Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

2-årig bider 19-10-2013 21:50
By adminadmin Reply

Jeg skriver til dig, fordi jeg har en bekendt, som fik en præmatur søn for to år siden. Han kom ca. 7 uger for tidligt, men havde en pæn vægt. Han har tendens til, at bide i alting. Han har altid noget i munden, han bider i, og han er desværre også begyndt, at bide børnene nede i vuggestuen - uden grund.

Her i sommerferien stoppede han, men er begyndt igen efter opstart efter ferien. Pædagogerne fortæller også, at han har svært ved at være i ro, de har svært ved, at få ham til at sidde stille etc.

Spørgsmålet er så, hvorfor bider han i alting (det er ikke tænder)? Søger han nogle stimuli via biddene? Har han svært ved, at mærke sig selv, og søger så stimuli via den basale sans (taktil). Kan hans urolighed skyldes, at han også har svært ved at mærke sig selv?

Håber du kan være behjælpelig med svar.

Mvh Vennen
 

 
Re: 2-årig der bider 19-10-2013 21:49
By adminadmin Reply

Hej Ven

Lyder til, at din bekendts søn han reagerer på sansestimuli, når han er i vuggestuen, da der ofte er langt flere sansestimuli, end når han er hjemme i vante rammer. Ses ved, at han skal have noget i munden, bider de andre børn og har svært ved at sidde stille på grund af uro. Mange børn født for tidligt har svært ved, at bearbejde sansestimuli og det kan være auditive(høre)-, visuelle(syns)-, taktile(føle/berøring)-, proprioceptive(kropslige), smag/lugte- sansestimuli.

Vores største sanseorgan er vores mund, hænder og fødder. Her har vi flest sansereceptorer og det giver derved størst mulighed for, at føle ting. men han får derved også flest sansestimuli ind på sin krop, der giver ham kropslig ro og derved bedre kan rumme at være i sine omgivelser. Når han bider de andre børn, kan være et tegn på, at de andre børn kommer for tæt på taktilt. Han kan føle smerte ved berøring, men det kan også skyldes andre ting og han kan have flere symptomer i hverdagen.

Jeg vil anbefale;

Struktur og faste rammer især i vuggestuen. Gerne visuelstruktur, så han ved, hvad han skal i løbet af dagen. Nogle børn kan også have gavn af visuel struktur i aktiviteten fx påklædning(visuel skema for hvilke beklædningsdel, han skal starte med at tage på, og hvilke der kommer næst efter). Det vil sige f.eks strømper, bukser, bluse, jakker, sko.

Pauser i løbet af dagen, f.eks. kan han sidde i en sækkestol med høretelefoner(rolig musik eller læse i en bog).

Lege som giver mulighed for at mærke sin krop, f.eks. brydelege, sandwichlege, gå op og ned af bakker, faste dybetryk, ballstickmassage m.m.

Få tilført en masse kropslige sansestimuli; lad han spise fødevarer, hvor han skal arbejde for føden og som giver mange sansestimuli fx knækbrød, gulerødder. Dimseting til hænderne, f.eks. giver en lille ballstick bold en masse stimuli. God til at have i hånden, når han skal sidde stille. Lege hvor han mærker sin krop.

Siddestilling: Bør sidde op af en væg eller niche(giver mulighed for at mærke sig selv). Fødderne skal være i kontakt med underlaget, armene hviler på bordet uden, at skuldrene løftes, sidder med en vinkel på 90 grader i knæled og hofteled. Giv ham gerne faste dybe tryk, mens han sidder og giv mulighed for skiftende siddestillinger. Afprøv evt. en kuglepude(kan købes via firmaet protac.dk) eller luftpude(er god hvis barnet mangler styrke i ryggen).

Undgå generelt at han er placeret midt i en stor børnegruppe og i stedet, så han kan overskue gruppen. F.eks garderobe pladsen i vuggestuen bør være i et hjørne. Sidde med ryggen til en væg, frem for en børnegruppe på stuen. Undgå for meget larm og støj især uforudset.

Søvn og at være udhvilet er ligeledes utrolig vigtigt.

Foreslå, at familien kontakter en børneergoterapeut for yderligere udredning, f.eks. ville jeg få lavet en test; Sensorisk Profil for at klarlægge om og hvilke sansestimuli, han reagerer mere eller mindre på. Har han taktile vanskeligheder introducere et børsteprogram. Mange kommuner har ansat ergoterapeuter i PPR regi, og de kan kontaktes direkte af forældrene. Anbefaler dog at vuggestuen også involveres, da han har størst vanskeligheder i her.

Håber jeg fik svaret på dit spørgsmål. 

Venlig Hilsen

Ergoterapeut
Maria Danielsson