Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Hjertebarn og psykisk sygdom i familien 14-06-2016 13:20
By adminadmin Reply

Hej :-)

Jeg har nogen spørgsmål vedr. et barn som er født for tidligt (uge 33) med en kompleks hjertefejl og gendefekt.

Da barnet var 1.5 år gammel svarede barnet til at være 10 måneder. Barnet er nu 2 år gammel og kan stadig ikke tale, men kan lave få lyde og mimik.

I dagplejen tæller barnet for 2. Der er i dagplejen sat ind med flere professionelle bl.a. fysioterapeut, talepædagog, børne-konsulent. Barnet har været igennem 2 store operationer. Sundhedsplejersken har beskrevet barnet som sårbar og sensitiv.

Familien:
Moren har ikke noget netværk, - hun har dog lidt kontakt til hendes tante i ny og næ. Moren har diagnosen Borderline, og er medicineret. Hun kan drage omsorg for barnet, men kan ikke sætte udfordringer og grænser for barnet - da hun er meget overbeskyttende. 

Faren er ikke længere inde i billedet og har ikke været det i 1,5 år nu.

Hvis man skulle koble noget teori på her, hvad tænker du så det kunne være? Hvad tænker du om disse komplekse problemer? Hvordan kan fremtiden for sådan et barn her, komme til at se ud?

Mvh. Socialrådgiver studerende. 

 
Re: Hjertebarn og psykisk sygdom i familien 14-06-2016 13:24
By adminadmin Reply

Kære Socialrådgiver studerende,

Det lyder tungt. Barnet er biologisk (medicinsk) set i høj risiko for varige udfordringer. Dertil kommer den sociale risiko. Man ved at der er en tendens til at det forstærker hinanden.

Måske er forklaringen, at et biologisk normalt barn har reserver til at klare begrænsninger i de sociale og familiemæssige forhold. På den anden side har den velfungerende mor/far/familie reserver til, at tilpasse støtten til et barn, som ikke er biologisk normalt.

Psykisk sygdom hos moderen er en særlig risiko, men på den anden side er der mange aspekter af godt forældreskab, og nogen gange magter svage forældre opgaven meget bedre end forventet. Måske fordi – især små – børns behov er sværere at definere end man tror ud fra forældrenes uddannelse og sociale forhold.

Vejen til den bedste vurdering må være gennem en omhyggelig konkret observation af moderens omsorg for barnet. For os på neonatalafdelingen er det lettere, fordi vi har familien i døgndrift. For Jer må det være meget sværere. Findes der institutioner hvor en sådan observation kunne sættes i system?

/gorm