Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Spisebesvær 31-07-2014 13:24
By adminadmin Reply
Hej.

Min datter (født 28+4) har pludselig fået problemer med at spise. Hun vil gerne smage på maden og sætter sig glad til bordet, men hun kan ikke synke maden. Hun tygger på det og til sidst er hun nød til at gå ud og spytte det ud. Det eneste hun har spist de sidste 14 dage er yoghurt. Vi tænker det er noget psykisk, da hun jo gerne vil have maden og hun siger også der ikke er noget der gør ondt.

Er det noget I har erfaring med?

Mvh en mor 
 
Re: Spisebesvær 31-07-2014 09:37
By adminadmin Reply
Hej mor
 
Du skriver ikke hvor gammel din datter er, så det kan være lidt svært at svare præcist på, men lad mig forsøge alligevel.
Hvis din datter har spist normalt forud for denne 14 dages periode - og aldrig været sart omkring mad og måltider - så kan det være, at hendes mandler i halsen er hævede og røde. Hævede mandler kan blive så store, at de næsten lukker for svælget. I kan let se, om det er tilfældet: bed hende gøre som når lægen undersøger munden: Placere håndtaget af hendes tandbørste (eller skaftet på en ske) på hendes tunge, presse ned samtidig med at hun siger AHHH. I vil så kunne se om svælget er forsnævret - der vil være røde buler på hver side bagved de bagerste tænder. I kan selvfølgelig også gå til øre/næse/hals lægen med hende, hvis i hellere vil lade vedkommende kigge. Han eller hun vil så også kunne tjekke lidt længere ned i svælget for at se om der er rødt og hævet der.

Hvis ikke hun har meget hævede mandler, og heller ikke klager over ondt i halsen, så vil jeg tro, at hun er en særligt sensitiv pige, der for 14 dage siden har oplevet noget i forhold til sin hals, der har skræmt hende. prøv at spørge ind til om hun har oplevet at få noget galt i halsen, eller om hun har fået kradset i svælget/halsen med noget mad.

Sensitive (og/eller for tidligt fødte) børn føler den slags oplevelser mere, end andre knapt så følsomme personer gør. Hvis det er det er årsagen, så vil jeg tro, at hun i forvejen er en pige, der har særlige behov i forhold til mad og spisning. Hun er måske også en pige, der let bekymrer sig eller som ikke tør de samme ting, som jævnaldrende - på nær når hun er mest tryg.
Jeg har i mit arbejde på sygehuset - og siden i min praksis - behandlet flere børn, der er gået fra at kunne spise, til pludselig kun at kunne drikke. De er alle begyndt at spise igen.

Du er velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende gratis telefonsamtale. Jeg træffes via www.Lebahn.dk

Venlig hilsen

Ulla Lebahn

ergoterapeut