Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Vaccinationer og udlandsophold 03-02-2016 20:59
By adminadmin Reply

Jeg er mor til en for tidlig født dreng, som blev født 28+5 og vejede 1380 g. 

Min mand og jeg bor og arbejder til hverdag i Uganda. Da jeg gik alt for tidligt i fødsel blev vi fløjet til Kenya, hvor min søn blev født i Nairobi på Agga Khan sygehus. 

Her var han indlagt i 4 uger, indtil han blev overført til Næstved Sygehus. Efter tre uger i Næstved fik vi en åben udskrivelse, mens amningen blev etableret. Det er nu knap en mdr siden, vi blev udskrevet og min søn har været fuldt ammende i mere end en mdr.

Han har ikke haft et specielt kompliceret forløb. Han var i respirator en dag, cpap ca. 4 dage og lå derefter med ilt i næsen indtil han var ca. 6 uger gammel. Han fik koffein indtil han var ca. 5 uger gammel da han led af en del apnø.

Han har ikke haft nogle infektioner eller blødninger. I dag er han 3 måneder gammel, fuldt ammende og vokser som han skal.

Min mand og jeg står nu og overvejer hvornår (eller hvis),vi kan tage tilbage til Uganda i år. På trods af at han har haft er forholdsvis ukompliceret forløb er hans immunforsvar sikkert stadig ikke særlig godt og der er ikke de samme muligheder for behandling i Uganda, som der f.eks er i Nairobi eller Danmark. Vi er selvfølgelig en smule bekymret for, hvordan det hele skal gå. Med det sagt bor vi i Kampala under ordentlige forhold.

I den forbindelse vil jeg høre, om i har nogen erfaring med for tidligt foedte og udenlandsophold. Er der nogle af jeres medlemmer, som har rejst til ikke-vestlige lande med en fortidligt foedt paa 5 mdr (2 mdr efter oprindelige termin). Er der noget vi skal være specielt opmærksomme på? F.eks.fugtigt klima og lunge kapacitet? Oeget infektionsrisiko? Varmeregulering? Osv. Er der f.eks noget for tidligt fødte ofte kommer til at fejle som vi bør undersøge om de lokale hospitaler kan håndtere, hvis uheldet er ude?

Ligeledes vil jeg høre om i har nogen erfaring med vacciner til for tidligt fødte udover de normale vacciner. I Uganda bør man være vaccineret mod hepatitis, tyfus, gul feber, menigitis og i nogle tilfælde også spise malaria medicin. Er der øget risici ved, at vaccinere et for tidligt født barn?

Mht vacciner kontakter jeg også Seruminstituttet, men det ville være en stor hjælp, hvis i kunne give jeres bud på, om det er forsvarligt at rejse til Uganda med et knap 5 mdr gammel for tidligt født barn eller om vi skal vente nogle måneder?
På forhånd tak.

Mvh en mor

 


 
Re: Vaccinationer og udlandsophold 03-02-2016 21:00
By adminadmin Reply

 

Kære mor, 

Det lyder som om din søn har haft et helt ukompliceret forløb og nu er en fin dreng for sin alder. Det er en god udgangsposition.

Det bliver et personligt valg hvad I gør. På den ene side vil I gerne beskytte ham mod de risici I kan, på den anden side har I sikkert Jeres gode grunde til at ville tilbage til Uganda. Jeg kan fortælle at jeg for næsten 40 år siden valgte at tage min kone og vores 2 små børn med til Zambia fordi jeg skulle arbejde 2 år der. Som læge var jeg klar over at der var en risiko for dem, især fordi vi skulle bo et sted hvor der kun var mig som læge, og fordi mulighederne for at komme til specialiseret behandling indenfor kort tid ville være meget små. Men jeg tænkte at det jeg skulle lave var så vigtigt at det gjorde det rimeligt at de (og vi som familie) løb den risiko.

Konkret mener jeg at Jeres drengs risiko for at få behov for specialiseret lægebehandling er lille. Den hyppigste grund til sygdom hos små børn er almindelige infektioner. Og der er hans risiko som meget tidligt født større end andre børns. Det vil den (statistisk set) være nogle år hvorefter det klinger af. Men hvis I skal bo hvor I kan holde en god hygiejne vedrørende mad og drikke og undgå kontakt med andre syge børn mener jeg den risiko snarere er mindre end større end i Danmark. 

Mht de almindelige vaccinationer skal I følge retningslinjerne for børn i hans alder og det mener jeg også I skal mht de specielle tropevacciner og malariaprofylakse. Men spørg på Serum Instituttet.

 

Mange hilsner

Gorm Greisen