Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

For tidligt født og OCD 08-09-2013 21:29
By adminadmin Reply

Hej!

I år 2000 blev jeg mor til en lille præmatur pige. Hun blev født 10 uger for tidligt og havde ikke fået lungmodningsmedicin, da det var akut. Mens vi var indlagt, fik hun kighoste, som hun heldigvis kæmpede sig igennem.

Igennem hele min datters liv, har hun haft stor behov for struktur, genkendelighed, overskuelighed og tryghed.

For ca. 3 år siden begyndte hun for alvor at udvikle OCD. Hun har en modbydelig angst for at blive gravid. Kan ikke sidde på en stol uden først at have renset den, skal vaske el spritte hænder ofte og helt sikkert inden hun skal sove. Sover med bukser og børster og børster inden hun kan lægge sig. Hun børster også sine trusser, bukser og gamasher af hver gang inden hun kan trække dem op. Toiletbesøg er begyndt at være så uoverskueligt, at hun ikke magter det og derfor "holder" sig.

Toiletterne på skolen er ulækre og sådan videre....
For omkring et år siden fik hun 10 samtaler hos en privat praktiserende psykolog.

Mit spørgsmål er:
-Kan der være nogen forbindelse ml min datters for tidlige fødsel og OCD'en?

-Hvad skal/kan jeg gøre for at hjælpe hende? 

Med venlig hilsen
En mor 

 
Re: For tidligt født og OCD 08-09-2013 21:31
By adminadmin Reply

Kære Mor,

Det lyder som om din datter har OCD i udtalt grad og jeg mener du skal få en henvisning hos din egen læge til en børnepsykiater. OCD er en psykisk sygdom som i visse tilfælde kan kontrolleres med medicin. En børnepsykiater kan også bedst fortælle Jer om hvad man ellers kan gøre og hvordan man bedst lever med den sygdom. Du ved måske at der er kommet flere tilfælde af OCD i de sidste 10-år. Det betyder at børnepsykiaterne har meget viden og erfaring om det.

Der er en let øget risiko for psykisk sygdom for mennesker der er født for tidligt. Jeg ved ikke om det også gælder lige præcist OCD, men det ville jeg tro. Risikoen er statistisk set nok mindre end fordoblet. Det betyder at det alt andet lige at det er muligt at din datters OCD 'skyldes' hendes for tidlige fødsel, men at det er mere sandsynligt at der er en 'anden' årsag.

Mange hilsner
Gorm Greisen