Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Meget urolig søvn 02-07-2013 21:49
By adminadmin Reply
HejLidt baggrund først: vores lille søn er født 31+5 ved akut kejsersnit pga. moderkageløsning. Jeg havde nået at få lungemodnende, og han havde fin fødselsvægt (2010 g) og var ikke påvirket inde i maven, så han havde altså fine ressourcer, da han kom ud. Han skulle dog have cpap et par dage, lå i kuvøse en uge og i lys et par dage og havde sonde i lang tid.

Jeg blev meget syg efter kejsersnittet pga. en bakterie og havde mistet meget blod, så jeg kunne slet ikke producere mælk, så han fik kun råmælk og har ellers været flaskebarn fra starten af. Vi har haft nogle problemer med forstoppelse, men det går nogenlunde med syrnet modermælkserstatning og nogle få gange afførringsmiddel.

I dag er han seks måneder (fire måneder korrigeret) og har lige siden vi kom hjem fra hospitalet sovet meget uroligt. De første mange måneder sov han kun hos enten mig eller min mand. Nu sover han for det meste i egen seng om natten og barnevognen om dagen men har som regel mange opvågninger i timen, hvor han skal have sut og trøst - han er dog som regel ikke utrøstelig.

Vi har haft held med to gange, at han kunne falde i søvn selv, men ellers har han stadig behov for hjælp til indsovning ved enten af blive trillet i barnevognen (om dagen) eller på arm til aften og nat. Vi har putteritualer med skiftning osv. omkring 19-20, en aftenflaske, putning og sutteklud og sut.

For et par ugers tid siden kom han på eget værelse, og det blev faktisk helt godt om natten, men kun et par dage (vi troede ellers, vi havde forstyrret ham i søvnen om natten), og så har det været slemt som altid med mange opvågninger. Det er som om, han aldrig kommer ned i den dybe søvn.

Det er ved at tærer rigtig meget på hele vores familie (vi har også en datter på knap tre), og vi er ved at være desperate, for vi har været i totalt søvnunderskud i alt for lang tid. Har I nogle erfaringer eller råd til, hvad vi kan gøre?

Det skal siges, at ift. terminen udvikler og vokser han fint, og han har som regel let til smil og grin men har også en del uro, når han er vågen og sjældent tilfreds i længere tid ad gangen. Det virker som om, at han bliver utryg/keder sig nemt, og så skal man gøre noget andet.

Jeg håber meget på svar.

På forhånd tak! 
Trætte forældre
 
Re: Meget urolig søvn 08-07-2013 21:56
By adminadmin Reply
Kære forældre til et barn med uro og afbrudt søvn.

Søvn:

Det er hårdt, når man ikke får sin søvn. Det er svært, når barnet er uroligt. Jeg læser det var en svær start for både jeres lille søn og helt

sikkert også for jer som forældre. Adskillelsen den første tid efter fødslen er svær for det lille barn. Den kan opbygges godt ved ekstra kontakt. Jeres søn skal have mere fysisk kontakt og øjenkontakt og i en længere periode end de børn der er født til tiden. Jeg mener han "kalder" på mere kontakt. Du skriver ikke, hvor stor han er, men jeg vil anbefale I bærer ham i slynge eller bæresele så meget I selv synes om det. At I har ham meget på kroppen. At i har ham meget i jeres arme.

Tag udgangspunkt i at jeres søn forstår jer. Dokumenteret i min bog "Født Klog". Det er min klare opfattelse af det spæde og lille barn forstår. Se ham ind i øjnene og sig hvor meget I holder af ham. Hvor meget han betyder for jer. Tal om den første tid efter fødslen. Hvordan det føltes for jer at han ikke var i jeres arme, men i en kasse der hjalp ham til at trække vejret og trives. Sig det selvfølgelig med jeres ord. Men kort og konkret. Sig I godt kan forstå, det har været svært for ham, at han ikke var hos jer hele tiden i starten, men sådan er det ikke mere. Nu er I her for ham og forlader ham ikke uden at sige det først.

Så synes jeg det er tidligt, at lægge ham ind på eget værelse. Nu sidder jeg ikke overfor jer og oplever jeres nedkørthed og måske frustrationer pga manglende søvn i lang tid. Men jeg vil nu alligevel anbefale, I tager ham ind i soveværelset igen til han er er mere tryg og noget ældre. han er jo i realiteten kun 4 mdr. Jeg vil anbefale, I hvis det er muligt, at I får hjælp en nat indimellem, så I kan få en nattesøvn. Det kan jo lade sig gøre, når du ikke ammer. Så se det som en positiv ting i jeres liv. Jeg tænker ham skal passes af en i kender. Bedsteforælder eller moster - faster. En der har overskud og kender jeres lille dreng.

Vedr. uro.:

Når I giver flaske vil jeg anbefale I holder jeres lille søn inde på den bare hud, når I er derhjemme og er jer selv. Det giver tryghed og ro. Uroen kan hos nogle børn afhjælpes ved at holde ham tæt ind til jer. Eller når han sover i vogn eller seng, da rul ham ind i dynes eller et tæppe. Det giver hos mange præmature børn ro. Hvis I starter med at have ham i armene inde i dynen eller tæppet giver det dobbelt ro. Den der holder barnet skal også være rolig. Mange børn falder til ro ved at blive holdt på panden, når de ligger ned på ryggen. I kan også holde ham på panden med den ene hånd og på baghovedet med den anden hånd. Det kan også skabe ro og harmoni i jeres lille dreng både fysisk og følelsesmæssigt. Der er mange små trics. I har nok også prøvet en del med det I har været igennem. Men fysisk kontakt og kommunikation i dagligdagen er kort sagt, det jeg anbefaler.

Jeg kan også besøge jer eller vi kan ringe sammen til en telefonkonsultation, hvis I ønsker mere vejledning. Jeg er privat sundhedsplejerske og kommer overalt, hvor I ønsker det. Jeg bor i Nyborg på Fyn og har konsultation på Amager. Se mine TV programmer på min hjemmeside www.sundhedsplejerske.com

Held og lykke

Mange gode tanker

Lena Dyhrberg