Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Natteuro 28-10-2014 15:25
By adminadmin Reply
Hej,
 
Vores søn er født den 28. maj 2011 i uge 33+5 og vejede 1.880 gram.
 
Han har, indtil videre, ikke haft de store senfølger. Dog har vi ud fra materiale, vi har modtaget herfra foreningen, kunnet konstatere, at han med stor sandsynlighed er udadvendt sensitiv (iflg. den beskrivelse der fremgår af Livsbladet nr. 2, 14. årgang, side 26), da denne beskrivelse virker meget lig med vores søn. Vi har derfor lavet en aftale med vores børnehave, om at han får en pause á ca. 30 min omkring middagstid hverdag. Disse pauser har betydet, at han ikke vågner dybt ulykkelig om natten, uden at vi har kunnet kommet rigtig i kontakt med ham. Han har i disse situationer været meget ulykkelig og indadvendt. Vi har ikke måtte trøste ham, holde om ham eller snakke beroligende til ham.
 
En meget frustrerende situation som forældre, når man gerne bare vil hjælpe ens barn og trøste det. Disse episoder ser vi heldigvis ikke så mange af flere, men problemet er nu, at han vågner flere gange hver eneste nat, hvor han virker sur, irriteret , urolig (kan ikke finde ro) og skælder ud, men han kan ikke altid rigtig fortælle hvad det er han gerne vil. Nogle gange er det for at få noget at drikke eller at han skal tisse, men de fleste gange er han svær at tyde hvad det lige er han gerne vil. Vi har prøvet at tage ham med ind til os i sengen, men der vågner han stadigvæk og sover meget uroligt. Vi køre samme putte ritual hver eneste aften og syntes vi har prøvet mange forskellige ting. Men vi er reelt i tvivl om det blot er blevet en dårlig vane eller om det også har noget med hans for tidlige fødsel at gøre??
 
Vores søn kommer i seng omkring kl. 19.30 og bliver normalvis vækket omkring kl. 6.30.
 
På forhånd tak for svaret.
 
Mvh.
Forældrene 
 
Re: Natteuro 28-10-2014 15:25
By adminadmin Reply
Kære Forældre,
 
Tak for jeres gode grundige spørgsmål.
 
Det lyder som om, jeres søn tumler med mange tanker og følelser. Jeg er sikker på, han ikke reagerer blot af vane. Han skal tages lige så alvorligt som jeg kan læse i gør. Jeg forstår godt, det er meget frustrerende, at I ikke kan trøste jeres barn
 
Svære og uhensigtsmæssige tanker og følelser:
Vi mennesker, store som små bearbejder mange tanker og følelser om natten i søvnen i drømme. Det lyder som om jeres søn i sine reaktioner er i bearbejdelsen af nogle svære følelser. Det er rigtig godt at tage ham ind til jer om, natten. Selv om, han reagerer der også, kan han mærke I er der for ham, selv om han reagerer. I de svære situationer om natten, kan jeg anbefale I accepterer hans vrede mm og blot betegner det, I ser og hører. Jeg kan høre du er ked af det, jeg vil gerne hjælpe dig. Eller det er i orden du er vred.
 
Adskillelse lige efter fødslen:
Jeg mangler lidt viden om jeres søns liv lige efter fødslen. Har I været adskilt på sygehuset. Har I lagt ham til, at sove, og er han vågnet, hvor I er væk. Det kan meget vel være årsagen til hans ulykkelige reaktion.
 
Kommuniker med jeres søn:
Under alle omstændigheder, vil jeg anbefale at I taler med ham om hans start på livet. Snak om det helt konkrete, At han er født for tidligt og omstændighederne omkring fødslen - Det har I måske allerede gjort. Fortæl også om jeres følelser i situationen og hvor svært i forestiller jer, det har været for ham. Han er kun 3 år, så gør samtalen kort og overskuelig. Når han viser "det er nok nu" så stop og tag det evt. op igen, hvis der ikke er effekt af samtalen. Der hvor det er min erfaring børn reagerer mest, er, i forbindelse med adskillelsen fra forældrene i kort tid eller længere tid. Hvis han på sygehuset er blevet lagt til at sove af jer og forventer I er der, når han vågner og I er væk, så vil det give utryghed for ham i sovesituationer. Måske han har været flere smertefulde oplevelser igennem på sygehuset. Evt. lagt drop.
 
Sensitiv/intuitiv:
Det lyder klart som jeres søn er det udadreagerende barn. Om han er sensitiv kan jeg hverken be- eller afkræfte ud fra jeres oplysninger. Det kan I nok bedre selv med jeres kendskab til ham som hans forældre. Mange for tidligt fødte børn er mere sårbare end andre. Nogle også mere intuitive. Det er en mere stærk betegnelse, og kendetegner barnet med evner der gennemskuer og ser dybere ind i mennesket omkring sig. Det betragter jeg som en klogskab. Det kan forveksles med sensitiv, som lyder mere behandlingskrævende oplever jeg.
 
Jeg håber det kan give jer lidt afklaring og handling på situationen.
 
Held og lykke til jer alle 3.
 
Lena Dyhrberg