Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

For tidligt født barn i hjem med katte 12-03-2014 21:13
By adminadmin Reply
Hej
 
Jeg har et spørgsmål omkring kæledyr og fortidlig født barn. Vi har en pige, født 3 måneder for tidligt, for snart 4 uger siden. Min kæreste og jeg er begge vokset op på landet med dyr omkring, så det have dyr har altid været helt essentielt for os. Vi har to indekatte. Vi gør altid ekstra rent, og tager os forbehold så kattene ikke vil kunne ligge sig ved vores barn osv. Men er der andre ting vi kan gøre, og er der flere problemer ved det når vores pige er født fortidligt?
 
Mvh en far 
 
 
Re: For tidligt født barn i hjem med katte 12-03-2014 21:23
By adminadmin Reply
Kære far,

Hun skulle så først være født om 2 måneder. Det gør hende mere sårbar.

Jeg vil derfor anbefale, som I måske har fået at vide:

I som forældre er nu en forlængelse af barnets livmoder. Det er derfor vigtigt, at jeres lille pige er meget i jeres favn. At bære hende i en slynge er rigtig godt. En bæresele, hvor hun ligger ned er også rigtig godt. Det er rigtig godt at holde jeres lille datter tæt og fast til jeres krop. Det giver hende en god udvikling af hende muskulatur og nervesystem. Det styrker kropsbevidstheden og motorikken.

Det er det, der normalt sker inde i livmoderen de sidste måneder, når der er nærhed, omsorg, og mors bevægelse, men også modstand, da pladsen de sidste måneder er snæver.

Tal lavt og roligt til hende. Fortæl hende om, det I står I. At hun skulle have været inde i mors mave i længere tid. At nu er hun ude og I skal nok passe godt på hende. Jeres lille pige føler og fornemmer meget. Hun er sårbar, fordi hun ikke er så beskyttet som i livmoderen. Læg meget gerne mærke til hendes reaktioner. Når hun er ked af det, sig gerne: vi kan høre du er ked af det. Vi vil gøre, alt det vi kan for at hjælpe dig. Sommetider kan det være svært for os at forstå, hvad du ønsker, men vi gøre vores bedste.
Jeg ved det ikke var jeres primære spørgsmål, men det er så grundlæggende viden for mig i forbindelse med de meget små, at jeg måtte fortælle det også. Jeg har udgivet bogen "Født Klog". Der er mange med for tidlig fødte børn, der skriver til mig, at de har stor glæde af den. Den kan købes på nettet, i boghandlere og lånes på biblioteket som alm. bog og E-bog..
Udover det i gør med opmærksomheden omkring katten og jeres datter vil jeg anbefale:

At være ekstra opmærksomme på "forkølelser", jeg mener en næse der altid løber, for at tænke på allergi for husdyr. Det forebygger i allerede med ekstra rengøring.
 
Det er vigtigt at give barnevognen net på, hvis jeres datter sover udenfor og kattene løber rundt. Det samme kan I gøre, når hun sover indendøre. Hvis jeres pige sover indendøre er det også en god ide, hun sover i et værelse hvor kattenen ikke er, hvis det er muligt. Da tænker jeg på, at de ikke lægger sig ved eller på hende. Katte vil jo gerne putte og da er en seng og en vugge/barnevogn jo dejlig for kattene.Det gør i allerede ud fra det I skriver. Brug fortsat jeres sunde fornuft som jeg hører i allerede gør. I elsker kattene og jeres lille datter.

Så vil jeg bare anbefale i fortsat har en skærpet opmærksomhed omkring alle 3, så tænker jeg det vil fungere godt. Jeres lille datter vil helt sikkert elske kattene lige så meget som i gør, når hun bliver lidt større.

Held og lykke med jeres lille pige.

Mange gode tanker

Lena Dyhrberg