Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

16 mdr. gammel pige vil kun ammes i søvn 10-01-2014 21:41
By adminadmin Reply
Hej Lena Dyhrberg
 
Vi har en lille datter, som er født i 33 uge. i september 2012. Født ved kejsersnit, da jeg havde svangerskabs forgiftning. Var indlagt med hende i 3 uger og den 3. uge ammede hun fint selv.
 
Vores problem er og har altid været, at hun ikke sover meget og sover helst ved amning. Hun sover dog om eftermiddagen ca. 2 timer - har endda præsteret, at sove i næsten 3 timer forleden. Hun er i vuggestue nu. Fra hun kom hjem fra hospitalet, sov hun på os, nogle gange, en sjældent gang kunne vi lægge hende i lift og sove videre.
 
Sidste vinter gik jeg med et grædende barn i barnevogn - hun hadede det og jeg græd også. Da det blev lidt bedre vejr, kom hun i lukket klapvogn, hvilken lettelse, så kunne hun sidde op. Men det holdt jo ikke altid, så nogle gange har jeg gået med hende i bæresele og derefter lagt hende når hun sov. Ofte sov hun kun halve timer.
 
Startede med skemad, da hun var 6 mdr. For hun var bare så interesseret i mad. Over sommeren er der sket mange ting, vi er blevet gift i september med mange omfattende forberedelser, som næsten kostede vores forhold, samtidig med vi blev gift, flyttede vi også i nyt hus. Viste godt, det ville blive for meget, men sådan faldt tingene og vi kunne ikke have gjort det anderledes.
 
I oktober skulle vores datter starte i vuggestue (da jeg skulle starte job i nov), men ugen før hun startede, blev hun alvorlig syg, opkast og diarre i næsten 14 dage med indlæggelse en dag, lægerne kunne ikke finde ud af, hvad det var. Men i al den tid, ammede hun kun og har ikke haft lyst til mad siden, det er så små begyndt igen.
Alle siger jeg skal stoppe med at amme, så får hun lyst til mad. Det vil jeg ikke, da hun før sygdommen både ammede og spiste godt, så jeg mener ikke, det er der problemet er.
 
Ang. søvn og amning: da hun var helt spæd ca. 2 mdr., fik jeg ikke søn nok, så fik jeg det gode råd at liggende amning, og det var bare godt. Hun fik sovet og jeg kunne også sove om natten, dog gik jeg i seng kl. 18 nogle gange, og hun slap ikke mit bryst. Nogle gange kunne jeg gå, men hun sov også meget let. Liggende amning, har hjulpet os meget, ingen urolige nætter (af hvad jeg kan huske :-) )
 
Sådan foregår det endnu: en tid har det været kl. 22 til 8, hvilket har passet alle godt. Men nu er tingene ændret, hvis jeg fx ligger med hende kl. 20 eller 21, når hun virker træt, sover hun en time og er så spil vågen, vil ud af sengen og er vågen til kl 24, kan så sove til kl. 10. Det holder ikke for os og vores forhold knager, en af grundende er vel træthed. Vores datter har aldrig kunne lægge sig ned og bare hvile, hun er en del urolig, når jeg ammer hende, frem og tilbage fra bryst til bryst.
 
Alle har så mange gode råd, men jeg kan ikke bære, når hun græder, plus at vi lige har været en slem forskrækkelse igennem, hvor hun lige pludselig ikke trak vejret, blev slap og blå, man ved ikke hvad det var. Det sidder i en og hendes for tidlige fødsel sidder også i en, som den skræk. Nogle siger, "nu er en for tidlig fødsels jo ikke en sygdom, og at man ikke kan lægge alt ind under det" Men det præger os, og vi er tit magtesløse, ikke så meget som før, men det er svært og det præger også vores forhold.
 
Åh en lang smøre, håber du kan finde hoved og hale i det.
 
Tak på forhånd
 
Hilsner en træt mor

 
 
Re: 16 mdr. gammel pige vil kun ammes i søvn 10-01-2014 22:48
By adminadmin Reply
Kære mor.
 
Mange tak for dit meget detaljerede brev.

Jeg forstår godt dagligdagen må være hård og indimellem uoverskuelig.

Allerførst vil jeg skrive: Det er super godt, at gøre alt for dit barn, at man næsten står på hovedet for dem, men noget meget vigtigt vi skal gøre for vores barn/børn som forældre, er, at have et godt ægteskab. at far og mor er glade og glade for hinanden. Det vil de prise resten af livet, at forældrene bliver sammen.

Sådan er det bare ikke de de fleste familier. De fleste har perioder med for lidt søvn og for lidt kontakt til hinanden, men jeg anbefaler samvær mellem forældrene og kommunikation med barnet. Og sidst men ikke mindst, at finde årsagen og få hjælp til at slippe den. Husk hinanden.
 
Som reelt svar på dit brev, vil jeg skrive, at jeg meget godt forstår jer alle 3. I reagerer alle helt naturligt på en for jer alle 3 belastet situation - en for tidlig fødsel.
 
Et væsentligt problem er manglende søvn: din datter ønsker kun, at sove ved mors bryst. Det er hyggeligt for hende, indimellem har det sikkert også været det for dig som mor, men nu er det bare blevet en belastning, du er meget bundet og kontakten mellem jer forældre er minimal. Det er hårdt og opslidende. Og hendes far må alt for meget leve sit eget liv, hvis begge hans kære piger er gået i seng læser og hører jeg. Det er han træt af, hvilket er forståeligt. 
 
Det er min erfaring, at den væsentligste grund til, at din datter vil være tæt på sin mor og ammes i søvn er mest sandsynligt, at hun vil støtte og trøste sin mor. Fødslen blev for tidlig og derfor er, som hun fornemmer, hendes mor er ked af det og utryg. Der er meget, der skal bearbejdes og ikke mindst sorgen over at føde et barn, før det er helt klar. Det giver mange bekymringer, og megen utryghed. Følelser der er svære, at forklare andre, nu hvor din lille datter jo er fin, sund og rask. Jeg vil derfor anbefale, at du får hjælp til at slippe de følelsesmæssige traumer, fødslen, og den første tid efter, har givet dig. Børn vil gøre alt for at have glade og tilfredse forældre. Børn føler ofte skyld, hvis deres forældre ikke er glade og trygge.

Jeg vil derfor anbefale dig, at du siger til din datter: mor/jeg er sommetider ked af det. Jeg ved du mærker det. Du skal vide, at det ikke er din skyld jeg er ked af det. Jeg skal nok blive glad igen og far hjælper mig. Vi taler om, hvor jeg ikke er helt glad. Far og mor er glade for hinanden og vi er meget glade for dig også. Vi vil gerne have du sover hele natten, du skal ikke være vågen. Brug selvfølgelig dine egne ord. hendes far kan også meget gerne tale med hende. Det vi som forældre gør, at vi hele tiden fokuserer på, hvordan barnet har det, det er selvfølgelige også naturligt. Det I som forældre skal vide er: at jeres barn fokuserer lige så meget på, hvordan I har det. Det er derfor, som nævnte meget vigtigt, I fortæller jeres datter, at I har det godt og passer på hinanden. Børn gør alt hvad de kan for at tilfredsstille deres forældre og gøre dem glade.

Det er en anden måde at se barnet på, men det er sådan det er. Det vil I opleve, når i kommunikerer med hende, hun forstår jer. Hun svarer med, at hun ikke vil spise. Det giver selvfølgelig bekymringer. Hun har også haft en del infektioner, skriver du, derf0r vil jeg anbefale, at I giver hende Bio Strath. Det er dråber, der styrker immunforsvaret og købes på apoteket.

Der er andre måder, hun kan svare på, det er med ændret adfærd, mimik, gråd, eller at stoppe gråden. De kære små kan også svare med kroppen, med bevægelser. Måske ved ikke at støtte på flade fødder. Når barnet så er forstået og trygt, kan det forekomme, at barnet bare kommer ned på hælene. ned på de små flade fødder. Det er en skøn og spændende måde at opleve barnet på.

Jeg ved, I skal besøge familie i et sommerhus i weekenden. Prøv at slippe jeres datter lidt og være alene med din mand. Gå en tur, sæt jer for jer selv i sommerhuset, hold om hinanden, se og hør hinanden. Gør hvad i har mest lyst og behov for. Det er godt for bedsteforældre, at få lov at være sammen med jeres datter, det er også godt for hende, at være sammen med hendes bedsteforældre og det er rigtig godt for jer forældre, at være sammen og gerne alene med hinanden.

Det er helt utroligt, alt det gode du gør for jeres datter. Men det er bedre, hvis du selv får det optimalt, så hun kan slippe dig og I begge kan opleve andet end hinanden i 2 piger. Jeg ved det ikke er noget man bare lige kan, men forsøg, og sig samtidig, at du gerne vil have hun er sammen med far eller en af bedsteforældrene.

Se gerne på min hjemmeside: historien om Kristina og hendes piger under forældrene fortæller på www.sundhedsplejerske.com

Der læser du også om, den lille pige, der ikke ville slippe sin mor. Der kan du også se mine TVudsendelser.

Læs også gerne min bog "Født Klog". Den kan købes i boghandleren, på nettet og lånes på biblioteket. Også som E-bog. Der beskriver jeg kommunikationen og barnets fornemmelse for forældrene.
 
Held og lykke til jer alle 3.
 
Mange gode tanker

Lena Dyhrberg