Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Vækst 16-08-2012 20:04
By adminadmin Reply

Hej,

Jeg er voksen præmatur, født i 1974, 2 1/2 mdr for tidligt. Jeg har aldrig tænkt nærmere over det, at jeg var for tidligt født, og kan heller ikke genkende hos mig selv mange af de senfølger, der ofte fremkommer. Dog er jeg meget lav i højde, måler 158 cm, hvilket er meget lavere end mine forældre og søskende. Jeg har altid tænkt, at det måske var fordi jeg var så lille ved fødslen. Jeg har nu fået bekræftet af en veninde, der har trillinger, der er født meget for tidligt, at præmature børn har problemer med vækst, og ofte er mindre som voksne, end deres gener bestemmer.

Jeg har to mindre drenge, og mit spørgsmål går på, om videnskaben ved, om min lave højde, der jo er skyldes miljø, og ikke gener, påvirker mine børns højde, så de bliver mindre end hvis jeg ikke havde været født for tidligt?

Med venlig hilsen

En voksen præmatur 

 
Re: Vækst 16-08-2012 20:06
By adminadmin Reply

Kære en voksen præmatur,

Det er rigtigt at meget tidligt fødte børn bliver mindre end hvad man skulle forvente ud fra deres forældres højde. Men gennemsnitligt drejer det sig kun om 3-5 cm for børn født mere end 8-10 uger for tidligt. Det betyder noget om barnet var normalt stort for sin gestationsalder ved fødslen, altså om det havde vokset normalt før fødslen, og om det voksede godt i ugerne og månederne efter fødslen, eller om det var præget af komplikationer og dårlig trivsel.

Det er også rigtigt at påvirkningen ved tidlig fødsel ikke er genetisk og derfor ikke vil arves til dine drenge. Men det faktum at du selv er lille, og måske at din livmor er lille, betyder at dine børn ikke har kunnet vokse helt maksimalt før de blev født. Det tager flere generationer før f.eks. japanere som flytter til USA, får samme helt samme højde som 'indfødte' amerikanere.

Endelig betyder dine drenges fars højde genetisk set lige så meget som din.

Mange hilsner
Gorm