Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Søvnproblemer hos dreng på 15 mdr. 28-03-2013 17:34
By adminadmin Reply
Kære fagpanel

Jeg har en del spørgsmål og ved ikke rigtigt, hvor jeg skal starte. Vil forsøge at beskrive vores situation, og så tænker jeg, at spørgsmålene dukker naturligt op undervejs. Først vil jeg lige sige, at jeg håber på nogle ret konkrete svar fra jer, da de normale læger ikke virker til at tillægge for tidlig født nogen særlige vilkår. (de læger vi har været hos)

· I 2011 fødte jeg en dreng, i uge 34+2. Altså 5,5 uge for tidligt. Han vejede ca. 2100 gram og var indlagt de første 2 døgn på neantalafdelingen. Vi var samlet set indlagt på sygehuset i 14 dage, hvor han fik sondemad indtil 2 dage før vi skulle hjem. Hans udvikling var rigtig fin på hospitalet om end han hele tiden var tæt på lysbehandling pga. gulsot. Han undgik.

· Omkring terminstidspunktet startede hans kolik. Det havde han de første 4 måneder. Vi forsøgte med kiropraktor og laserbehandling hos akupunktør. Det sidste hjalp lidt.

· Tiden på barsel (jeg havde 7 mdr. – derefter havde min mand 2 mdr.) var hård. Vores søn var meget sensitiv, og hver gang jeg tog ham med ud til noget, måtte jeg gå hjem med et skrigende barn i barnevognen.

· Jeg ammede de første 3 mdr. Herefter havde jeg ikke mere mælk. Han fik derfor modermælkserstatning (NanHa) til han var lige knap 1 år. Han spiser ellers fint. Og vokser fint.

· I september 2012 (da han var 9 mdr.) startede han i dagpleje. Dagplejeren ville ikke tage i mod tilbuddet om, at han skulle fylde 2 pladser. Og det virker til, at han trives fint i dagplejen, trods at han er den ældste og der til tider er meget skrig og skål, også fra de andre børn i dagplejen (4 børn i alt). Der er dog mange skift mellem dagplejer og 2 faste gæsteplejere.

· Allerede ved første besøg i dagplejen blev vores søn syg og efteråret 2012 var præget af forkølelse, feber, lungebetændelse, mellemørebetændelse og dræn i begge ører. I oktober startede vi med at give ham Biostrath hver dag for at styrke immunforsvaret.

· Fra januar til nu (marts 2013), har det været lidt bedre, sygdomsmæssigt. Han har dog været syg 5 gange siden januar. I februar, fik vi ham undersøgt på Skejby og konklusionen blev, at han har et lavt immunforsvar. Men der skulle ikke være andet i vejen.

· I skrivende stund er han også syg. Denne gang med 3 dages feberen. Smittet af en af de andre fra dagplejen.

Søvnen

· Jeg ved ikke om det er pga. sygdom eller generelt at han er for tidlig født, men hans søvn er meget ustabil. Og det tærer på forholdet. Min mand og jeg har været meget tæt på at blive skilt, men vi forsøger alt hvad vi kan, at komme videre sammen – som familie. Det er nok den ustabile søvn, der er allerhårdest. Specielt fordi vi er så meget i tvivl. Har han ondt i maven? Er det angst? Er der sket for meget? Er han ved at blive syg? Er han bare forkælet?

· Vi putter ham typisk mellem kl. 19 og 19.30. Der er han træt. På de gode dage, kan vi putte ham uden problemer. Andre dage må vi opgive og gå i seng sammen med ham. Vi har et hus i 2 etager, og han bliver puttet i egen seng på eget værelse på 1. sal. Så sker der typisk det, at han vågner ved 22-23 tiden og er ked af det. Nogle gange virker det som mavekramper. Andre gange som angst, hvor vi ikke kan komme til ham. Vi har i en periode nu, taget ham med ind i vores seng, så han sover der resten af natten. Det giver ham nogle gange tryghed og ro – og andre gange ikke. Han kan vågne på den måde mange gange om natten, og det eneste der hjælper, er at gå rundt med ham på armen. Det er hårdt for ham og for os. Den afbrudte søvn, de alt for få timers søvn og usikkerheden konstant.

· Jeg har overvejet, om han ikke kan tåle bestemte fødevarer. Vi giver ham helt almindelig mad, og forsøger at gå uden om salt, sukker, løg, broccoli, bønner og blomkål, som kan give luft i maven. Men kan det være glutenallergi? Vi har fået noget pulver for forstoppelse af lægen. Det hedder ”Movicol junior neutral”. Men jeg kan ikke vurdere, om det virker. Og så har jeg lidt den holdning, at det er symptombehandling og ikke årsagsbehandling.

· Vi gør meget for at have en rolig livsstil med faste rammer – for hans skyld. For at der ikke skal ske for meget. Men synes ikke rigtigt, det virker.

· Jeg tror, at hvis vi kunne få mere stabilt søvn i familien, vil det gavne alle parter, men hvordan?? Jeg aner det ikke. Har prøvet mange ting, synes jeg. Men intet ser rigtigt ud til at virke. Vokser han fra det?

· I dagplejen sover han ca. 1 time om formiddagen og ca. 2,5 time om eftermiddagen. Dagplejeren har forsøgt at skære ned til en eftermiddagslur, men da hang han slet ikke sammen. Når han sover hjemme i weekenden og dagen, lader jeg ham altid sove, og så kan han snildt tage 2 timer om formiddagen og 2 timer om eftermiddagen.

Så mit allervigtigste spørgsmål ender med det med søvnen. Er der nogen hjælp at hente?

Håber meget, at I svarer tilbage og at der er noget at gøre.

Vh en mor 
 
Re: Søvnproblemer hos dreng på 15 mdr. 28-03-2013 17:31
By adminadmin Reply
Kære Mor.
 
Jeg hører I har en hård dagligdag. I gør rigtig meget godt. Og ja, der er noget at gøre.
 
Vi skal finde årsagen til jeres søns adfærd! Jeg går systematisk frem ud fra din mail.
 
Vedr. kolik. Årsagen:

Jeg ser han bærer på sorg over, at være adskilt fra jer forældre som spæd. Da er det bedste I kan gøre, at indhente det mistede. Den mistede kontakt og samvær. Det kan gøres ved at have ham lige så meget i armene, som han ønsker og I orker.
 
Suppler gerne med at fortælle ham, om den første tid. Kort og konkret. Beskrivelsen skal ud over det konkrete, indeholde noget om de følelser I havde og har:

Da du blev født var du meget lille. Du skulle have været længere tid inde i mors mave. Men sådan blev det ikke. Du sov for dig selv og far og mor savnede dig meget. Vi ville helst have haft dig i armene hele tiden. Men du var ikke helt rask, så det var ikke muligt. Men det er det nu. Sommetider vågnede du uden far eller mor var der. Det var dumt du ikke vidste det. Hvis du nu vågner uden far og mor er der, vil vi altid fortælle dig det. Altså hvis du bliver passet hos ......

Og, sig hvad I ellers synes I tænker på og gerne vil have afklaret. Ikke det hele på een gang.Kort og klart. Han forstår jo alt. Det har han altid gjort, men det er ikke alle der er klar over det. Vi har en tendens til at tale om og ikke med barnet, når der er uafklarede situationer.
Jeg tænker, at jeres søn er bange for, I ikke er der, når han vågner og derfor skal vågne og bekræftes i jeres tilstedeværelse. Jeg fornemmer, det var godt for ham både med kiropraktik og laserbehandling. Så jeg ser intet som spildt.
 
Ja, det lyder som han er en lille sårbar dreng. Intuitiv og klog. Kalder jeg det. Han har skærpede sanser. Det beder han om beskyttelse for. Put ham tæt ind til jer, når I er sammen med andre og ikke mindst, når der er uroligt og støjende. Lad ham blive i jeres favn, til han selv ønsker at komme ned på gulvet til de andre børn eller voksne, eller legetøjet. Pres han ikke. Så vil han langsomt blive parat. Bare I selv er bevidste om, at I kan slippe ham.
 
Rigtig godt med NanHa.
 
Vedr. ernæring:

Jeg fornemmer ikke, der er noget han ikke kan tåle på nuværende tidspunkt. Han tåler også gluten. Præmature børn har et mere sårbart tarmsystem det første år, nogle længere tid. Da er det forældrenes vigtigste opgave at respektere et nej fra barnet. Det han ikke vil spise, vil jeg derfor anbefale I undlader at give ham, eller bare lader det ligge, når det afvises. Vent så ca. 2 uger, og forsøg igen at give det til ham. Ofte er det fordi tarmsystemet ikke er parat til dette madprodukt.
 
De kloge små ved, hvad de kan tåle og hvad de har brug for. Det er fordi de følger deres intuition. Det blev der for mange år siden lavet undersøgelser på i USA. Det viste, at når børn med mad intolerance eller allergi var blevet så store, at de selv kunne og fik lov at vælge til og fra af et velassorteret måltid, stoppede allergien. Det er jo rigtig lærerigt. Jeg fornemmer ikke der er noget Oscar ikke kan tåle. Han har ikke glutenallergi. Men "lyt" blot til jeres kloge dreng. Han ved det.
 
Sidst men meget vigtigt: Plej hinanden. Lad nær familie eller venner passe ham foreløbig en nat. Til glæde for jer alle 3. Et parforhold skal plejes. Selv om det måske gør ondt på jeres søn, vil permanent adskillelse gøre langt mere ondt.Blot I fortæller det til ham. Jeg vil anbefale I venter mindst 1 uge.

Tage en overnatning hjemme uden jeres søn eller tag et andet sted uden ham. Den første nat vil I nok bare sove, ligge i ske, og det er der brug for. Nærhed mellem jer der er forældre til ham.

Dernæst vil jeg gerne sige: Vær tro mod de beslutninger og de valg i tager. Det kan jeres søn mærke og vil lettere acceptere det I ønsker.

Børn vil gøre alt for at deres forældre er glade.
Mærk efter, hvem det er der ikke kan slippe. Der er mange følelser i at have fået et for tidligt født barn. Angsten for at miste er nok den største.
 
Pas på hinanden alle 3.
 
Læs gerne min bog: "Født Klog". Den kan lånes på biblioteket, købes på min hjemmeside, og i boghandleren. Se gerne ind på min hjemmeside www.sundhedsplejerske.com. Der kan I bl.a. se TV udsendelser og een af dem drejer sig om søvnproblemer.
 
Er dette brev ikke virksomt nok, vil en konsultation hos mig eller hos jer være gavnlig. I er meget velkommen til at kontakte mig hvis I ønsker det - lena@sundhedsplejerske.com eller mobil 6171 4339
 
Jeg sender jer megen held og lykke
 
Mange gode tanker til jer alle 3

Lena Dyhrberg