samme som følgerne efter tidlig fødsel og viser sig i hans alder i kontakten, legen, motorikken og sproget.
 
I skal selvfølgelig bliver ved med at være opmærksomme på hans udvikling. Et års tid før han skal i skole kan I overveje at tale med børnehaven om hans udvikling skal testes. Det kan være en hjælp når I skal tage stilling til om han skal i skole det ene år eller det næste, og det kan evt. hjælpe læreren med at møde ham med de rigtige forventninger. Det skriver jeg fordi mange ekstremt tidligt fødte børn trods alt er forsinkede i deres udvikling, og fordi mange børn i det hele taget får brug for ekstra hjælp i skolen.
 
Mange hilsner
Gorm