Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

13 mdr. og meget luft i maven 02-12-2012 20:39
By adminadmin Reply

Hej Gorm Greisen,

Jeg har et barn på 13 mdr. Hun har siden fødelen haft for meget luft i maven. Der blev lavet en allergi test for, at sikre os, om hun kunne tåle mælken, men der var ingen fødevare allergi. Hun er ikke et barn med stor appetit, tværtimod et barn der afviser mere end 5- 6 skeer.

Fra to uger siden begyndte hun at kunne tåle at spise ikke most mad men vores mad, hvilket har givet hende mange mavekneb og forstoppelse, hvilket er naturlig da maven ikke er vant til det mad hun får.

Vi begyndte, at give hende lidt smør i mælken, så det vil lette fordøjelsen og give hende en bedre nattesøvn. Ser frem til, at det bliver lidt mere nattesøvn i de kommende dage forhåbentligt.

Under fødslen sad hun fast i to timer og kunne ikke komme ud og jeg sad to timer i en krympet stilling i forsøg på, at få epidural blokade men efter 6 gangs forsøg blev der heldigvis stoppet med forsøget Mit barn sad i en fast stilling så det var ikke let at få hende ud. Før hun kom til verden sagde jordmorderen, at hun frygtede, at der var noget galt med mit barns hjerte, men heldigvis var der ikke noget bekymrende. Fra dag et havde mit barn svært ved at sove i flere dage i træk. Hun kunne først falde i søvn da vi kom hjem.

Mit spørgsmål er har det luft i maven noget at gør med det der skete under fødselen. Er der tale om tarmsygdom? Jeg har nu kæmpet i mange måneder med alt det luft hun har haft og stadigvæk har en del af. Jeg kan ikke rigtig finde svar på nettet eller hos min læge, men håber at du kan give mig et godt svar.

Hilsen,

Moren 

 
Re: 13 mdr. og meget luft i maven 02-12-2012 20:46
By adminadmin Reply

Kære Mor,

Jeg kan forstå, at der var bekymringer for dit barn ved fødslen, men forstår det også sådan, at du ikke mener, at hun fejler noget alvorligt og vel også at hun vokser nogenlunde normalt. Hun har problemer med at sove, hun spiser ikke så meget, og er generet at meget luft i maven.

Problemer med søvn, spisning og afføring er desværre almindelige hos småbørn. Jeg tror ikke, det har noget med fødslen, at gøre, fordi jeg aldrig har læst om nogen undersøgelse, som har fundet en statistisk sammenhæng mellem en vanskelig fødsel om den type problemer hos småbørn. Men det kan man selvfølgelig ikke være sikker på.

Det vigtigste er vel også, hvad der kan gøres. Hvis hun virkeligt er forstoppet - altså at hendes afføring er hårde knolde - kan det være at hun kunne have hjælp af et afføringsmiddel. Hos nyfødte bruger vi som regel Laktulose eller Movicol.

Du skal starte med en lille dosis og så gradvist øge det med nogle dages mellemrum. Hvis du giver for meget, kan hun få diare og det er heller ikke godt. I løbet af nogle uger skal du finde frem til en dosis, som gør hendes afføring blød som kartoffelmos og så skal du blive ved i 1-2 måneder. Hvis du er i tvivl skal du gøre det i samråd med din læge.

Forstoppelse kan godt være et besværligt problem hos småbørn. I sjældne tilfælde er der en særlig grund til forstoppelse, så hvis det kommer igen skal du tale med lægen om det.

med venlig hilsen
Gorm