Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Ny graviditet 07-06-2013 21:52
By adminadmin Reply

Hej..

Jeg fik sidste forår en lille pige, født 29+5. Vi gennemgik et meget traumatisk forløb, men er trods alt kommet godt igennem. Fødslen kom meget bag på min mand og jeg. Vi var taget i sommerhus på Lolland for at få en stille og rolig tid sammen inden baby skulle komme. Jeg havde da godt nok lidt ondt på vej derned, men regnede med at det var plukveer. Smerterne blev ved, men dagen efter besluttede vi alligevel at tage i Lalandia. Det kunne da være at det hjalp at komme i varmt boblebad?! Det gjorde det ikke! Efter et par timer var smerterne så voldsomme, at jeg ikke vidste hvor jeg skulle gøre af mig selv og vi skyndte os at køre til skadestuen. GPS'en sagde, at Nakskov lå tættest på, så vi kørte til Nakskov lykkeligt uvidende om, at skadestuen og hospitalet er lukket. Da jeg steg ud af bilen kunne jeg mærke, at det løb ned af benet på mig og panikken begyndte at brede sig.

En vagtlæge lyttede på mig og kunne høre babyens hjertelyd. Han sendte os til Nykøbing Falster og her fik jeg akut kejsersnit i fuld narkose. Efter nogle timer da min datter var stabiliseret blev hun kørt med fuld udrykning til Roskilde sygehus med stop på Næstved sygehus for endnu en gang at blive stabiliseret. Jeg ankom til Roskilde sygehus nogle timer efter min datter. Min mand havde hidkaldt sin mor og søster da jeg blev kørt til operation. De måtte hjælpe min mand med at pakke sommerhuset, vi havde lånt og ikke mindst lufte vores stakkels hund der havde været alene i 12 timer.

De næste 70 dage på Roskilde blev en stor udfordring for os, vores familie og venner. Vores datter fik en stor hjerneblødning under fødslen, som lægerne ikke mente hun ville komme sig over da den var så udtalt. Hun havde endvidere problemer med at synke og derfor fejlsynkede hun ofte med førstehjælp som resultat heraf. Hun havde en meget stor ductus, der gjorde, at hun 2 gange måtte have førstehjælp. Denne blev behandlet med medicin, der heldigvis straks havde virkning. Hendes mave-tarmsystem var ikke færdigudviklet så hun havde altid problemer med at komme af med afføring. Oven i det var der daglig dags ting som blodprøvetagning nogle gange flere gange om dagen. Det hører med til historien, at hun nu ikke har nogle mén af det ovenstående. Lægerne på Roskilde neonatal kaldte hende også for et mirakel. Vi er meget stolte og glade for at det er gået så godt som det er. Men trods det sidder det stadig meget dybt i mig som mor, at jeg har set min lille datter dø fra mig op til flere gange, og at personalet har måttet give hende førstehjælp uden, at jeg kunne gøre noget.

Alt dette har dog ikke frataget mig drømmen om flere børn eller i hvert fald et til. Jeg ved dog ikke noget om hvilke vilkår jeg går ind til. Jeg har fået at vide af børnelægen der foretog kejsersnittet, at fødslen gik i gang pga at moderkagen løsende sig. Og at jeg skulle vente i 2 år med næste graviditet. Men hvilken betydning har det for den næste graviditet? Kommer jeg igen til at føde for tidligt? Og hvis ja, er det så okay alligevel at blive gravid vel vidende at man muligvis udsætter sit næste barn for det samme som den første?! Og er det med de 2 år rigtigt? Skal der gå længere tid før næste graviditet?

Jeg går meget og tænker på disse ting og føler mig faktisk ret splittet mellem lysten til et barn mere og frygten for, at det hele skal ske igen. Kunne jeg få nogle fakta fra en fagperson havde jeg noget mere konkret at forholde mig til og bygge mine tanker på.

Jeg ser frem til at høre fra jer.

Med venlig hilsen
Moren 

 
Re: Ny graviditet 07-06-2013 21:56
By adminadmin Reply

Kære Mor,

Der er desværre større risiko for dig at føde for tidligt i forhold til andre kvinder. Den gennemsnitlige risiko er ca 7% og for dig er den måske 2-3 gange højere – statistisk set.

Jeres første barns fødsel var uventet og forløbet blev derfor mere dramatisk end det havde behøvet at være. Hvis du vælger at blive gravid igen skal du følges nøje. Man kan foretage forskellige undersøgelser for at se om der skulle være tegn på at du føder for tidligt igen. I så fald er der behandlingsmuligheder som vi mener kan udsætte fødslen. Hvis bare der er nogle dages varsel kan man give lungemodnende medicin og du kan føde på et hospital så barnet ikke behøver at transporteres efter fødslen. Alt dette skulle give bedre chancer.

Hvis du vil læse mere, kan du se her: 

www.rigshospitalet.dk/menu/AFDELINGER/Enheder+paa+tvaers/Videncenter_for_tidligt_Foedte/Tidlig+Foedsel/

Det er skrevet for professionelle, men uden fagudtryk.

/gorm