Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Spiseproblemer 13-04-2012 12:53
By adminadmin Reply

Hej

Jeg har et spørgsmål vedr. spisning for min præmature dreng.

Jeg har en dreng født i uge 29+6 med fødselsvægt på 1150 gr. og 39 cm. Han er i dag er 10 måneder gammel,vejer 7,2 kg og er 69 cm. Han havde et rimelig ukompliceret neonatalforløb, men lå længe i C-pap og havde sonde længe.

Da han var 3 måneder gammel blev han indlagt på børneafdelingen pga. feber, og desværre blev han udsat for fejlmedicinering her med antibiotika, som de kom til at give i en dosis der var 10 gange for høj i to døgn. Han er blevet undersøgt efterfølgende og burde ikke have mén.

Han har aldrig været glad for sutteflasken, og vi har stort set kun kunne få ham til at tage den, når han var lige ved at falde i søvn. Sådan er det stadig.

Vi begyndte med grød da han var 6 måneder gammel, netop fordi han spiste sparsomt på flasken. Han var en langsom starter med grøden, men blev bedre efterhånden. Ind til for 14 dage siden spiste han ca. 3-4 dl. i døgnet fordelt over 3-4 måltider. Derudover ca. 300 ml på flaske fordelt på 3 flasker. Han virker kræsen og spiser ikke mange forskellige retter, og der skal ikke være klumper i, så nægter han at spise.

For 2 uger siden begyndte han at sige fra over for nogle af måltiderne, dvs. han sprang 1-2 måltider over om dagen. Han spiste ikke ekstra ved de andre måltider eller drak mere af den grund. Den sidste uge har han afvist alle måltider og tager nu kun flaske. Vi tilbyder derfor flasken oftere, så han spiser ca. 500 ml i døgnet. Han får Infatrini.

Han er blevet undersøgt hos egen læge, der ligesom sundhedsplejerske mener, han er blevet presset for meget og nu kæmper i mod maden. Vi prøver derfor ikke at presse ham, at skabe en hyggelig stemning, og være lige glad med om han spiser eller ej. Det har slet ikke hjulpet endnu! Vi har også prøvet ikke at supplere op med flasken i to dage og kun give ham de tre flasker, han plejede at få. Han spiste stadig ikke og drak ikke betydeligt mere på de tre flasker.

Han er glad og tilfreds i løbet af dagen og viser ingen tegn på sult.

Vi ved simpelthen ikke hvordan vi skal komme videre herfra, og håber på at få et godt råd her!

Bedste hilsner Moren

 

 
Re: Spiseproblemer 13-04-2012 12:55
By adminadmin Reply
Hej Moren!

Vil lige som jeres læge og sundhedsplejerske, råde jer til ikke at have fokus på maden og skabe en hyggelig stemning ved bordet, lad ham også gerne lege og mærke maden. Ved det er svært, når man ønsker at han skal spise og have næring/energi.
Vil før maden anbefale at I massere hans fødder, hænder og ansigt. Stimulerer gummerne inde i munden, give et tryk bag fortænderne(der hvor vi sætter tungen når vi synker), og tryk på tungen. Kan gøres med en mundhygiejnepind(kan købes på apoteket), tandbørste, en lillefinger eller lignede. Vigtigt at han sidder godt og med fødderne i kontakt med en fodplade eller lignende. Lad ham gerne røre ved maden samtidig med at han spiser.
Hvis det handler om noget motorisk og ovenstående ikke er nok. Kan en Castillo Morales terapeut anbefales.
Har tidligere erfaring med præmature børn som ikke vil spise og i en periode får en mavesonde. Dette bevirker at jeres barn kan spise hvad han vil, samtidig med at han får næring/energi nok til at udvikle sig og heri spise(obs. det er meget energi krævende at spise). Bør selvfølgelig drøftes med egen læge.
Bedste hilsner
Ergoterapeut Maria Danielsson.