Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Skoldkopper 29-12-2014 22:49
By adminadmin Reply

Hej

Jeg har en søn på 4 år, der går i børnehave. For halvanden måneds tid siden blev han storebror til min partners søn, der blev født i uge 26+1. De er indlagt indtil start januar. Han ar klaret det eminent uden infektioner og er stort set klar til at komme hjem.

Min bekymring i den forbindelse har, at gøre med min søns børnehave har haft en seddel hængende siden 11.11 om skoldkopper i børnehaven. Min søn har endnu ikke haft dem og jeg er nervøs for hvilke konsekvenser, det kan få, hvis han er eller bliver smittet, når lillebror kommer hjem. Såfremt en præmatur bliver smittet med skoldkopper - hvad kan der så ske?
Vh. Mor  

 
Re: Skoldkopper 29-12-2014 22:48
By adminadmin Reply

Kære Mor,

Jeg mener ikke, du skal gøre noget særligt, dvs ikke udover, at den dreng på 4 år ikke må komme på neonatalafdelingen, hvis han er syg / snottet, og at han ikke heller må kysse eller kramme sin lillebror, hvis han er syg eller snottet, eller får skoldkopper. Selvom det er umuligt helt, at forhindre smitte uden 'Ebola-udstyr', kan smitterisikoen for almindelige sygdomme nedsættes ved god hygiejne og ved at 'holde afstand'. Ved mindre smitte bliver sygdomsforløbet mildere.

Skoldkopper er en almindelig børnesygdom, dvs en sygdom der er så smitsom at de allerfleste får den som barn. Skoldkopperne er nogle karakteriske små blærer på huden som der går hul på efter nogle dage og bliver dækket af skorper der klør. Det begynder som en almindelig forkølelse med feber. Sygdommen er sjældent alvorlig, og man har i Danmark valgt ikke, at vaccinere mod skoldkopper. Sygdommen giver livsvarig immunitet, dog således at virus forbliver i kroppen og kan blive reaktiveret som en sygdom, man kalder helvedesild. Det er heller ikke en alvorlig sygdom

Men skoldkopper kan være alvorlig i 2 situationer. For det første hvis et foster bliver smittet af sin mor (som altså er så uheldig først at få skoldkopper som voksen) og hvor barnet bliver født før det kan få gavn af de antistoffer moderen udvikler i løbet af sygdommen. For det andet hvis et barn har en svær immunsygdom eller er meget svagt i forvejen. Det betyder, at man nødigt vil have smitte med skoldkopper på en neonatalafdeling. Så det er derfor, der bliver talt særligt om skoldkopper og præmature børn.

Med venlig hilsen
Gorm Greisen